Repetitie in beeld: Planet Eyelash

Wat het publiek niet ziet

Tekst en foto's: Marcel Poelstra ,

Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen nemen? Repetitie in beeld biedt jou die kans. Marcel Poelstra nam vlak voor de kerst nog even een kijkje in Zwolle. Daar oefent all-girl band Planet Eyelash.

Wat het publiek niet ziet

Het is de vrijdag voor Kerstmis, en het is druk op het station in Zwolle. Ik heb een afspraak met maarliefst vijf dames tegelijk. Samen vormen ze de band Planet Eyelash.“Let maar op meisjes met gitaren op hun rug, dan zie je ons vanzelf”, had bassiste Arina Banga mij toevertrouwd.

Al snel zag ik inderdaad een meisje met een gitaar op haar rug, dit bleek gitariste Claire Schuurman te zijn. Al snel kwamen ook de overige dames Iris van der Ploeg (zang), Nellie Procee (drums), Arina en Marjolein Driesten (gitaar) aangelopen. Omdat de leden van Planet Eyelash uit alle windstreken (Leeuwarden, Groningen, Ommen, Utrecht en Nijmegen) moeten komen, wordt er op vrijdag gerepeteerd in een erg gezellig oefenhok annex studio aan het Assendorperplein in Zwolle.

Vanaf het station lopen de dames gezellig kletsend samen naar de oefenruimte. Wanneer er tijd genoeg is nemen ze ook de gelegenheid om te eten bij de plaatselijke pizzeria. De enthousiaste dames overladen me al snel met anekdotes over hun tournee in Engeland en over optreden in de studio van 3FM bij Gerard Ekdom.

Ter plaatse zijn we getuige van het ontstaan van een lekker in het gehoor liggend nieuw nummer, dat is geïnspireerd op een avondje doorzakken met de (of één van de, dat weten ze niet precies) ex-drummer van de UK Subs. Over hun toekomstplannen laten ze niet zoveel los, maar een keer op een wat groter festival spelen, waarbij onder ander Freeze wordt genoemd, lijkt ze wel erg leuk.

Duidelijk wordt wel dat vooral de lol van het samen muziek maken toch wel het belangrijkste lijkt te zijn, waarbij ze overigens veel meer in hun mars hebben dan ze zelf lijken te beseffen.