Een dagelijks broodje met verloren beren

Daily Bread brengt Asteriks in extase

Tekst: Werner Cazemier, Foto's: David Bais ,

Een vreemde combinatie straalt op de poster van Podium Asteriks. Daily Bread is terug in Leeuwarden, maar zij brengen Lost Bear mee als sidekick. Het is als appels en peren, geen enkele vergelijking valt te trekken tussen deze beide bands. Het is een avond waar zeven beren worden weggespeeld door drie broodjes.

Daily Bread brengt Asteriks in extase

Een vreemde combinatie straalt op de poster van Podium Asteriks. Daily Bread is terug in Leeuwarden, maar zij brengen Lost Bear mee als sidekick. Het is als appels en peren, geen enkele vergelijking valt te trekken tussen deze beide bands. Het is een avond waar zeven beren worden weggespeeld door drie broodjes.

Het zevenkoppige tal beren uit Utrecht brengt veel teweeg op het podium. Met twee drumstellen en een trompettist als extraatje, is Lost Bear zeker de moeite waard om visueel te aanschouwen. Er is volop beweging en de emotie leeft duidelijk in hun muziek. Zanger Casper Steenhuizen beeft en ziet rood terwijl hij zijn teksten uitperst. Zijn stem klinkt typisch Amerikaans en dat is het geluid van deze indie rock band ook.

Met bombastische uitbarstingen is de muziek hard, traag en volhardend. Lost Bear weet van trage ballad-achtige rock over te gaan naar een waar schreeuwfestijn. Hun zeer geroemde glamrock-hit in Polen lijkt even ook in Leeuwarden aan te slaan, maar om eerlijk te zijn; deze beren zijn totaal verloren in de Friese hoofdstad. Het publiek heeft vanavond duidelijk geen behoefte aan hun muziek. Hun nieuwe plaat Limshaha lijkt veel te beloven, maar die belofte wordt niet waar gemaakt binnen de muren van de Blokhuispoort.

Net terug uit de kou van Noorwegen en Denemarken staat Daily Bread te ontdooien op het podium. De driekoppige band verschuilt zich al enige tijd op de Drentse heide waar hard gewerkt wordt aan een nieuwe plaat. Well You’re Not Invited stamt alweer uit 2009 en de fans zijn klaar voor meer brood op de plank.

Het tikken van de drumstokken van Stefan, en een duet tussen zangeres Kimberley, die zich in haar haren verschuilt, en bassist Chris, die nog niet tevreden lijkt met het geluid. Het begin komt een beetje rommelig over maar het uitverkochte Asteriks  krijgt wat het wil. De sexy garage dance brengt het voorheen zo stoïcijnse volk in beweging en de band straalt. Het nieuwe werk is even wennen maar met So Far So Good, Shot the Picture en Put Your Shoes On The Dancefloor laat Daily Bread ook het ‘oude’ werk niet vergeten. Kimberley haar stem geeft bij vlagen een vermoeide indruk en de band blijft stoeien met de afstellingen van het geluid. Maar dit alles is slechts een kleine smet op een knaller van een  avond.

Het geluid van Daily Bread is voller dan ooit te voren. De aanschaf van nieuwe apparatuur en instrumenten heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de sound. Het is mysterieuzer, afwisselender en langer. De lange intro’s slepen je mee naar een euforische uitspatting van geweldige muziek. Daily Bread experimenteert er lustig op los met breakbeats en riffs die zo uit de jaren ’90 lijken te komen.  Ze stelen de show, de harten van het publiek en glunderen van blijdschap. Het aanstaande album belooft meer pop te zijn, maar verliest zeker niet het Daily Bread gehalte. Na dit geweldige optreden kan 4 mei niet snel genoeg komen. Dan ligt het nieuwe werk vers bij uw plaatselijke platenboer. 


Wie: Daily Bread + Lost Bear
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 8 april 2011
Opkomst: uitverkocht