Het Spotify lijstje van... Paul van Berlo! Het Spotify lijstje van... Paul van Berlo!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Paul van Berlo

Het Spotify lijstje van... Paul van Berlo!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Paul van Berlo ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

De staat van dienst liegt er bij Paul van Berlo niet om. De voormalig hoofdredacteur van 3VOOR12/Friesland kennen we ook als popfotograaf/journalist bij het Friesch Dagblad, de zakelijk leider van Podium Asteriks en programmeur bij het Freeze Festival. Op dit moment heeft hij als mede-initiatiefnemer zijn handen vol aan het metalfestival Into The Grave. Hier is zijn lijst - KLIK! - en wat volgt is zijn toelichting.

Zo vlak voor Into The Grave zal het geen verrassing zijn dat er veel metal in mijn spotify-lijst staat staat. Nu was ik altijd al metalfan, maar ga eens een metalfestival organiseren, dan kom je heel snel weer up to date met de laatste metalhypes. Toch wel een paar leuke bands ontdekt. 15 nummers is natuurlijk veel te weinig in een altijd veranderende lijst, dus het is een momentopname, waar ook plek is voor niet-metal.

1. Metallica - Orion

Metallica is eigenlijk altijd mijn bandje geweest. Vanaf 1986 volg ik ze en ik heb ze nu een keer of 12 live gezien. Master Of Puppets is zonder meer hun beste album ooit, en het muzikale hoogtepunt daarop is Orion. Een instrumentaal juweeltje met geniale Mozartiaanse basloopjes van - toen nog - bassist Cliff Burton (R.I.P.). Dit is Metallica en metal in optima forma. 

2. Slayer - Hell Awaits
Op zo'n lijst kan Slayer niet ontbreken. Een immense lijst van nummers kun je noemen van de band die - in tegenstelling tot Metallica - nooit voor de commercie gebogen is, maar inmiddels net zo goed miljonair is. Ik hou zelf van het wat oudere Slayerwerk. Eigenlijk is het album Hell Awaits een wat vreemde eend in het Slayerrepertoire, dat zich toch vooral kenmerkt door repeterende, spanning opbouwende hoge loopjes met redelijke recht toe recht aan songstructuren en bijbehorende heftigheid. Het titelnummer van Hell Awaits lijkt in dat opzicht meer op een Metallica-compositie, die langzaam uitgespind en opgebouwd wordt. Maar met de herkenbare spanning en donkerheid van Slayer natuurlijk. 

3. Muse - Thoughts of A Dying Athiest
Het is niet alleen metal wat de klok slaat, hoewel de gemeenschappelijke deler hem zit in de ingewikkelde songstructuren. Want Matthew Bellamy van Muse is misschien wel de grootste componist van de moderne tijd. En dat weet hij neer te zetten met ieder doordacht en uitgewerkt geluidje in zijn pompeuze sound. Daar zou Freddy M. nog jaloers op zijn. Maar het swingt, het rockt en het raakt. Ook live is Muse een ongeëvenaarde, overdonderde driemans muziekmachine. Absolution is van begin tot eind smullen, met voor mij als hoogtepunt: Thoughts of A Dying Athiest.

4. Wallace VanBorn - Cowboy's Panda Revenge

WVB is het meest overdonderende optreden dat ik ooit gezien heb. En Slayer en The Who staan ook in de top 3, dus dat zegt wat. En dat slechts voor een man of 40 in Podium Asteriks afgelopen jaar. Man, wat is deze band goed! En het album Free Blank Shots is net zo goed, met dit overdonderende instrumentale Cowboy's Panda Revenge als passend slot. Ook live trouwens het slotnummer. De band kon geen toegift meer geven want de drummer had zijn handen letterlijk stuk geslagen. Het drumstokje met bloed er op heb ik hier thuis liggen. Mis deze band niet als ze spelen op Freeze in september. 

5. Iron Maiden - Strange World
Iron Maiden was - natuurlijk - de band waar het voor mij mee begon. Ik weet nog goed dat ik een jaar of 13 was en ene Mark, een paar jaar ouder, nodigde mij uit om mee naar zijn huis te gaan. Daar liet hij mij The Number Of The Beast horen en ik was totaal overrompelt. Het hele repertoire - tot dan toe - van Iron Maiden werd snel aangeschaft, dan wel opgenomen op cassettebandjes (Google dat maar). En het eerste album van Maiden met de 'oude' zanger Paul di'Anno blijft toch een van mijn favorieten met het melancholische Strange World als mijn lieveling waar ik altijd een beetje verdrietig van wordt.  

6. Megadeth - Hangar 18
Nog zo'n band waar je als metalhead niet om heen kan. Gedreven door de haat/jaloezie tegenover zijn ex-vriendjes die hem wegens drank- en drugsmisbruik uit hun bandje kieperden om vervolgens met die band (Metallica) multi-multi-multi te worden. Maar Mustaine mag niet klagen, hij heeft inmiddels ook genoeg verkocht, en in zijn werklust heeft hij een paar absolute pareltjes nagelaten. Het album Rust in Peace is waarschijnlijk Megadeth's beste album, met het schizofrene Hangar 18 als hoogtepunt. 

7. Johnny Cash - Ring of Fire
Geniaal! Een depressief liedje schrijven en dat dan laten begeleiden door Mexicaanse blazers. Daar kan James Hetfield nog een puntje aan zuigen. En niet alleen Ring of Fire, maar het hele Cashrepertoire is verplichte kost voor elke rockliefhebber. Cash is momenteel hot, en ook de Fryske Cash doet nog een paar duiten in de zak in de verheerlijking van deze klootzak. Want Cash was natuurlijk wel een enorme klootzak. Gelukkig had hij dat naar het einde toe zelf ook in de gaten en coverde daarom heel toepasselijk en bijzonder gevoelige Hurt van Nine Inch Nails.  

8. AC/DC - Highway to Hell
Als je met maar drie akkoorden zulke goede muziek kan maken ben je eigenlijk gewoon de beste band ter wereld. 

9. ZZ Top - Sharp Dressed Man
Zie AC/DC 

10. In Solitude - To Her Darkness
Ha, eindelijk eens een nieuwe band. Tja, je blijft toch altijd een beetje hangen in je oude favorieten. En ook In Solitude is eigenlijk niet nieuw. Hoewel de Zweedse broekies van net twintig pas een paar jaar meedoen, maken ze muziek waarbij je onmiddellijk aan Mercyful Fate en Iron Maiden moet denken. Maar dan wel heel goed. Het album The World, The Devil, The Flesh is hun doorbraak naar een grote platenmaatschappij en misschien wel veel meer. De spanning en muzikale gedrevenheid van hun inspiratiebronnen is terug te horen, vooral op het nummer To Her Darkness met een onweerstaanbaar riffje. Ga deze band zien op Into The Grave, want daar ga je nog lang over napraten. 

11. Debauchery - Bloodslaughter Onslaught

Hier had net zo goed Entombed of Jungle Rot kunnen staan. Alle bands die swingende Rot 'n Roll kunnen maken: groovende death metal. De laatste tijd is dat bij mij Debauchery. Deze Duitsers met de mooie anekdote (Google!) staan ook op Into The Grave en klinken daarom regelmatig in huize Van Berlo. 

12. Death - Killing Spree
De man die de vijfkwartsmaat in de metal bracht, de Miles Davis van de death metal: Chuck Schuldiner was een genius die verantwoordelijk is voor een genre (Deathmetal duh!). Helaas is de man alweer bijna 10 jaar dood. Reden genoeg om in december een eerbetoon aan hem te brengen. Want nog steeds ligt Death zeer regelmatig in mijn CD-speler of op mijn draaitafel en dan kan het elk album zijn. Killing Spree is van Spiritual Healing. Het derde album van de band dat werd uitgebracht in 1990 en denk ik de start was van het brute, double-bass gevoerde, superstrakke Deathmetal wat door vele bands is gevolgd.

13. Chemical Brothers - Do It Again
The Chemical brothers is zo'n band die iedereen tof vind: metalheads, danceliefhebbers, top 40. Live ook fantastisch. Dit nummer vind ik geniaal. 

14. Led Zeppelin - Stairway To Heaven

Vroeger luisterde ik vaak naar de top 100 aller tijden. En eigenlijk vind ik Stairway to Heaven, samen met Queen's Bohemian Rhapsody en Deep Purple's Child in Time de mooiste nummers aller tijden. Wat niet wil zeggen dat ik ze iedere dag wil horen! 

15. Orbital - Orbital II [album]
Ben toch ook wel een beetje liefhebber van dance, maar dan wel zoals Orbital het maakt. Dit duo is toch wel verantwoordelijk voor een stelletje van de beste platen ooit, die als je ogen dichtdoet je meenemen naar heel andere oorden. Een van de beste live-performances die ik ooit zag op Lowlands 1999 of zo?  

en dan heb ik Motorhead en Black Sabbath niet eens genoemd. Of Devin Townsend.....

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland