Brainbox: terug van weggeweest Brainbox: terug van weggeweest

Na een tussenstop van een aantal jaar toch weer bij elkaar

, Tekst: Fabian Samidjono, Foto's: Jort Klarenbeek

Brainbox: terug van weggeweest

Na een tussenstop van een aantal jaar toch weer bij elkaar

Tekst: Fabian Samidjono, Foto's: Jort Klarenbeek ,

In een artikel van het NRC van zaterdag twee oktober 2004 staat dat Brainbox een afscheidsoptreden heeft gegeven omdat ‘zanger Kaz Lux gedwongen afscheid [moest] nemen omdat zijn gehoor door de jarenlange optredens ernstig was beschadigd’. Met zo’n mededeling zou je denken dat de band nooit meer live te aanschouwen zal zijn, maar niets is minder waar. Begin 2011 is Brainbox terug!

Na een tussenstop van een aantal jaar toch weer bij elkaar

In een artikel van het NRC van zaterdag twee oktober 2004 staat dat Brainbox een afscheidsoptreden heeft gegeven omdat ‘zanger Kaz Lux (...) gedwongen afscheid [moest] nemen omdat zijn gehoor door de jarenlange optredens ernstig was beschadigd’. Met zo’n mededeling zou je denken dat de band nooit meer live te aanschouwen zal zijn en dat al het kenmerkende van deze groep louter nog in de geschiedenisboeken terug te vinden is. Niets is minder waar. Begin 2011 is Brainbox terug van weggeweest en starten ze een tour door Nederland waarbij ze tegelijkertijd hun nieuwe cd The 3rd Flood promoten. Vanavond heeft poppodium Romein, in het kader van dit tournee, de eer om deze heren te verwelkomen.

Vroege vogels

Om acht uur gaan de deuren open van het poppodium. Normaal gesproken bestaat er de ongeschreven regel dat men niet meteen na openingstijd naar binnen komt stormen, maar dat er op z’n minst een uurtje wordt gewacht voordat de entree gemaakt zal worden. Die regel lijkt vanavond niet op te gaan; niet lang nadat de deuren zijn geopend is de zaal afgeladen. Zo te zien zijn de aanwezige mensen al eens eerder bij een concert van Brainbox geweest, maar dan misschien 35 jaar eerder.

Het geroezemoes van de menigte beweegt zich al snel richting stilte zodra duidelijk wordt dat ze nu echt gaan beginnen. De band begint te spelen en al gauw verschijnen er blije gezichten. De zangkunsten van Kaz Lux maken nog steeds indruk. Het is voornamelijk in het begin dat de nadruk ligt op de aanwezigheid van de zanger. De rest van de band speelt nog vrij neutraal. De gitaristen maken nog geen gebruik van al te spannende licks en de drummer doet alleen wat noodzakelijk is om de essentie van de nummers naar voren te brengen.

Individuele kwaliteiten van de bandleden

Vanaf het nummer Summertime lijkt alles te veranderen. Gitarist Rudy de Queljoe laat horen dat hij zijn toonladders goed kent en mede daardoor wordt er steeds meer toegewerkt naar een hoogtepunt. In een volgend nummer geeft drummer Pierre van der Linden zijn eerste solo weg. Het drumstel krijgt er goed van langs en op het moment dat je denkt dat hij zal ophouden gaat hij toch nog even door. Al snel volgt bassist Cees van der Laarse met een solo waarbij hij niet alleen laat zien dat hij de basgitaar onder controle kan houden, maar dat hij ook nog eens een goede zangstem heeft. Zijn manier van zingen lijkt erg onder invloed te hebben gestaan van Frank Sinatra. Dit is blijkbaar niet zo’n gekke gedachte als er op de site van een van de bands waar hij in speelt staat dat hij ‘ook een prima vertolker van het werk van Frank Sinatra [is]’.

Het publiek lijkt nog steeds content. Het horen van de hits van vroeger lijkt belangrijker te zijn dan een avondje losgaan, ook al is er een aantal mensen die even snel een danspasje waagt. Nu we dachten dat alle solo’s waren geweest blijkt de drummer nog een solo in te voegen. Dit keer lijkt het alsof hij nooit op zal houden. Na een tweede drumsolo zou je op z’n minst verwachten dat een van de twee gitaristen ook nog een solo zou weggeven, dit blijft echter uit. Het is jammer dat dit niet gebeurt, aangezien de balans nu wel een beetje zoek is. In het laatste gedeelte van de show ligt de nadruk wel erg op de drummer, terwijl je daar toch als band staat en niet als drummer plus de rest.

Aan alles komt een eind

Het laatste nummer is gespeeld, de artiesten treden af en zoals bij elke show blijft het publiek gewoon staan. Iedereen weet natuurlijk waarom. Het wachten op de toegift kan beginnen. De bandleden betreden het podium weer en gooien er nog twee nummers achteraan. Het is opvallend dat bijna niemand vroegtijdig weggaat. Iedereen wil alles van begin tot eind meemaken. Begrijpelijk, je zal maar weer horen dat je favoriete band uit elkaar is en dan heb je niet eens alles gezien terwijl de mogelijkheid er wel was. Voor zover het nu staat is er geen sprake van uit elkaar gaan en zal Brainbox nog te zien zijn in onder andere De Patronaat in Haarlem en op het Meer Jazz Festival in Hoofddorp. Romein kan in ieder geval terugkijken op een geslaagde avond waarbij een van de klassiekers van de Nederlandse muziek heeft laten zien dat ze na zoveel jaar nog steeds kunnen wat ze destijds ook al konden.

----
Wie: Brainbox
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: vrijdag 22 april 2011
Opkomst: vol

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland