Beans & Fatback doen de grond onder je voeten schudden

De Harmonie voor een dag verfolkt

Tekst: Lisa Boels | Foto's: Ruben van Vliet ,

De Harmonie is op donderdagavond slechts met 50 man gevuld voor de culinaire band Beans & Fatback. Gelukkig laat de band zich ondanks het tegenvallende bezoekersaantal niet klein krijgen, en weet door plezier en enthousiasme elke bezoeker om de vinger te winden.

De Harmonie voor een dag verfolkt

Beans & Fatback komt oorspronkelijk uit de koker van zanger Onno Smit. Hij wilde een album maken waarbij hij zijn liefde voor oude Country Soul liedjes kon uiten, maar had hiervoor muzikanten nodig. In ruil voor een maaltijd verzorgd door hobbykok Smit vroeg hij bevriende muzikanten partijen in te spelen voor het album dat Finger Licking Good werd. Zo gezegd, zo gedaan. Een kleine anderhalf jaar verder speelt de inmiddels bij elkaar verzamelde band in de Harmonie alweer een van de laatste shows van de succesvolle theatertour. Tweeëntwintig hebben ze er inmiddels al gedaan. Vandaag is niet de drukst bezochte avond daarvan, maar het is wel een goede.

Het begin voor de zevenkoppige band is echter niet makkelijk. Hoofdwiegen is ongeveer zo swingend als het wordt, en pogingen van Smit en Gerhardt tot een praatje stranden al snel. Hitje All I Think About gaat er wel in als zoete koek. Het nieuwe nummer dat vandaag gepresenteerd wordt is zo bluesy als Beans & Fatback zijn kan. In Use Me zingt Onno al stampend ‘you used me like a steppin’ stone, but guess what, I’m gonna use you the way you used me’ op een bedje van een bluesy gitaarriff en het typerende Hammond orgel. Tegen die tijd is het publiek voldoende opgewarmd en is de helft uit de rode stoelen opgestaan om een dansje te wagen. De uitgebreide solo van Toon Oomen met gardes, pannen, deksels en een rasp valt ook in de smaak. Het daaropvolgend swingende stuk met de tekst ‘Are you ready now? I was born ready!’ lijkt zowel voor publiek als band een ontlading waarbij beiden helemaal los kunnen gaan. Naast de gebruikelijke portie Blue Eyed Country Soul waar Beans & Fatback bekend om staat worden andere genres niet gemeden; ook van blues en folk is de band niet vies. Dit manifesteert zich in een eigen interpretatie van de traditional My Precious Jewel.

Voor een toegift is klappen alleen niet goed genoeg. Vandaag moet er eerst flink gestampt worden, waardoor je de grond onder je voeten voelt schudden. Deze hand/voet coördinatie van het publiek op de maat van het nummer samen met de band zorgt voor een van de hoogtepunten van de avond.

De band rondom Smit weet vanavond een verrassende mix van stijlen te presenteren zonder daarbij zijn eigen identiteit te verliezen. Dat komt door de Smits sterke stem maar ook door de kleurrijke gitaarriffs van Paul Willemsen. Beiden worden geserveerd met een goede basis verzorgd door de fantastische band die Smit om zich heen verzameld heeft. Voor wie houdt van Country Soul zoals ze gemaakt werd in het Amerika van de jaren dertig, maar met een randje van nu was er geen betere plek om te zijn dan bij Beans & Fatback in de Harmonie.

Wie: Beans & Fatback
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: donderdag 15 december 2011
Opkomst: rond de 50 man