Daily Bread groeit van trio tot kwartet Daily Bread groeit van trio tot kwartet

‘Willen we een computerband zijn of halen we er iemand bij?’

, Peter Dijkstra

Daily Bread groeit van trio tot kwartet

‘Willen we een computerband zijn of halen we er iemand bij?’

Peter Dijkstra ,

Daily Bread komt in januari 2012 met de opvolger van het succesvolle debuutalbum Well, You’re Not Invited. Om het geluid voor het tweede album op de juiste manier te kunnen vangen, zocht de band versterking van een vierde persoon. Die vonden ze in Atser Damsma, de voormalige toetsenist van De Basis.

‘Willen we een computerband zijn of halen we er iemand bij?’

Daily Bread komt in januari 2012 met de opvolger van het succesvolle debuutalbum Well, You’re Not Invited. Om het geluid voor het tweede album op de juiste manier te kunnen vangen, zocht de band versterking van een vierde persoon. Die vonden ze in Atser Damsma, de voormalige toetsenist van De Basis.

Reeds in maart toog Daily Bread naar een hutje op de Drentse hei. Daar werden de eerste pennenstreken neergezet voor het nieuwe album. Tijdens het schrijfproces kwam de band er al snel achter dat ze handen tekort kwamen. Zangeres Kimberly van der Velden herhaalt de vraag die de band zichzelf destijds stelde: “Willen we straks met de nieuwe plaat een computerband zijn die met een laptop op het podium verschijnt of gaan we er iemand bij halen?”

Het werd uiteindelijk dat laatste. Omdat Kimberly aan het begin van de zomer met haar hand in het gips zat, kon de band wel iemand gebruiken om tijdens live shows de toetsen te spelen. De keuze viel uiteindelijk op Atser Damsma (22), voormalig toetsenist van De Basis. Het waren bassist Chris Mulder en drummer Stefan Stoer die hem ontdekten. “De jongens waren bij één van de laatste shows van De Basis”, vertelt Kimberly, “en daar zagen ze Atser spelen. Of hij goed was, konden we toen nog niet echt beoordelen, maar hij paste wel in ons plaatje.”

Gespreid bedje
Met het ter ziele gaan van De Basis kon het verzoek voor Atser niet op een gelukkiger tijdstip komen. “Dit was heel goed getimed ja”, lacht hij. Inmiddels is Atser uitgegroeid tot een volwaardig en gewaardeerd lid van Daily Bread. Kimberly vertelt: “Atser is heel goed op zijn instrument. Chris en Stefan hebben ook een muzikale opleiding maar Atser is klassiek geschoold op toetsen. Hij kan hele goede synth-lijnen creëren.” Zelf richt ze zich enkel nog op de vocalen. “Ik ga nog wel samples doen maar geen toetsen meer. Ik ben geen geboren toetsenist. Atser is dat wel.”

‘De geboren toetsenist’ mag dan ook meteen vol aan de bak. “Vanaf het begin heb ik meegeschreven aan de nieuwe nummers”, vertelt Atser. “Ik denk vanuit een andere achtergrond, maar wat Daily Bread betreft hebben we aardig dezelfde sound voor ogen.” Instappen in een succesvolle formatie als Daily Bread ziet hij dan ook niet als iets lastigs. Volgens hem is het juist makkelijker dan vanaf nul op te moeten bouwen. “Voordat je als band op zo’n niveau als Daily Bread zit ben je wel even bezig”, legt hij uit. “Wat dat betreft ben ik in een gespreid bedje beland.”

De moeilijke tweede
In januari 2012 moet de opvolger van het succesvolle debuut Well, You’re Not Invited verschijnen. Het album, dat bij Excelsior Recordings verscheen, werd bijzonder goed ontvangen. Niet alleen bracht het de jonge electropunkers naar Lowlands, ook het buitenland lonkte. Het trio speelde shows in een achttal Europese landen. Mede op basis van die Europese shows heeft de band een volledig Europees netwerk weten op te bouwen voor het tweede album. De verwachtingen voor de opvolger zijn dan ook hooggespannen. “Ja dat klopt wel”, beaamt Kimberly. “We doen alles zelf, ook het artwork en de productie en daarmee komt er wel een bepaalde druk achter te zitten.”

Nu het trio met de komst van Atser uitgegroeid is tot een kwartet, zal ook het geluid van de band veranderen. “Je hoort nog wel dat het Daily Bread is maar we zijn ouder geworden en dat hoor je”, vindt Kimberly. “Over het nieuwe album is veel meer nagedacht.” Dat de band daarmee misschien oude fans van zich vervreemd, is wel iets waar rekening mee wordt gehouden. Kimberly: “We zijn trots op de sound die we hebben opgebouwd voor het tweede album. Misschien gaan we wel wat fans verliezen, maar wat we zeker weten is dat we een hoop nieuwe fans erbij zullen krijgen."

Daily Bread staat 24 september op het Freeze Festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland