De Basis zet er een punt achter

'De vibe om samen in dit genre muziek te maken is weg'

Peter Dijkstra ,

Voormalig winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân, De Basis, stopt ermee. Na twee en een half jaar besluiten de bandleden ieder zijn eigen weg te gaan. Veranderende creatieve interesses gecombineerd met werk- en studieverplichtingen geldt als de voornaamste reden om tot dit besluit te komen. Op 18 maart speelt De Basis haar laatste show in Muziekcafé Scooters.

'De vibe om samen in dit genre muziek te maken is weg'

Het besluit om De Basis op te heffen mag voor de buitenwereld dan wel onverwachts komen, intern liep het al niet zo lekker. ‘We merkten dat we minder productief werden’, licht rapper Ico Balt toe. ‘Toen we begonnen, schreven we het ene na het andere nummer. In de afgelopen maanden kwamen we niet verder dan eentje.’ Langzaamaan werd het voor de bandleden steeds duidelijker dat De Basis niet langer hoogste prioriteit was. ‘Iedereen deed dingen ernaast of was druk met school. De vibe om gezamenlijk dit genre muziek te maken is weg’, aldus Balt.

Niettemin werd De Basis afgelopen september geselecteerd voor het Freesonica project. Intensieve begeleiding en bandcoaching moest de band op weg helpen om het stapje naar een groter publiek te maken. Maar juist de deelname aan Freesonica deed het verlangen naar stoppen gaandeweg groeien. ‘We hoopten dat de deelname aan Freesonica ons weer op weg zou helpen, maar het werd daardoor alleen maar meer duidelijk dat het echt niet meer lukte.’ De inzet zakte weg, iets waar de bandleden naar eigen zeggen allen debet aan waren. ‘We hebben veel geleerd van Freesonica, maar het is een traject waar wij gewoonweg niet genoeg voor hebben gedaan.’

‘Je moet het zo zien,’ vertelt Balt, ‘toen we begonnen was muziek maken in dit genre een uitdaging. Hoe gaan we al onze verschillende invloeden en achtergronden combineren? Nu is het een compromis geworden van muziek waar we zelf niet meer achter staan.’ Eerlijkheid duurt het langst en de bandleden hebben zichzelf dan ook een paar serieuze vragen gesteld. ‘We hebben onszelf afgevraagd of dit de band is die we voor ogen hadden. Hebben wij de ambitie om hier mee verder te gaan en bijvoorbeeld in het buitenland te gaan touren? Daarop hebben wij heel eerlijk geantwoord. En dat antwoord was nee.’

Dat de bandleden muzikaal niet meer dezelfde koers varen, wil niet zeggen dat er persoonlijke strubbelingen zijn. ‘Toen we eenmaal het besluit hadden genomen, zijn we gewoon gezamenlijk een biertje gaan drinken’, zegt Balt. ‘De sfeer onderling is gewoon super.’ Om dat statement te onderstrepen zal De Basis dan ook gewoon de geplande shows afwerken. De laatste show maakt de cirkel rond. ‘We sluiten af in Scooters, de plek waar De Basis ooit begon. We gaan dan nog een keer keihard knallen voor onze fans’, zo belooft Balt tot besluit.