De Staat is perfectionistisch

Nijmeegse band dreigend en gewoonweg goed

Tekst: Elske Jouta ,

Een goed lopende machine die alles perfect wil doen, zo is De Staat het beste te omschrijven. De Nijmeegse band liet in het altijd moeilijke Schaaf City Theater zien waarom ze bij een van Nederlands beste bands hoort. En dat doen ze met een machine, autostuur én cowbell.

Nijmeegse band dreigend en gewoonweg goed

Schaaf City Theater is redelijk gevuld wanneer het voorprogramma Black Bottle Riot begint te spelen. De ook uit Nijmegen afkomstige band speelt goed en hard maar erg voorspelbaar. Met hun baarden en leren jasjes willen ze graag stoer overkomen maar die missie mislukt. Wat wel een leuk detail is, Wytse Sterk heeft het logo van de band ontworpen. Chapeau!

Na een korte pauze wordt het voor de tweede keer donker in de zaal. Je ziet vaag wat schimmen het podium op lopen. Er wordt een beetje licht geschenen op de prachtige machine achter de mannen. De Staat begint te spelen. Dreigend en gewoonweg goed. Om een cliché te gebruiken, ze zijn een goed geoliede machine. De cowbell, veel gebruikt op hun eerste album, heeft plaats gemaakt voor een autostuur mét toeter. Hilarisch, maar het werkt wel. Gelukkig speelt De Staat nog genoeg nummers van het oude album, The Fantastic Journey Of The Underground Man, zodat de cowbell ook nog de nodige aandacht krijgt.

Schaaf City Theater is, zoals eerder gezegd, een moeilijke zaal. Er waren genoeg mensen op het concert afgekomen en nog was de zaal voor de helft leeg. Gelukkig kroop iedereen zoveel mogelijk naar voren en kreeg je toch het gevoel van een uitverkochte zaal. Met het voorprogramma was het geluid nog een beetje aan de harde kant, wat wel vaker een probleem is in Schaaf, maar met De Staat was dit geen irritatiefactor meer; waarschijnlijk door de kwaliteit van De Staat.

Het is moeilijk om De Staat op fouten te betrappen. Aan elk detail is gedacht. Vooral aan het licht is veel aandacht besteed. De lichtshow past perfect bij de muziek van De Staat. Donker en mysterieus. Maar toch is de eyecatcher de machine, achter op het podium. Menig mensen werden verrast toen de machine met de toegift begon te bewegen én te spelen. En dat is typisch De Staat, perfectionisten die graag willen verrassen. En dat doen ze bijzonder goed.

---
Gezien: De Staat + Black Bottle Riot
Waar: Schaaf City Theater, Leeuwarden

Wanneer: vrijdag 16 december 2011