Podium Asteriks wint Friese Popprijs 2011 Podium Asteriks wint Friese Popprijs 2011

Een nieuwe generatie staat op

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet

Podium Asteriks wint Friese Popprijs 2011

Een nieuwe generatie staat op

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet ,

De Friese Popprijs is dit jaar voor Podium Asteriks. Het poppodium wist zich in slechts anderhalf jaar tijd naar de voorhoede van de Friese popcultuur te knokken. Een lovenswaardige prestatie waarmee ze de andere genomineerden Fryske Cash, boeker Jan ten Boom en de Hûnekop met lege handen achterlieten. Ook metalfestival Into The Grave, BlackboxRed en Pioneers Of Love vielen in de prijzen.

Een nieuwe generatie staat op

De Friese Popprijs is dit jaar voor Podium Asteriks. Het poppodium in de Blokhuispoort wist zich in slechts anderhalf jaar tijd naar de voorhoede van de Friese popcultuur te knokken. In een vlammend dankwoord droeg een gedreven Sjoerd Bootsma de prijs op aan de nieuwe generatie die de oude generatie keihard onder de kont schopt. Hij roemde vervolgens de generatie die zegt: ‘Wij doen het anders, wij doen het leuker, wij brengen mooie dingen.’

Het drietal achter Podium Asteriks (Sjoerd Bootsma, Peter Reen en Paul van Berlo) sleepte ook de Leeuwarder Courant Publieksprijs in de wacht. Deze ontving ze voor het nieuwe metalfestival Into The Grave. Bij winst zouden de heren hun baarden afscheren, een belofte die op het podium gelijk werd ingelost. Het jonge indieduo BlackboxRed nam tot eigen verbazing de Friesland Pop Talent Award mee naar huis. Pioneers Of Love ontving voor Stephanie Pistel’s video van Walhalla de Klipkar+ Clip Award.

Tussen het prijzencircus door was er ruimte voor optredens. Zo gaf The Heatmachine een spetterende laatste show inclusief stage invasion, liet MakeBelieve in akoestische setting horen over een paar knappe composities te beschikken en toonde Pioneers Of Love zich duidelijk een stapje verder dan de rest. Skaformatie Mr. Wallace maakte het feest compleet.

De keuze voor Rocking Ronnie pakte minder gelukkig uit. Ook Meindert Talma en Laurens van der Meulen, die Talma’s kunststuk De Zee Roept brachten, hadden moeite om de zaal bij de les te houden. Toch pleit het voor de organisatie om ook hen een podium te geven tijdens de uitreiking van de Friese Popawards. De diversiteit van de programmering toonde namelijk eens te meer hoe breed het spectrum is dat de Friese popcultuur beslaat.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland