Het geheim van Klerkx & The Secret Het geheim van Klerkx & The Secret

Rob Klerkx: "Ik zie mezelf als muzikant in de breedste zin van het woord"

, Sjoerd de Boer

Het geheim van Klerkx & The Secret

Rob Klerkx: "Ik zie mezelf als muzikant in de breedste zin van het woord"

Sjoerd de Boer ,

Poppodium Romein verwelkomt zaterdag de band Klerkx & The Secret. Dit is het soloproject van drummer Rob Klerkx van Moke, waarbij hij werkt met een steeds wisselende bezetting van muzikanten. Klerkx vertelt over zijn muzikale achtergrond, over het contrast tussen Moke en Klerkx & The Secret, over zijn tweede album Undertones en de realiteit van roem.

Rob Klerkx: "Ik zie mezelf als muzikant in de breedste zin van het woord"

"Ik ben mijn hele leven al meer muziekmaker dan drummer. Ook als we met Moke nummers schrijven, dan zit ik meer met de gitaar in mijn hand dan achter het drumstel. Ik zie mezelf als muzikant in de breedste zin van het woord. Thuis ben ik van jongs af aan ondergedompeld in de muziek, dat ging heel natuurlijk. Mijn vader zong veel en speelde onder andere accordeon, trombone en piano. Het draaide bij ons thuis niet om popmuziek, maar om klassiek en jazz. Ik ben als jong jongetje begonnen met trompet en dat heb ik 7 á 8 jaar volgehouden. Tot ik als puber in aanraking kwam met rockmuziek, toen was ik niet meer te houden. De trompet was stom en drums was het helemaal. Mijn vader vond het allemaal wel best, zolang ik alles zelf maar betaalde. Dus toen spaarde ik driftig voor mijn eerste drumstel. Zo ben ik eigenlijk begonnen met bandjes en muziek maken."

En dan speel je ineens in het grote Moke en het (nog) kleinere Klerkx & The Secret.

"Ik kom uit een echte Brabantse wielerfamilie en ik zie veel parallellen tussen die sport en muziek. In beide draait het om concentratie, focus en winst en verlies. Om die vergelijking door te trekken, in Moke ben ik de knecht en in Klerkx & The Secret de kopman. Ik kan heel erg genieten van het contrast tussen beide bands: de ene dag voor duizenden mensen op Pinkpop spelen met Moke en de andere dag voor vijftig man in een muziekcafé. Moke werkt met een strak bandconcept, terwijl ik in Klerkx & The Secret juist de vrijheid heb om de grenzen op te zoeken en te experimenteren."

Het lijkt erop dat je bewust op zoek bent naar veelzijdigheid in de muziek.

"Muziek zit vastgeklonken aan mijn hart en dat kan ik niet op een manier uiten. Ik ben dus bewust op zoek naar die veelzijdigheid. Ik ambieer een carrière als Dave Grohl, waarin er voor alle muzikale creativiteit in mij een uitlaatklep te vinden is. Met Undertones wilde ik terug naar de basis. Ik had dit keer heel erg de behoefte aan een pure vorm van muziek. Het is een album geworden met alleen pure instrumenten zoals cello, contrabas en de vleugel. Ik voelde de artistieke behoefte om dit keer juist iets te maken zonder drums of beats. Ik vind het een mooi statement: een bekende drummer die in zijn soloproject geen drums gebruikt."

In een recensie van Nu.nl over Undertones was te lezen "Overrompelende muzikale poëzie (...) die een onuitwisbare indruk achterlaat", dat moet een heerlijk gevoel zijn.

"Het is fijn om te zien en te lezen dat Undertones goed wordt opgepikt door Nederlandse muziekjournalisten. Mooie recensies zijn altijd vleiend om te horen. Ik vind het belangrijk om als muzikant / producer een verhaal te vertellen en te communiceren met mijn muziek. Dan is het heerlijk als je gehoord wordt. Bij kritische commentaren ligt het nu misschien wat gevoeliger, omdat ik de spil ben. Maar ik kan veel hebben. En al zou het niet opgepikt worden, dan zou ik nog steeds de behoefte voelen om dit te doen. Ik kan het niet laten, ik schrijf maar gewoon door. Zoals ik het nu zie, wordt de volgende een keiharde rockplaat."

Het grootse van Moke, het persoonlijke en intieme van Klerkx & The Secret en dan ook nog een documentaire in de maak. Stijgt de roem je al bijna naar je hoofd?
"Documentairemaker Robert Jan Brouwer van Mediawerkplaats Rotterdam volgt mij een half jaar bij mijn doen en laten als muzikant. Ik denk dat hij juist wil laten zien hoe het is om bekend te zijn in Nederland. Maar dan niet de romantische versie, maar de realiteit. Mensen denken vaak dat ik altijd in een limo wordt rondgereden. Maar ik fiets nog steeds gewoon door de regen naar de oefenruimte, met mijn gitaar op de rug. De romantiek zit hem in het praten over muziek met andere muzikanten, het schrijven van een mooi nummer en in enthousiaste reacties van het publiek. Maar het belangrijkste is dat je muziek kunt maken."


Zaterdag 19 februari speelt Klerkx & The Secret in Poppodium Romein. Het voorprogramma wordt verzorgd door Monstertux. Kaartjes kosten €8,50, aanvang is 20.00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland