Me & Stupid deelt biertjes uit in Romein

Nieuw GEM materiaal klinkt veelbelovend

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Oscar Anjewierden ,

In A Cabin With geeft Nederlandse muzikanten de kans om in een andere samenstelling en op een andere locatie muziek op te nemen. Carol van Dijk en Peter Visser, beide van Bettie Serveert, stapten in het vliegtuig naar Australië om met lokale muzikanten een album op te nemen. Me & Stupid is het resultaat: een album dat live pas echt tot leven komt.

Nieuw GEM materiaal klinkt veelbelovend

In A Cabin With geeft Nederlandse muzikanten de kans om in een andere samenstelling en op een andere locatie muziek op te nemen. Carol van Dijk en Peter Visser, beide van Bettie Serveert, stapten in het vliegtuig naar Australië om met lokale muzikanten een album op te nemen. Me & Stupid is het resultaat: een album dat live pas echt tot leven komt.

Het woord is echter eerst aan GEM-frontman Maurits Westerik, die samen met Jason Köhnen (Bong-Ra) onder de noemer The Giants of Húsavik ook al eens een plaat opnam onder de In A Cabin With-vlag. Momenteel is hij druk met de opnames voor het nieuwe GEM album, dat gepland staat voor september van dit jaar. De tour met Me & Stupid wordt door Westerik dan ook voornamelijk aangegrepen om nieuwe liedjes te spelen en het een en ander uit te proberen. Zo besluit hij onder meer om een liedje eens zonder plectrum te gaan spelen.

De laatste keer dat Westerik in Romein stond, was ter begeleiding van Anne Soldaat. Destijds sloopte hij zijn versterker, maar dat zal vanavond zeker niet gebeuren: gewapend met slechts een akoestische gitaar neemt hij plaats achter de microfoon. Het vele spelen met Soldaat heeft hem zichtbaar goed gedaan. De setlist van vanavond leunt sterk op Americana en Folk invloeden en ook Bob Dylan is nooit ver weg. Echt bijzonder wordt het wanneer Westerik het The Clash nummer Guns of Brixton volledig stript en in een goed passend singer/songwriters jasje weet te hijsen. En dan zijn daar nog de nieuwe GEM nummers: opgewekt en positief zoals we gewend zijn, met het nummer Moving On als absolute kanshebber om als eerste single te gaan dienen voor het nieuwe album.

Bettie Serveert 2.0?
Tijdens de tour van Me & Stupid worden Peter Visser en Carol van Dijk bijgestaan door Nederlandse muzikanten. Joppe Molenaar (drums), Marcus Bruystens (bas) en Viktor van Woudenberg (gitaar/zang), wiens stem overigens perfect kleurt bij Van Dijk, maken het gezelschap compleet. Het is gemakkelijk om Me & Stupid af te doen als Bettie Serveert 2.0, maar dan zou je de band zeker tekort doen. Muzikaal is het namelijk veel gevarieerder dan Bettie Serveert: wat ingetogen en intiem begint, kan zomaar worden weggespoeld door een golf aan gitaargeweld en net als bij Westerik valt ook bij Me & Stupid een fijne nuance Americana te bespeuren.

Slechts een handjevol bezoekers weet vanavond de weg naar de Westerkerk te vinden, maar misschien maakt dat de avond juist wel des te specialer. Wanneer een enkele enthousiasteling het klapmomentje mee pakt, valt ook bij de bandleden een glimlach niet te onderdrukken. ‘We vinden jullie een leuk publiek’, lacht Van Dijk en wanneer de bar in de zaal gesloten blijft, besluit de band om zelf maar biertjes uit te gaan delen.

‘Wij zijn een beginnend bandje dus we hebben nog niet zoveel repertoire’, grapt Van Dijk over de korte setlist. Met goed gekozen covers weet de band dat echter moeiteloos op te lossen. Zo is daar de Caesar cover Situations Complications en Lover I Don’t Have To Love van Bright Eyes dat Van Dijk en Visser eerder met Bettie Serveert al eens op plaat zette. Beide covers zijn niet storend, sterker nog: samen met het Me & Stupid nummer 14th Floor zijn dat juist de nummers waarin de band zich het meest lijkt thuis te voelen. Niettemin beschikt Me & Stupid over een aanstekelijk geluid om komende zomer menig festivaltent aan het zweten te krijgen.

Wie: Me & Stupid + Maurits Westerik
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: 11 februari 2010
Opkomst: beschamend laag