Metalfestival Into The Grave leeft onder Leeuwarders Metalfestival Into The Grave leeft onder Leeuwarders

Karma To Burn vervangt Gama Bomb

, Peter Dijkstra

Metalfestival Into The Grave leeft onder Leeuwarders

Karma To Burn vervangt Gama Bomb

Peter Dijkstra ,

Een metalfestival in de Friese hoofdstad. Men heeft er even op moeten wachten, maar met Into The Grave gaat het dan eindelijk gebeuren. Toch is het Oldehoofsterkerkhof aanstaande zaterdag niet alleen het terrein van de metalheads. Volgens mede-initiatiefnemer Sjoerd Bootsma is Into The Grave vooral een feestje van de stad.

Karma To Burn vervangt Gama Bomb

Vorig jaar werd het metalfestival Into The Grave ‘wegens een tekort aan politiecapaciteit’ afgelast. Dit jaar beleeft het evenement alsnog zijn debuut maar ook nu zijn er tegenslagen. Eerst moest Waking The Cadaver van het affiche worden geschrapt en recentelijk kwam daar ook de afzegging van Gama Bomb bij. Maar afzeggingen gebeuren volgens mede-initiatiefnemer Sjoerd Bootsma eigenlijk altijd wel. “Alleen, als op Lowlands twee van de tachtig bands afzeggen merk je het minder snel dan wanneer je twee van de acht bands kwijtraakt”, legt hij uit.

De afzegging van de Ierse trashband Gama Bomb was te danken aan ‘some stupid skateboard stunts’ van een gitarist. Omdat de gitarist daarbij zijn hand op meerdere plaatsen brak, zag de band zich gedwongen om de Europese tour af te lasten. De Amerikaanse stoner-/metalband Karma To Burn is nu opgeroepen als vervanger. En daarmee verrijkt de organisatie het festival met een stroming die nog niet vertegenwoordigd was.

“Het is niet alleen maar allemaal metalheads bij elkaar”, vertelt Bootsma, “Ik krijg ook veel reacties van mensen die zeggen dat metal niet helemaal hun ding is, maar dat ze toch wel even komen.” Karma To Burn past wat dat betreft prima in de filosofie van Into The Grave. “Ik zie het vooral als een feestje van Friesland en van de stad Leeuwarden. We willen met Into The Grave graag een tof klein festival neerzetten waarbij de sfeer en het onderlinge gevoel belangrijker is dan het neerzetten van grote namen”, aldus Bootsma.

Dat metal in Friesland leeft, staat volgens Bootsma buiten kijf. Toen de organisatie aangaf dat ze van de gemeente groen licht kregen, stroomde de mailbox vol met reacties en hulpaanbiedingen. Bootsma: “Van vrijwilligers tot media en bedrijven, allen boden hulp aan. Zo zie je dat zo’n festival wel door een grote groep wordt gedragen.” En dat is ook nodig want de organisatie doet, met een groep van tachtig vrijwilligers, alles zelf. “Zonder al die mensen zouden we het nooit kunnen doen”, besluit Bootsma stellig.

Kaarten winnen voor Into The Grave? Mail dan snel naar 3voor12friesland@gmail.com
----
Wie: Devin Townsend Project + Aborted + Mnemic + In Solitude + Debauchery + Karma To Burn + I Chaos + Disintegrate
Wat: Into The Grave
Wanneer: zaterdag 13 augustus 2011
Waar: Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden

De afterparty in Muziekcafé de Gloppe is gratis voor iedereen die een kaartje voor Into The Grave heeft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland