Kraantje Pappie, papi van het noorden Kraantje Pappie, papi van het noorden

Als de Kraan echt wordt geopend spoelt elke terughoudendheid weg

, Tekst: Lycke van der Bij

Kraantje Pappie, papi van het noorden

Als de Kraan echt wordt geopend spoelt elke terughoudendheid weg

Tekst: Lycke van der Bij ,

Kraantje Pappie begint 2011 goed: optreden op Eurosonic en een try-out van zijn nieuwste CD. Dit jaar gaat de papi van het noorden een geheel nieuwe weg in. Hij slaat de handen ineen met Noisia: een drum and bass formatie met internationale allures.

Als de Kraan echt wordt geopend spoelt elke terughoudendheid weg

Kraantje Pappie begint 2011 goed: optreden op Eurosonic en een try-out van zijn nieuwste CD. Dit jaar gaat de papi van het noorden een geheel nieuwe weg in. Hij slaat de handen ineen met Noisia: een drum and bass formatie met internationale allures. Op Lowlands 2010 kwam Noisia al met het heugelijke feit: Kraantje Pappie en Noisia gaan de studio induiken voor een gezamenlijk album. Inmiddels is het begin 2011 en Kraantje Pappie is bezig om de eerste nummers ten gehore te brengen. In Iduna welteverstaan, hét poppodium van Drachten, wordt een try-out op poten gezet.

Alex van der Zouwen – hij schuilt achter de naam Kraantje Pappie - begint al op jonge leeftijd met het schrijven van raps. Kraan maakt na zijn clubvloer mixtape, waar hij voor een uitverkochte Simplon staat, zijn opmars in hiphopland. Later staat hij in o.a. het voorprogramma van The Opposites en Jawat!  Vervolgens tekent hij bij Noah’s Ark, het label van Jiggy Djé. Zo mag de rapper in Groningen, zijn thuishaven, en ommelanden zich al een fenomeen wanen. In Friesland is dat, gezien de geringe opkomst, nog niet echt doorgedrongen maar dat mag voor de Kraan de pret niet drukken. Of hij nu voor een uitverkochte zaal staat of voor een te schamel gevuld Iduna, Kraantje maakt er sowieso een feestje van.

De avond is nog redelijk jong als Kraantje de bühne beklimt. Hij nodigt het volk uit een paar meter verder naar voren te komen, want ‘Drachten’ lijkt nog wat ‘skruten’ en moet nog even loskomen. Maar wanneer de vaste DJ Friss, winnaar van de Grote Prijs, Beste muzikant in 2009, de beats van het nummer Punt inzet komt dat publiek wel spontaan naar voren; “die Kraantje doet ‘t.” Het publiek begint de bedoeling van de Kraan te snappen: deze avond wordt er een feestje gebouwd. Wanneer er nog een paar nummers van de Boulimia ep ten gehoren worden gebracht worden, lijkt het publiek om.

Wanneer Kraantje Pappie in 2010 aankondigt bezig te zijn met de mannen van Noisia, is menig fan benieuwd naar wat er voortvloeien zal uit deze spannende combinatie. Noisia werkte eerder al met KRS-One en stond op het podium met Foreign Beggars. Nu is het de beurt aan di papi. Hij is authentiek, vernieuwend in de hiphopscene en de samenwerking met de drum and bass producers lijkt hem goed te doen. Dat blijkt eens te meer wanneer Kraantje begint met de eerste zinnen van Galter Riddim. Het nieuwe jasje (hiphop/dubstep) zit de Kraan als gegoten. De snoeiharde baslijnen en het adembenemende snelle rappen zetten Iduna op zijn kop.

Het is duidelijk dat het Kraantje Pappie niet uitmaakt voor welk publiek hij optreedt. Hij maakt indruk met wat hij doet en wie hij is. Die indruk wordt nog een keer versterkt door de krachten te bundelen met de mannen van Noisia. Kraantje Pappie mag dan al furore gemaakt hebben met de de ep’s Anorexia en Boulimia, de hiphop met dubstep zorgt ervoor dat Kraantje voor een nog breder publiek goed te verteren is. Het publiek in Drachten mag dan als redelijk stug bekend staan, als de Kraan echt wordt geopend spoelt elke terughoudendheid weg.

Wie: Kraantje Pappie

Waar: Poppodium Iduna
Wanneer: Zaterdag 12 februari 2011

Hoeveel: Matig vol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland