Torre Florim: 'Van De Staat is er maar één' Torre Florim: 'Van De Staat is er maar één'

‘We willen iets bieden wat nog niet bestaat’

, Tekst: Michiel Dijkstra

Torre Florim: 'Van De Staat is er maar één'

‘We willen iets bieden wat nog niet bestaat’

Tekst: Michiel Dijkstra ,

Na drie jaar afwezigheid keert De Staat vanavond terug naar Friesland. Het cliché luidt dat publiek in het Noorden stijver en stugger is, dan ergens anders in het land. Frontman Torre Florim ziet daar wel uitdaging in: 'Mocht het zo zijn dan gooien we wat gas bij'.

‘We willen iets bieden wat nog niet bestaat’

Torre Florim, de frontman van De Staat, ziet ernaar uit om weer voor Fries publiek op te treden. Het werd ook wel weer eens tijd na drie jaar afwezigheid. Het cliché luidt dat publiek in het Noorden stijver en stugger is dan ergens anders in het land. “Ik weet niet of dat waar is en mocht het wel zo zijn dan gooien we wat gas bij”, zegt de zanger resoluut.

“Ik vind het leuk om te zien hoe publiek reageert op de band en onze muziek en bij tegenslag is de belangrijkste remedie, gewoon doorgaan. Meestal komt het dan wel goed. Eén keer brak er tijdens een optreden een gevecht uit in het publiek. We hebben toen het nummer stilgezet en ik ben met de daders gaan praten. Voor jullie spelen we niet. Dit bleek het negatieve voorval een positieve draai te geven, want het hele publiek kreeg een boost.”

Buitenlandse avonturen
De snel rijzende ster van De Staat bewijst dat Florim gelijk heeft. Het grote publiek weet de band op zijn kwaliteit te schatten. Florim en zijn muziekbroeders zijn steeds vaker op de buitenlandse podia te vinden. Zoals in 2010 op het wereldvermaarde festival in het Engelse Glastonbury.

“In Glastonbury hebben we net als op andere buitenlandse festivals het voordeel van de verrassing. De mensen kennen ons niet en daardoor hebben we eigenlijk carte blanche want het publiek heeft geen verwachtingen. Dat werkt erg inspirerend, want als het publiek dan enthousiast reageert, weet je dat je muziek aanslaat om de muziek en niet omdat je een bekende kop hebt. Met elk nummer schotel je het publiek een soort verrassing voor. Het contact met the crowd wordt op die manier zeer direct.”

‘We zitten in een soort Fred Flinstone auto’
Toch komt het succes ook De Staat niet aanwaaien. “We zitten in een soort Fred Flinstone auto, het is mooi en het gaat goed, maar we moeten zelf hard meetrappen om vooruit te komen.” Over de richting van de auto is Florim resoluut. “We willen iets bieden dat nog niet bestaat, originaliteit is erg belangrijk bij De Staat. Een artiest als bijvoorbeeld Anouk die heb je in meerdere landen maar van De Staat is er maar één”, zegt hij zelfverzekerd. “Onze sound wordt gevormd door onze ritmische aanpak en de mengelmoes van stijlen, zonder dat het duidelijk is dat het ene gitaartje ergens weggehaald is, terwijl het drumlijntje duidelijk uit een andere stijl komt.”

Florim groeide op met Queen en heeft in zijn performance zeker iets weg van Freddie. “Verder haal ik mijn inspiratie uit simpele dingen zoals het ritme van een tram. Als muzikant moet je de dingen uitvergroten. Als andere bands mij om tips vragen dan zeg ik vaak: rot op met je tips, doe wat je het beste kan en maak dat groter.”

De frontman vind het belangrijk dat zijn band ieder optreden een krachtige indruk maakt op het publiek. “Een optreden is geslaagd als we alle noten goed hebben gespeeld en het publiek onze muziek gesnapt heeft. We moeten iedere avond een show neerzetten die je niet meer vergeet. Het moet een show zijn geweest die ik zelf gezien zou willen hebben.”

Toekomstmuziek
Over de toekomst zegt Florim: “Het is fijn om te denken dat de toekomst in De Staat ligt, maar daar is natuurlijk geen garantie voor te geven. De meeste bands bestaan niet lang. Ik denk dat het belangrijk is om ook in het buitenland carrière maken. Als je in Nederland blijft dan draai je ieder jaar hetzelfde rondje en moet je ieder jaar een plaat afleveren die de vorige overtreft. Als je het buitenland erbij neemt dan kun je langer teren op je materiaal en ben je langer bezig voordat je weer op dezelfde stek bent. Voor nu richten we ons op zoveel mogelijk spelen en een nieuwe plaat in 2013.”

Voorlopig hoeft Florim niet bang te zijn dat De Staat ten onder gaat. De band is populair op de grootste festivalpodia van de wereld en in eigen land is de single Let It Snow gekozen tot single van de week op 3FM. “Ik was eerst wat huiverig voor het idee een kerstplaat te maken met belletjes en andere tierelantijntjes,” bekent Florim, “totdat ik op het idee kwam om een heel andere draai aan het liedje te geven. Het is een soort antikerstnummer geworden. Geheel in stijl van De Staat.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland