Poppodium Het Bolwerk introduceert Pay What You Want systeem

Jij bepaalt wat je betaalt tijdens Rock The Spot en Zalige Zondag shows

Peter Dijkstra ,

Poppodium Het Bolwerk in Sneek start aanstaande vrijdag met een ‘Pay What You Want’ systeem. Tijdens de Rock The Spot en de Zalige Zondag shows kunnen bezoekers voortaan gratis naar binnen en mogen ze achteraf bepalen hoeveel ze willen betalen. Programmeur Peter Reen licht dit sympathieke besluit toe.

Jij bepaalt wat je betaalt tijdens Rock The Spot en Zalige Zondag shows

Jij bepaalt wat jij betaalt. Dat is de gedachte achter de nieuwe formule die er voor moet zorgen dat de Rock The Spot en Zalige Zondag shows nog toegankelijker worden voor de bezoekers van Het Bolwerk. Aanstaande vrijdag geeft Het Bolwerk de entreeprijzen voor het eerst uit handen. Programmeur Peter Reen vertelt wat de bedoeling is. ‘Ik hoop dat we op deze manier de drempel voor bezoekers wat kunnen verlagen. De achterliggende gedachte is om mensen de kans te bieden om opkomende bands te kunnen ontdekken. Als programmeur van een poppodium voel ik me daar verplicht toe.’

Helemaal nieuw is het niet. Incubate paste het Pay What You Want systeem al eens toe tijdens hun conferentie over piraterij. Destijds bepaalde je niet na afloop, maar vooraf hoeveel je wilde betalen. Ook het Paard van Troje in Den Haag experimenteerde met een soortgelijk systeem, namelijk de niet-goed-geld-terug variant. Het Bolwerk gaat nu een stapje verder: de bezoeker beslist pas na afloop wat hij of zij er voor wil betalen. Omdat de effecten dan ook nog niet bekend zijn, heerst ook bij Reen de nodige spanning. ‘Kijk, je weet nooit wat de mensen gaan doen. Met het uit handen geven van de entreeprijzen kunnen mensen dus voortaan achteraf bepalen of ze het tof genoeg vonden. Of je vervolgens drie, vijf of zeven euro gaat betalen is aan jou. We gaan het nu gewoon proberen tot het einde van dit seizoen. Dat is ergens in juli, daarna volgt een evaluatie’, aldus Reen.

Vooralsnog zijn de Rock The Spot en Zalige Zondag shows altijd geprogrammeerd in de kleine zaal. Mocht het Pay What You Want systeem een groot succes blijken, dan kan het volgens Reen zomaar zo zijn dat de shows voortaan geprogrammeerd worden in de grote zaal. ‘In de kleine zaal kunnen maximaal 175 man. Als na drie shows blijkt dat er nog meer mensen op af komen, dan stappen we over op de grote zaal.’ In het verleden sierden The Van Jets, De Wolff, Shaking Godspeed en The Tunes al eens het affiche van deze avonden. Vrijdag is de eerste Rock The Spot show volgens het Pay What You Want principe. Heist trapt af en ook aan de band zelf wordt gedacht. ‘We hopen natuurlijk dat er nu nog meer mensen op af komen,’ vertelt Reen, ‘want zeg nu zelf, voor een band is het toch ook leuker om voor een volle zaal te staan?’


Bezoekers die reeds een kaartje hebben gekocht voor de Rock The Spot en Zalige Zondag shows kunnen hun geld terug krijgen. Heb je een kaartje gekocht via de site van Het Bolwerk, dan krijg je bericht via de mail. Kaartjes die gekocht zijn bij de Primera, kunnen bij de kassa van het poppodium worden ingewisseld.