Het Spotify lijstje van... Jan Pier Brands!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Jan Pier Brands ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Het coördineren van de hoofdfase van de Academie voor Popcultuur en het doceren van goede muziek. Het is Jan Pier Brands, die we ook kennen van, zo zegt hij zelf,  een ‘platenlabeltje’ met zijn Janke: Wham! Wham! Records. Met haar speelde ze ook in Meinder Talma en de Negroes, maar dat hield vorig jaar op. Jan Pier heeft een lange historie in Friesland en Groningen als het gaat om de popscene. Daarnaast organiseerde hij verschillende festivals en zetelt hij vandaag de dag bij Clash, een Gronings festival. Veel muziek maken, veel muziek luisteren, maar wat? Nou dit (KLIK!) dus.

Dit is mijn lijst van tien nummers. Ik heb vooral wat actuele gave nummers genoemd. Veel dingen die ik zocht waren niet te vinden, bijvoorbeeld goede Nederlandstalige muziek, of actuele bands als Destroyer en zoiets als John Maus. En de beste Nederlandse band: Eklin. Niet te vinden. Ik heb dan ook geen "premium abonnement", maar gewoon gratis met vervelende reclame. Veel liever zet ik mijn iPod in de shuffle, of luister ik naar bijvoorbeeld 22tracks. Ook op een blog als Gorillavs Bear kun je prima non stop naar goede nieuwe muziek luisteren.

Oum Kalsoum – Hadeeth Al Rou
Oum Kalsoum's naam heeft heel veel verschillende spellingen. Zij komt uit Cairo, waar nu zoveel lijkt te veranderen, en is de stem van Noord Afrika, overleden in 1975, met nog steeds een populariteit waar wij in Nederland geen voorstelling van kunnen maken. Ik hou erg van die zeurderige Arabische sound, met die dikke violen. Op Youtube zijn er veel live-optredens te zien. Een andere Afrikaanse favoriet is Mahmoud Ahmed uit Ethiopië, van wie ook een paar nummers op Spotify te vinden zijn.

Ekrem Jevric – Kuca Poso
Dit is een Serviër die via Canada in New York is beland. De clip bij dit nummer is wat door sommigen "Toevallige Avant Garde" wordt genoemd. Ekrem Jevric maakt muziek die we in Nederland ook wel kennen van Rommy (stem van de Friese Wouden), of, in Syrië, van Omar Sulleyman. Kortom: Eenvoudige hedendaagse volksmuziek, alles uit een synthesizer, met een ongeschoolde stem die akelig dicht komt bij iets dat je "waarheid" zou kunnen noemen.

Pocahaunted – Save Yrself (It’s Nice)
Eigenlijk vind ik Pocahaunted de beste band ter wereld. Ik ben erg jaloers op hun sound. Lekker rommelige drum, orgel, gitaar en een hoop uitzinnigheid. Het klinkt als volkomen vrijheid. Dit nummer staat op hun laatste plaat die vorig jaar uitkwam, waarna ze bijna onmiddellijk zijn gestopt. Amanda Brown van Pocahaunted is nu LA Vampires, ook geweldig.

Austra – Young And Gay
Austra uit Canada trad afgelopen januari op op het feestje dat ik elk jaar met mijn label en met Subbacultcha! tijdens Noorderslag organiseer. Het was een van de beste optredens naar mijn smaak. De band had een paar dagen ervoor getekend bij Domino, waar ook bijvoorbeeld Franz Ferdinand op uitkomt. Live vind ik dit een enorm opwindende band, vier meisjes en twee jongens, Hun sound is wat killer wave, vergelijkbaar met een nieuwe generatie van andere goede, hard core romantische bands als bijvoorbeeld Zola Jesus.

Liquid, Liquid - Optimo
Dit zijn pioniers die begin jaren 80 een brug probeerden te slaan tussen wave, disco en rap. Op dat moment nog drie populaire, maar los van elkaar bestaande stijlen in New York City. Drie stijlen die naar mijn idee de basis vormen van alle relevante actuele muziek. Er is een prachtige documentaire over die tijd: once upon a time in new york, via BBC4. Op internet wel te vinden. Dit nummer, Optimo, is ook gebruikt door Grandmaster Flash (White Lines) en is jaloersmakend goed.

Mark Mothersbaugh – Ping Island/Lightning Strike Rescue Op
Mijn favoriete regisseur is Wes Anderson.
Ik vind al zijn films goed, maar the Live Aquatic with Steve Zissou is mijn favoriet. Zijn vaste score-writer is Mark Mothersbaugh. Die zat lang geleden in Devo, een geweldige waveband uit Ohio, eind jaren 70, begin jaren 80. Dit nummer komt uit the Live Aquatic, in een van de mooiste scenes van de film. Overigens: alle films van Wes Anderson hebben prachtige soundtracks.

Teengirl Fantasy - Cheaters
De twee jongens van Teengirl Fantasy studeren aan het Oberlin College in Ohio, een opleiding waar ik veel naar kijk. Ook een band als Deerhoof komt daar vandaan. Logan en Nick hebben in maart vorig jaar bij ons een week gastlessen gegeven. Met het nummer Cheaters hebben ze in de hoek waar ik veel naar nieuwe muziek zoek (o.a. Factmag.com) een bescheiden hit gescoord. Het nummer staat op de fantastische plaat 7 AM. Op internet zijn ook goede mixtapes van hen te vinden.

El Guincho - Bombay
Voor mij was El Guincho het beste van de afgelopen Eurosonic. Ze brengen hun platen uit op het Young Turks label, waar ook The xx en nog veel meer opwindende nieuwe Europese muziek op uitkomt. Bij feestjes hier bij ons thuis zet ik het veel op: fantastische rijke partymuziek. De band komt uit Madrid. Ik heb de indruk dat je wat tijd moet steken in de band om echt de rijkdom van hun muziek te ontdekken. El Guincho maakt electronische muziek, met veel Spaanse tradities, zonder dat het suffe wereldmuziek is.

Curren$y – Audio Dope II
Jasper "El Pres Beats" Starkenburg tipte mij deze rapper. Voor mij eindelijk weer eens een frisse sound. Ik heb wat rond gezocht en het bleek dat curren$y ook in flink wat jaarlijsten voorkwam. El Pres himzelf komt trouwens dit jaar uit met zijn debuut EP, met diepe, zeer verzorgde 90-ties hiphop, in samenwerking met een aantal rappers uit New York City.

Robyn - Indestructible
Ik hou erg veel van Europop, vooral hoe dit nu uit Scandinavië komt. Het is een positieve, op de toekomst gerichte sound. Voor mijn gevoel zijn dit artiesten die duidelijke artistieke uitgangspunten combineren met frisse zakelijkheid. Iets wat je bijvoorbeeld ook bij modemerken als Acne en Nudie ziet. Samen met Thomas Azier, student op de Academie, onderzoek ik dat geluid en we proberen het te plaatsen in de Noord-Europese kunst- en filosofie tradities. Robyn vind ik wel de top, maar ook bv Miike Snow en de nummers van Max Martin vind ik goed.

Moon Duo – Love On The Sea
Ze komen uit San Fransisco.
De ene helft is Ripley Johnson van de Wooden Shjips, een van mijn favorietste bands. De EP van Moon Duo kwam vorig jaar uit. Ik vind hun sound ongelofelijk. Ik ken geen band met zo'n vet gitaargeluid en ze hebben de diepste psychedelische drones die ik ken. In mei dit jaar zijn ze op tour in Nederland, met in ieder geval een show in Vera.

Julian Lynch – Es’s
Julian Lynch brengt zijn platen uit op het label the Olde English Spelling Bee uit Brooklyn, die ook hele gave platen van Autre le Veut en Forrest Swords uitbracht vorig jaar. Julian Lynch is in Europa volgens mij nog minder bekend als die eerste twee, die in de jaarlijstjes het aardig deden, maar Julian is zeker zo goed. Op het Vimeo-kanaal van het label staan prachtige clips.