2 Meter Sessies met Luka Bloom en sterke verhalen 2 Meter Sessies met Luka Bloom en sterke verhalen

Een avondje grasduinen in de popmuziek van Jan Douwe Kroeske en Luka Bloom

, Tekst: Michiel Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen

2 Meter Sessies met Luka Bloom en sterke verhalen

Een avondje grasduinen in de popmuziek van Jan Douwe Kroeske en Luka Bloom

Tekst: Michiel Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen ,

2 Meter Sessies, wie kent het niet. In de jaren ’90 waren de groten in de popmuziek kind aan huis bij dit televisieprogramma. Jan Douwe Kroeske presenteerde het programma en maakte alles van dichtbij mee. In de Harmonie te Leeuwarden doet hij hier een boekje over open. Met de live ondersteuning van de Ierse zanger Luka Bloom werd het een 'trip down memory lane'.

Een avondje grasduinen in de popmuziek van Jan Douwe Kroeske en Luka Bloom

De grote glazen deuren die normaal toegang geven tot de foyer van de Harmonie vormen nu de ingang van het woud van Robin Hood. De voorstelling met half bekend Nederland in de hoofdrol overheerst. Wie iets verder kijkt dan zijn neus lang is komt in het naastgelegen bos van Jan Douwe Kroeske terecht. Samen met de Ierse zanger Luka Bloom vertelt hij het verhaal van zijn 2 Meter Sessies.

Coldplay, Aerosmith, Radiohead: dit is nog niet eens het topje van de ijsberg aan mastodonten die Kroeske met zijn 2 Meter Sessies aan Nederland toonde. Met enthousiasme en natuurlijk gemak vertelt de lange presentator hoe Dave Grohl van de Foo Fighters voor de opnames nog snel een mutsje kocht bij de HEMA. Over zijn tijd met Nirvana wil de voorman alleen kwijt dat Cobain een zieke man was. Na dit fragment gebruikt Tori Amos een tonnen kostende Bösendorfer vleugel slechts als trommel. Ze wordt door Kroeske niet voor niets als de Rode Duivel aangemerkt. Dit in tegenstelling tot The Band of Skulls, die een metamorfose ondergaat van metalband tot akoestisch trio.

Vuilnisvaten
Ondersteund door 2 Meter Sessies-beelden op een scherm van twee bij vier waant het publiek zich op de opnamevloer van de sessies. Wereldsterren in opkomst en gevestigde namen die weer de schoffies worden die ze ooit waren. Het Belgische Triggerfinger bewijst dat je niet meer dan twee vuilnisvaten nodig hebt voor een volwaardige ritmesectie.

Luka Bloom wacht in de coulissen geduldig zijn beurt af. De typische Ier heeft een aantal 2 Meter Sessies opgenomen en is inmiddels een goede vriend van Kroeske. Op droge toon vertelt hij hoe groot het toeval is dat hij juist deze avond begint met een nummer over volksheld Robin Hood. Meteen is duidelijk waarom deze man over de hele wereld volle zalen trekt. Zijn zoetgevooisde stem in combinatie met virtuoos gitaarspel werken verslavend.

Peaceful penetration
Net als in het eerste deel met Kroeske neemt ook Bloom suggesties van het publiek ter harte en speelt graag wat hem wordt verzocht. Black is the Colour, Mohammed, City of Chicago: het zijn pareltjes die Bloom-fans doen opveren, meeklappen en meezingen. ‘We take over the world with peaceful penetration’, zegt de zanger over de opkomst van de Ierse muziek. ‘With incredibly sad songs we take over’.

You Couldn’t Have Come at a Better Time is de afsluiter van 2 Meter Sessies, nummer 1492. Je kunt zeggen dat het programma een herhaling is van bestaande 2 Meter Sessies en dat je daarom net zo goed Uitzending Gemist kunt bekijken. Toch werkt de persoonlijke touch van Kroeske aanstekelijk. Het samenspel met Bloom maakt de voorstelling tot een muzikaal avondje smullen.

Wie: 2 Meter Sessies met Jan Douwe Kroeske en Luka Bloom
Wanneer: 17 februari 2011
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden, Friesland Bank Zaal
Opkomst: ongeveer 300

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland