DIY-mentaliteit hoog in het vaandel bij BlackboxRed DIY-mentaliteit hoog in het vaandel bij BlackboxRed

BlackboxRed: ‘in Nederland zijn we best wel verwend’

, Peter Dijkstra

DIY-mentaliteit hoog in het vaandel bij BlackboxRed

BlackboxRed: ‘in Nederland zijn we best wel verwend’

Peter Dijkstra ,

Afgelopen vrijdag mocht het Friese indie-grunge duo BlackboxRed de Friesland Pop Talent Award in ontvangst nemen, een bekroning op een druk en bewogen jaar. Op een gure decemberavond dook 3VOOR12/Friesland met het duo de kroeg in om terug te blikken op 2011.

BlackboxRed: ‘in Nederland zijn we best wel verwend’

Verstopt achter een grote kerstboom treffen we BlackboxRed in een Ierse pub in Leeuwarden. Tot hun eigen verbazing wonnen ze afgelopen weekend de Friesland Pop Talent Award. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Friese Popawards in Romein. “We kwamen een beetje bier drinken en bandjes kijken”, vertelt zangeres Eva van Netten. “Dat we zouden winnen had ik echt niet gedacht.” 

Volgens Friesland Pop verdiende BlackboxRed de prijs omdat de band gedurende het jaar stoïcijns zijn eigen koers is blijven varen. “Dat vond ik heel mooi, want we zijn best wel Do It Yourself (DIY) en daarmee hebben we dit jaar heel veel shit over ons heen gekregen.” Zo kreeg het tweetal regelmatig het verwijt dat ze te veel op de Britse band Blood Red Shoes lijkt. “Veel mensen vonden daarom ook dat we er een derde persoon bij moesten zoeken. Een bassist bijvoorbeeld.”

DIY-mentaliteit

BlackboxRed trok zich daar niets van aan. Sterker nog, wat Van Netten betreft kunnen andere bands een voorbeeld aan hen nemen. “Ga maar lekker iets doen wat je zelf wilt en laat je niet tegenhouden door een platenmaatschappij die alles voor je doet. We hebben in Nederland sowieso niet echt een DIY-cultuur. Ik hoop dat we wat dat betreft een beetje een inspiratie kunnen zijn voor andere bands. Gewoon lekker alles zelf doen en dedicated bezig zijn.”

De bezuinigingen op cultuur kunnen volgens Van Netten dan ook indirect bijdragen aan het versterken van die Do It Yourself-mentaliteit. “Ik heb laatst een presentatie over de Nederlandse popcultuur moeten houden voor studenten uit Manchester. Toen heb ik gezegd: nou jongens, om heel eerlijk te zijn, in Nederland zijn we best wel verwend, want iedereen doet alles voor je en je krijgt overal subsidies voor. Nu wordt overal wel op gekort, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Engeland, waar je echt door de shit moet gaan voordat je ook maar iets voor elkaar krijgt, is dat wel een heel verschil.”

Dat verschil heeft de band dit jaar zelf meerdere malen kunnen ervaren. Drummer Stefan Woudstra: “Juist toen we in Engeland speelden hebben we dat echt wel gemerkt. Je moet daar in de eerste plaats al veel meer rijden. Vervolgens speel je een half uurtje in een kroeg en dan hoop je nog wat cd’s te verkopen. Slapen doe je daarna maar op de bank. In Nederland krijg je betaald voor je optreden, verkoop je wat cd’s en dan rijd je weer naar huis."

Middenin de Schotse Hooglanden
Voor sommigen klinkt dat als afzien, maar BlackboxRed koestert warme herinneringen aan de Britse avonturen. Vragend naar een hoogtepunt wordt door Woudstra al snel het Wickerman Festival in Schotland genoemd. De band speelde daar afgelopen zomer in het kader van het internationale bandjesuitwisselingsproject Excite. “We gingen daar met de auto heen en eerst konden we het festivalterrein niet vinden”, vertelt Woudstra. “We reden middenin de Schotse Hooglanden op van die bergweggetjes en toen kwamen we ineens een camping tegen en daar was het dan, een heel kermis en festival midden tussen de bergen.” Van Netten: “Dat weekend dat we naar Manchester en Schotland gingen was echt geweldig ja, alles was gewoon perfect.”

Battle The Sparrows

Veel tijd om van het Schotse hoogtepunt na te genieten was er niet. Het duo reisde vrijwel meteen na de Britse avonturen af richting Noord-Frankrijk. Samen met producer Chris Hamilton van de bevriende band That Mouth, trok BlackboxRed zich vijf dagen terug in een twaalfde-eeuws landhuis om te werken aan een de nieuwe EP Battle The Sparrows. Het landhuis bleek een lugubere maar inspirerende setting. “Ik vond het heel inspirerend ja”, zegt Van Netten, “je wordt er heel creatief van. Het wordt ineens een avontuur om naar de supermarkt te gaan, want die is tien kilometer verderop.”

“We zaten ’s nachts vaak in de tuin. Dan hoorden we de uilen met elkaar communiceren. We kregen er best wel een beetje een Discovery Channel gevoel van.” Het geluid van die uilen wilde BlackboxRed graag op plaat vangen maar dat is niet gelukt. Toch kun je volgens Woudstra wel horen dat de plaat in en rond het landhuis is opgenomen. “Zeker qua akoestiek”, zegt hij. “We hebben bijvoorbeeld stukken gitaar buiten opgenomen, de drums in de keuken voor extra galm en de vocalen deden we in de gang met uitzicht op de koeien.”

“Eigenlijk stonden we gewoon tegen de koeien te schreeuwen”, lacht Van Netten. “Dat hoor je wel terug. Je hoort ook bepaalde kraakjes van de trap of de wind. Dat hebben we gewoon zo gelaten.” Battle The Sparrows kwam in november uit en hoewel de titel vooraf was bedacht, kreeg deze in Frankrijk nog een extra betekenis. “De naam is eigenlijk afgeleid van de poster die Jelle van Gosliga maakte toen wij het voorprogramma van Blood Red Shoes in Leeuwarden verzorgden. In Frankrijk vonden we een spreeuw die tegen het huis was aangevlogen. De EP hebben we eigenlijk wel een klein beetje aan dat spreeuwtje opgedragen.”

‘Het is een kwestie van hard werken’
Ondanks de positieve reacties na afloop, was er vooraf veel commentaar. “Veel mensen zeiden: jullie moeten een album opnemen. Maar dat wilden wij helemaal niet”, vertelt Van Netten. “We wilden gewoon een kort en krachtig statement maken. Met tien liedjes lukt dat niet.” Het tekent de zelfredzaamheid en is symbolisch voor de reden waarom de band de Talent Award ontving. Juist het commentaar van anderen deed het geloof in eigen koers sterken. “Wij proberen daar energie uit te halen en juist door te gaan met ons format om te kijken hoe we daar nog meer uit kunnen halen.”

Minstens zo belangrijk is optreden, optreden en nog eens optreden. “Je moet gewoon heel veel optredens geven, wel drie keer per week”, zegt Woudstra. “En ook voor een kratje bier”, vult Van Netten hem aan. “Daar moet je gewoon mee beginnen. We hebben ook wel eens dat muzikanten aan ons vragen: hoe kom je nou aan die optredens, want wij willen daar ook wel spelen. Sommige vroegen zelfs of ze niet even met ons mee op tour naar Engeland konden. Sorry, maar ga eerst maar eens voor je kratje bier spelen voordat je ergens komt. Dat hebben wij ook moeten doen. Sommige bands denken dat het heel makkelijk gaat, maar het is echt een kwestie van hard werken.”

---
BlackboxRed speelt vrijdag tijdens de Club 3VOOR12/Friesland in Scooter’S.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland