Optimaal performen bij Key Productions in Akkrum Optimaal performen bij Key Productions in Akkrum

Eigenaar Rogier Trampe liet zich inspireren door de Abbey Road studio’s

, Peter Dijkstra

Optimaal performen bij Key Productions in Akkrum

Eigenaar Rogier Trampe liet zich inspireren door de Abbey Road studio’s

Peter Dijkstra ,

Rogier Trampe had een droom. Die droom was om beste en grootste studio van Noord Nederland te hebben. Op een bedrijventerrein in Akkrum heeft hij sinds een maand die droom weten te verwezenlijken. Zijn Key Productions moet de toon gaan zetten in het Nederlandse muzieklandschap.

Eigenaar Rogier Trampe liet zich inspireren door de Abbey Road studio’s

Sinds een maand is Friesland een nieuwe studio rijker. In Akkrum verrees de droom van Rogier Trampe, succesvol als consultant in de bedrijfskunde, maar bovenal muziekliefhebber pur sang. Zijn droom was om de grootste en beste studio van Noord Nederland te bouwen en dat is gelukt. Key Productions is een moderne High-End studio, die voorziet in alle gemakken. ‘Mensen optimaal te laten performen’, dat is het doel van de studio aldus Trampe.

Een studio bouwen doe je niet zomaar en dat merk je pas wanneer je het pand binnenstapt. Trampe: ‘Mensen die komen denken vaak wat ziet het er leuk uit, maar geloof me over alles is nagedacht.’ De huisstijl is bijvoorbeeld in handen van Popacademie student Pieter Hoekstra, voor de akoestiek is een akoesticus langs geweest om alles uit te meten en er kwam zelfs een lichtmanager aan te pas voor een uitgekiend verlichtingssysteem.

Abbey Road
Inspiratie voor zijn eigen studio vond hij in Londen. ‘Ik ging naar de Abbey Road studio’s om Eric Clapton te zien spelen’, vertelt Trampe, ‘Wat me toen opviel was de goede akoestiek van die studio’s.’ Al gauw werd voor Trampe duidelijk dat vooral het geluid in de studio goed moest klinken, al het andere was mooi meegenomen. Om dat perfecte geluid ook in zijn studio te krijgen, nam hij een akoesticus in de arm. Die creëerde door middel van specifieke wandpanelen, de keuze voor een eikenhouten vloer en een reliëfplafond, een optimale omgeving voor het geluid.

Ook voor de verlichting nam Trampe een specialist in de arm. ‘Een vriend van mij kende een lichtmanager. Die man claimde dat hij het ziekteverzuim bij bedrijven kon verlagen door wijzigingen in de verlichting aan te brengen’, vertelt Trampe. Enigszins sceptisch besloot Trampe om het toch maar te proberen, niet in de laatste plaats door eigen ervaringen met slechte verlichting: ‘Zelf nam ik eens op in een donker hol. Na een uur zakte de moed me in de schoenen’, aldus Trampe.

Perfect omstandigheden heeft Trampe hoog in het vaandel, maar wordt het geluid dan niet te perfect? Om dat gevaar te kunnen omzeilen maakt Key Productions enkel gebruik van vintage opname-,mix en mastering apparatuur. Ook hiervoor vond Trampe inspiratie in de Abbey Road studio’s. ‘Als je hoort wat ze destijds konden opnemen met The Beatles zonder dat ze beschikten over de opnameapparatuur van nu, dan hoor je waar het echt omgaat: goede akoestiek.’ 

Stagiaires en boekingen
In Akkrum zijn ze in ieder geval blij met zijn komst. ‘Wij hebben deals met de dorpskroeg, de plaatselijke cateraar en het hotel voor als bandjes hier meerdere dagen willen opnemen’, zegt Trampe. Ook de popgerelateerde opleidingen in Friesland varen er wel bij. ‘Ik heb slechts één vaste werknemer in dienst’, vertelt Trampe. Voor het invullen van de andere stoeltjes biedt hij studenten van het Friesland College een stageplek. ‘Ik heb een stagiaire voor de techniek en eentje voor het boekingskantoor.’

Want ook dat heeft Trampe ondergebracht bij Key Productions: een eigen boekingskantoor. Normaal boekt een gelegenheid de band, maar bij Key Bookings werkt het net even anders. ‘Wij werken met het omgekeerde concept’, zo legt Trampe uit, ‘Er is een deal met de gelegenheden en wij zoeken daar de juiste bands bij. Of de band wil is geheel vrijblijvend.’ Trampe hoopt zodoende dat de drempel voor een gelegenheid lager wordt om voor live muziek te kiezen. Want in de eerste plaats is Rogier Trampe toch vooral een echte muziekliefhebber.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland