A Silent Express heeft de weg naar het grote publiek gevonden

‘Voor sommige bands is pop een vies woord maar voor ons niet’

Wilbert Elting ,

Het gaat hard met de Friese band A Silent Express. Hun single Will I Be Around is de meest gedraaide plaat op 3FM en kreeg daarvoor de Schaal van Rigter, op 25 mei komt hun cd uit in Duitsland en in juni openen ze in Den Haag voor Duran Duran in het ADO-stadion. 3VOOR12/Friesland sprak met de band over hun definitieve doorbraak.

‘Voor sommige bands is pop een vies woord maar voor ons niet’

Het gaat hard met de Friese band A Silent Express. Hun single Will I Be Around is de meest gedraaide plaat op 3FM en kreeg daarvoor de Schaal van Rigter, op 25 mei komt hun cd uit in Duitsland en in juni openen ze in Den Haag voor Duran Duran in een ongetwijfeld afgeladen ADO-stadion.  3VOOR12/Friesland sprak met zanger Rik Annema, toetsenist Henk Jan Kooistra en zijn broer Dirk Kooistra, de bassist van de band, over hun definitieve doorbraak. 

'We dachten dat het spam was'
De drie jongens zijn het er over eens dat een groot deel van hun succes te danken is aan producer Holger Schwedt die ook met grote artiesten zoals Anouk en Van Velzen werkt. Via MySpace zocht hij contact met de band. ‘We kregen een heel erg obscuur mailtje binnen via MySpace’, vertelt Rik. ‘Hij had daar speciaal een account aangemaakt om met ons in contact te kunnen komen. Eerst konden we het niet openen en dachten we dat het spam was. Pas toen we het bij onze ouders thuis het mailtje konden openen hadden we door wat dit betekende.’ ‘Stel dat we het hadden gedelete’, roept Dirk. ‘Dan was het misschien wel heel anders gelopen!’ Daar denkt Rik anders over. ‘We hadden het hele jaar naar dat moment toegewerkt. We waren er echt klaar voor. Maar hij had niet een jaar eerder aan moeten kloppen. Dan was het faliekant mislukt.’

Met Schwedt namen ze hitsingle Will I Be Around en nog een aantal andere nummers op. Schwedt  bood de nummers vervolgens aan bij 8Ball, de platenmaatschappij van onder andere Alain Clark, die de band een contract gaf. ‘Doordat onze producer zulke goede ingangen bij de grote platenmaatschappijen heeft, hebben we nu zo'n goede deal’, glundert Rik. ‘Bij andere bands hoor je wel eens een beetje jaloezie. Die zeggen dat de producer bij ons een te grote vinger in de pap heeft. Misschien dat andere bands denken dat ze het zelf beter kunnen maar een producer is net als een eindredacteur. Hij maakt het eindproduct beter. Je kan niet alles zelf doen.’ ‘Now! zit ook veel beter in elkaar dan de eerdere cd Get This Right’, vindt Henk Jan.

'Huiskamerpop is niets voor ons'
Met Now! is het eerdere rockgeluid ingewisseld voor een meer mainstream popgeluid. ‘Wij zien onszelf als een popgroep in de pure zin van het woord. Het was voor ons niet echt een overstap. Het is gewoon zo uitgevallen dat het mainstream werd. Door onze platenmaatschappij die in die hoek zit en doordat onze singles veel gedraaid werden op de radio’, zegt Rik. ‘Het is ook onze ambitie’, zegt Henk Jan, ‘We willen het grote publiek. Voor sommige bands is pop een vies woord maar voor ons niet. Zelf luister ik veel naar Colplay en U2.’ ‘Wij houden van goed geproduceerd’, zegt Rik lachend, ’Van die huiskamerpop is niets voor ons.’ ‘De enige huiskamer waar ik ooit zou willen spelen is die van de koningin’, grapt Dirk.

Het alternatieve circuit hebben ze voorgoed achter zich gelaten. ‘Underground is heel klein in dit land’, zegt Rik, ‘We hebben dit jaar 35 shows gedaan en dan heb je een groot deel van Nederland wel gehad. Ik vind het ook niet motiverend, want in het alternatieve circuit zijn het altijd dezelfde mensen die komen; of je nou in Amsterdam of in Amersfoort staat, je publiek breidt zich niet uit. Bovendien willen we kunnen leven van onze muziek. Nu we voor de mainstream gekozen hebben kan dat. Eindelijk staat er geld op mijn bankrekening. We zijn van nooit betaald naar altijd betaald gegaan. En dat is heel fijn.’


A Silent Express live zien? 5 Mei spelen ze op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Fryslân in Leeuwarden.