10cc brengt nog altijd dat ene beetje meer 10cc brengt nog altijd dat ene beetje meer

‘Without The Beatles we would never have existed’

, Tekst: Christiaan Triebert, Foto's: Joey Feikens

10cc brengt nog altijd dat ene beetje meer

‘Without The Beatles we would never have existed’

Tekst: Christiaan Triebert, Foto's: Joey Feikens ,

Per zaadlozing raakt een man zo’n 9 milliliter sperma kwijt, ofwel 9cc, zo gaat het verhaal. Maar omdat ze naar eigen zeggen net iets beter waren dan andere mannen, noemden Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley and Lol Creme hun band 10cc. Net dat ene beetje meer. Kunnen ze dat vier decennia na oprichten nog steeds brengen?

‘Without The Beatles we would never have existed’

Per zaadlozing raakt een man zo’n 9 milliliter sperma kwijt, ofwel 9cc. Maar omdat ze naar eigen zeggen net iets beter waren dan andere mannen, noemden Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley and Lol Creme hun band 10cc. Net dat ene beetje meer.

Dat was in 1973, maar vier decennia later toert de groep nog steeds. Dat ene beetje meer vertaalt zich vandaag de dag fysiek in een extra bandlid, maar ook zeker in de secuur opgebouwde nummers van de Engelse band. Van de originele bezetting is overigens nog weinig over: alleen Gouldman speelt nog mee. Van de overige vier zijn er twee overigens ook oudgedienden: Rick Fenn en Paul Burgess vervingen eind jaren zeventig Godley en Creme, die hun eigen weg gingen.

De grote zaal van de Harmonie lijkt met haar vaste zitplaatsen wat ongelukkig gekozen voor een Engelse rockband, maar qua geluid is de zaal perfect. De band is ouder geworden, en daarmee het gros van de fans ook. Het lijkt ze niet te boeien dat ze stil blijven moeten zitten: met enige melancholiek in hun ogen staren ze naar hun jeugdhelden, die hits als Silly Love, The Wall Street Shuffle en I’m Not In Love ten gehore brengen. De zaal lijkt soms weg te dromen naar jongere tijden; ook niet heel moeilijk met de zoetsappige samenzang van de heren.

Hoewel achterin de zaal enkele dames op staan om hun heupen te bewegen en de heren harder beginnen te spelen, zit het grootste deel van het publiek nog steeds. Zelfs met het zonnige Dreadlock Holiday komt het publiek niet verder dan het oer-Hollandse handjeklap – uit de maat, dat wel. Maar ach, dansen tussen de rijen stoelen gaat natuurlijk ook moeilijk.

Alle bandleden – ook de recente ‘toevoegingen’ – bespelen meerdere instrumenten en zingen, schrijven en produceren ook nog eens. Hierdoor werden ze wel eens eervol vergeleken met The Beatles. Met verscheidene nummers die ze in Leeuwarden ten gehore brengen is de invloed van de Fab Four te herkennen. Neem nu eens Feel The Benefit. De gitaar riff lijkt sprekend op die van Dear Prudence van The Beatles. Ook in Donna is de invloed te horen; luister maar eens naar Oh Darling! van The Beatles.

Gouldman stopt deze invloed niet onder stoelen of banken. Sterker nog, hij zegt zelf dat 10cc ‘would never have existed without The Beatles.’ Als ode aan de jongens uit Liverpool spelen ze Across The Universe als toegift, dat geschreven is door John Lennon. Het is overigens grappig dat juist Gouldham kiest voor een nummer van Lennon, want Godley en Creme werden gezien als de experimentele tak van 10cc, zoals Lennon bij The Beatles, en Gouldham en Stewart die – zoals Paul McCartney – wat toegankelijkere nummers schreven. Dat 10cc bijna veertig jaar na oprichten nog steeds zo subliem hun nummers ten gehore kan brengen getuigt dat ze hun naam nog altijd waardig zijn. Ze brengen nog altijd net dat ene meer. Nu het publiek nog.

----
Wie: 10cc
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: 21 april 2011
Opkomst: een volle Aegon zaal met een leeg balkon

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland