Zomerse reggae kruist melancholische levenslied Zomerse reggae kruist melancholische levenslied

Origineel concept van Jah6 weet moeilijk te boeien

, Karst Jaarsma

Zomerse reggae kruist melancholische levenslied

Origineel concept van Jah6 weet moeilijk te boeien

Karst Jaarsma ,

Met nog maar enkele live optredens achter de rug begint Jah6 langzamerhand naam te maken. Voordat de band deze zomer een rondje langs de grote festivals gaat, brengt het nog een bezoekje aan Drachten. In Iduna bracht de band, met leden van Gotcha! en Beef, een originele mix van reggae en het Nederlandse levenslied.

Origineel concept van Jah6 weet moeilijk te boeien

Pieter Both kende als zanger van reggaegroep Beef jarenlang een ongekend Nederlands reggae succes. De groep speelde Jamaicaans goede reggae en wist daarmee elk festival en podium in Nederland plat te spelen. Helaas besloot de groep enige tijd geleden om ermee op te houden. Inmiddels heeft de zanger een nieuw muzikaal project: Jah6.

Tijdens een Bob Marley jamsessie in 2009 sprong Pieter samen met Rudi de Graaf (Gotcha!) op een podium om enkele Nederlandstalige klassiekers in een reggaejasje ten gehore te brengen. Deze jamsessie sloeg aan en na enkele studiosessies stond het duo onder de naam Jah6 tijdens Zwarte Cross, een jaar later, voor het eerst op een podium. Inmiddels zijn de heren hard aan het werk met hun debuutalbum en is een tour langs de festivals al geboekt. Als extra oefening doen ze vanavond Iduna in Drachten aan.

Maar eerst heeft de Fries/Groningse skaband Mr. Wallace de gelegenheid om Iduna op te warmen. De groep won onlangs de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân en bewijst dat dit geheel terecht is. De groep weet haar dansbare muziek ongelooflijk heerlijk neer te zetten. Binnen de lege zaal is al snel iedereen in beweging en het handjevol mensen staat enthousiast te skanken. Naast veel eigen werk passeert onder andere een steengoede cover van Monkey Man de revue. Met name tijdens de rustigere instrumentale momenten laat de band horen ontzettend sterk te spelen.

Na een iets te lange pauze begint dan Jah6. De band opent met een relaxt reggaeritme waarin sterk de Beef invloeden terug te horen zijn. Over het lome ritme heen wordt vol energie De Glimlach Van Een Kind gespeeld. Meteen is duidelijk dat het op papier leuke concept live helemaal niet zo sterk voor de dag komt. Het reggae ritme roept op tot een vrolijk refrein en bovenal een hosbare melodie. De Nederlandstalige tekst bevat geen van beide elementen.

Wanneer verderop, bij het inzetten van de melodie van Rivers Of Babylon, het publiek de Boney M. klassieker mee wil zingen blijkt dit niet ingecalculeerd. Doodleuk wordt De Dievenwagen ingezet. Wederom blijkt het melancholische levenslied geen aansluiting te vinden met de vrolijke reggaedeuntjes.

Op papier levert Jah6 een interessante combinatie van het levenslied en de zomerse reggae op. Helaas klinkt het live als de spreekwoordelijke vis die in het verkeerde water beland is. Het oubollige resultaat is simpelweg ver beneden het niveau van de fantastische band. De reggaetunes doen niets anders dan terugverlangen naar de hoogtijdagen van Beef. Wellicht is Jah6 een succes op de zonnige festivalweides, zo in een klein zaaltje komt het allemaal wat simpeltjes over.

--
Wie: Jah6 en Mr. Wallace
Waar: Iduna, Drachten
Wanneer: 15 april 2011
Opkomst: ong. 50 man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland