Roos is volwassen en verwarrend Roos is volwassen en verwarrend

Wie is Roos nu echt?

, Tekst: Wilbert Elting

Roos is volwassen en verwarrend

Wie is Roos nu echt?

Tekst: Wilbert Elting ,

Niet lang geleden stond Roos Rebergen bekend als dat gekke meisje met het roze piekhaar dat vreemde kleinkunstliedjes maakte en een beetje vals zong. Die Roos bestaat niet meer. Roos is volwassen.

Wie is Roos nu echt?

Niet lang geleden stond Roos Rebergen bekend als dat gekke meisje met het roze piekhaar dat vreemde kleinkunstliedjes maakte en een beetje vals zong. Die liedjes waren mooi. Ze gingen over de angsten en dromen van een meisje van achttien. Over je ouderlijk huis verlaten en de eerste keer dat je hart gebroken wordt. Ze spraken de romantische ziel aan.

Die Roos bestaat niet meer. Roos is volwassen. Het roze piekhaar is verruild voor sluik blond haar, ze lijkt minder wereldvreemd en uit haar liedjes is de kleinkunst verdwenen. Je zou bijna kunnen zeggen dat Roos een rockchick geworden is. Ze staat bijna het hele optreden achter de microfoon. Bevallig krult ze met haar armen en vingers en schudt ze met haar heupen. Alsmaar oogcontact zoekend met de mannen in het publiek. Ze sleurt hen mee haar muziek in. Mee naar haar hol van dwaze meisjesgedachten.

Nu blijkt ook dat Roos vooral de frontvrouw van een goed geoliede rockmachine is geworden. Haar band heeft flinke stappen gemaakt. Vroeger klonken de andere muzikanten alsof ze nog steeds in de schoolband zaten waar het ooit mee begon. Nu zijn het rasmuzikanten. Dat kan natuurlijk ook niet anders met Tom Pintens op bas. Met zo'n grote muzikant erbij kan je niet maar wat aan gaan zitten kloten. Pintens lijkt in Roos zijn muze gevonden te hebben en orkestreert de band op zo'n manier dat die haar naar ongekende hoogtes stuwt.

En daar zweeft Roos. Mooie gekke Roos. Ergens hoog boven de wereld. Een beetje verwonderd misschien over hoe hoog Pintens haar gekregen heeft. Ze speelt vooral liedjes van haar nieuwe plaat, Omdat Ik Dat Wil, en van haar debuut komen alleen de echte krakers voorbij, alles gestoken in een stevig jasje van gitaar en loepzuiver gezongen wanneer zij dat wil.

Of het nou allemaal wel zo goed was kan je betwijfelen. Zelf spreekt ze van een optreden met pieken en dalen. Het lijkt bij Roos op het podium soms meer om de performance te gaan dan om de muziek. Daardoor krijg je een beetje het idee dat het een act is. Net zoals ze vroeger een wereldschuw poesje speelde, lijkt ze nu te doen alsof ze een wereldwijze tijger is. Dat is verwarrend op het postmodernistische af. Want wie is Roos Rebergen nou echt?

---
Wie: Roosbeef
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: 2 december 2011
Opkomst: uitverkocht

Persfoto door Tom Roelofs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland