Wegdromen bij Rue Royale Wegdromen bij Rue Royale

Asteriks voor één avond folk-podium

, Tekst: Lisa Boels | Foto's: Joey Feikens

Wegdromen bij Rue Royale

Asteriks voor één avond folk-podium

Tekst: Lisa Boels | Foto's: Joey Feikens ,

Podium Asteriks was op de negende dag van deze koude, natte decembermaand een goede plek om te zijn als je van folk/singer-songwriter muziek houdt. Er stonden namelijk drie bands op de planken die ieder wel wat streepjes hebben verdiend in de muziekscene in Nederland en/of daarbuiten; Rue Royale, 0ne Trick Pony en the Forrester Soundtrack. Wisten zij de Asteriks-bezoekers deze avond weer warmte in te blazen?

Asteriks voor één avond folk-podium

Wanneer The Forrester Soundtrack begint te spelen, is de zaal op nog geen dertig man na leeg. Zonde. Want de liedjes van Rudy Land en Rosan Vloedgraven zijn de moeite waard. Helaas is laatstgenoemde door ziekte geveld en staat Rudy vandaag alleen op het Asteriks podium. Hoewel, alleen… Het is nog pril maar sinds een paar dagen heeft The Forrester Soundtrack er een drummer bij. Tijdens de twee nummers die Rudy in het begin alleen speelt mis je soms het samenspel tussen zijn rustige, donkere stem en de unieke kleurrijke stem van Rosan.

Door de smaakvolle manier waarop de nieuwe drummer de liedjes inkleurt, komt er meer variatie in de set. Vooral het prachtige liedje Calling You Home valt op als mogelijk hoogtepunt van het nog te verschijnen debuutalbum. Als laatste verrassing haalt The Forrester Soundtrack aanstormend talent Willie Darktrousers naar voren voor een duet, waarbij beide heren zingend vanuit hun tenen het optreden afsluiten.

Mix van luchtig. serieus en pijnlijk
De zaal is voor meer dan de helft gevuld wanneer 0ne Trick Pony alias Anne-Fleur Kan het podium betreedt. Zodra de eerste tonen van Pirate de zaal vullen, wordt duidelijk dat Anne-Fleur gezegend is met een stem uit duizenden maar de invloeden van Regina Spektor en Dresden Dolls zijn nooit ver te zoeken. Vanavond horen we vooral veel liedjes over de zee, piraten, riviertjes en Bobby the Sailorman. Soms zingt 0netrickpony heel theatraal en krachtig, op andere momenten juist heel klein en breekbaar. Dit laatste doet zij bij het kippenvelmomentje If I Was Your Bird waarbij ze heel Asteriks stil krijgt.

Het is gelukkig niet alleen maar melancholiek die Kan weet te schetsen. Er is ook tijd voor het ogenschijnlijk luchtige Wikipedia. Langzaam ontpopt dit nummer zich tot een schrijnend verhaal over een mislukte relatie. En als Kan dan I Can Not Be Fooled zingt, voel je dat van je kruin tot aan je tenen. De afwisseling tussen luchtig. serieus en pijnlijk zorgt voor een prachtig optreden dat geen moment verveelt.

Wonderschone samensmelting

Even voor tienen is het tijd voor het duo Rue Royale. Baard? Check! Houthakkersblouse? Check! Grijze muis kleding? Check! Nee, als je kijkt naar Rue Royale ziet het er niet uit alsof het duo zich zorgen maakt over het ietwat stoffige imago dat om folkmuziek heen hangt. Een van de dingen die opvalt is dat ze met z’n tweeën zorgen voor een volledig bandgeluid. Respect voor Brookln Dekker, die naast zang en gitaar ook nog de kickdrum voor zijn rekening neemt. Dit in combinatie met de geluiden die Ruth Dekker uit haar keyboard haalt, zorgt voor een wonderschone samensmelting van beide die het gehele optreden ijzersterk overeind blijft staan.

Een mooie aanvulling komt in de vorm van The Black Atlantic’s Kim Janssen die zorgt voor extra gitaarpartijen die de liedjes van Rue Royale soms net wat meer attitude geven. De wonderschone arrangementen zijn een genot voor het oor. Hoogtepunt van de set Halfway Blind zorgt voor een daverend applaus van het Asterikspubliek. De goede elementen uit de folk gebruikt het duo uitstekend, terwijl de twee datgene wat het stoffig maakt er met verve afblazen. Rue Royale is folkmuziek waar je bij tijd en wijle op kunt dansen.
 
Relaxt luisteren en wegdromen
Als er iets is waar de muziek van deze avond zich voor leent, is het wel relaxt luisteren en lekker wegdromen. Toch lijkt het publiek dat vanavond anders te ervaren en kletst er zoals ons Nederlanders betaamt rustig op los. Gelukkig is dat het enige minpuntje van een verder smetteloze avond waarbij genoten kon worden van drie goede bands. Als dat deze koude vrijdagavond in december niet aangenamer heeft gemaakt...

---
Gezien: Rue Royale + 0ne Trick Pony + The Forrester Soundtrack
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 9 december 2011

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland