GEM staat maar onderscheidt zich niet tijdens try-out

Support-act TIKA boeit met ingetogen indierock

Tekst: Justin van Vliet | Foto's: Erikjan Koopmans ,

‘Het voelt best goed’, vatte leadzanger Maurits Westerik zijn try-out samen. En daar is geen woord te veel mee gezegd. Catchy popsongs als Look worden ingewisseld voor nummers met meer diepgang. Ondanks dat de nieuwe formatie van de band goed samenwerkt, moet aan de chemie nog gewerkt worden. GEM leunt tijdens deze try-out voornamelijk op het charisma van Westerik.

Support-act TIKA boeit met ingetogen indierock

GEM is volledig vernieuwd. Dat geldt niet alleen voor de bandleden maar ook voor de muziek. Van de try-outs voor het nieuwe album Hunters Go Hungry vindt er één in Podium Asteriks plaats. Het is even wennen. Ook voor GEM. Voordat het nieuwe GEM het podium betreedt, speelt de Amsterdamse formatie TIKA. Een echt voorprogramma is het niet. ‘Vanavond hebben we eigenlijk gewoon een dubbelconcert’, aldus Ridzert Souverein van Podium Asteriks.

TIKA trapt af met sterk staaltje indierock
De aftrap van een nieuw seizoen in Asteriks wordt gedaan door TIKA. Deze samenwerking tussen Moss-zanger Marien Dorleijn en El Pino & The Volunteers-frontman David Pino maakt Podium Asteriks wakker uit de zomerslaap met een sterk staaltje indierock. De stemmen van beide heren combineren uitstekend en dit leidt tot sterke, ingetogen nummers als For Better Or Worse en Sleepless Beauty. Het publiek lijkt nog niet helemaal klaar te zijn voor het nieuwe seizoen maar TIKA weet het publiek toch te boeien met leuke anekdotes over hun trip naar Canada. De band zorgt voor een intieme sfeer die van Asteriks voor even één grote huiskamer maakt.

Chemie ontbreekt nog bij GEM
Een album opnemen met ‘de oude band’ en het live spelen in een nieuwe formatie. Het is prijzenswaardig om dat geruisloos te kunnen. De Utrechtse band GEM doet een goede poging. Na de eerste klanken blijkt echter al gauw dat de mannen nog te weinig in de huidige samenstelling hebben gespeeld. De nummers worden strak uitgevoerd maar het ontbreekt aan chemie. In een nummer als Easy To Review komt ook de driestemmigheid tussen gitaristen Arjan Kamphuis, Michiel Bel en leadzanger Westerik niet lekker uit de verf.

De eerste single Call Me Down To Ohio van het nieuwe album, ontbreekt natuurlijk niet. De potentiële hit wordt in Leeuwarden prima ontvangen waarbij de vrolijke gitaarriff door de goed gevulde zaal dendert. In hetzelfde uptempo ritme klinkt Got To Be You, een dansbaar nummer waarbij ook het publiek zich langzaam van zijn swingende kant laat zien. Met Tension Tonight en When I Left Home kent Hunters Go Hungry twee mooie ingetogen afsluiters. Westerik speelt When I Left solo waardoor zijn rauwe stem mooi tot uiting komt.

GEM blijft overeind maar onderscheidt niet
Als toegift gaat de GEM-frontman terug naar bekendere nummers. Met Look en She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah, Yeah, Yeah lukt het hem om het publiek de voetjes van de vloer te laten tillen. Het is duidelijk merkbaar dat er een druk van zijn schouders valt. Hij swingt mee en hijst de microfoonstandaard hoger dan ooit tevoren. Oud en vertrouwd. Al met al mist GEM in zijn nieuwe samenstelling de echte GEM sound. Een bewuste keuze van de leadzanger maar of het succes van de band hiermee zal aanblijven, is de vraag. De try-out van Hunters Go Hungry blijft goed overeind maar onderscheidend is het niet. Nog niet…

---

Wie: GEM + TIKA
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: 26-08-2011
Opkomst: 100 man