Nieuwe lichting Freesonica bands bekend

Eerste presentatie tijdens Freeze 2010

Peter Dijkstra ,

De Friese bands Blackbox Red, De Basis en A Liquid Landscape zijn de drie nieuwe deelnemers aan het bandcoachingsproject Freesonica. Succesvolle bands als Daily Bread, Ilanois en A Silent Express gingen hen reeds voor.

Eerste presentatie tijdens Freeze 2010

Freesonica is een jaarlijks project waarbij drie talentvolle Friese popacts begeleid worden om op een professionele manier het Nederlandse clubcircuit te veroveren. De Friese bands Blackbox Red, De Basis en A Liquid Landscape zijn de drie nieuwe deelnemers.

Hiphop/rockgroep De Basis won vorig jaar de Kleine Prijs van Fryslân en Road to Parkpop. Daarnaast speelde De Basis deze zomer al op meerdere festivals. Het jonge noise-duo Blackbox Red neemt momenteel deel aan de Grote Prijs van Nederland. Het duo stond eerder dit jaar op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden en deed bovendien al een twee nummers tellend optreden op Lowlands. 

A Liquid Landscape nam, toen nog onder de naam Believeisadoubt, al eerder deel aan Freesonica. De band valt dit jaar dan ook onder de noemer Freesonica +. Dit is een aangepast programma voor ‘gevorderde’ bands, dat specifiek gericht is op de doelen en behoeften van de band.

De drie deelnemers worden begeleid op terreinen als marketing, podiumpresentatie en opnametechnieken. Er wordt een tournee voor de bands georganiseerd en het project krijgt in januari zijn climax tijdens Eurosonic in Groningen.

In de afgelopen vijf jaar heeft Freesonica al de nodige bands begeleid en daar zijn zeker succesvolle acts uit voortgekomen. Zo sleepte voormalig deelnemer Daily Bread een platencontract bij Excelsior binnen, wist Monstertux de Dommelsch Locals Only! Award te winnen, is Ilanois inmiddels 3FM Serious Talent en scoorde A Silent Express met Will I Be Around een hele dikke radiohit.

Elk jaar spelen de drie nieuwe Freesonica-acts op Freeze. Wil je weten waar en wanneer, kijk dan snel naar het blokkenschema van Freeze 2010: www.freezefestival.nl/