Het veelzijdige gezicht van Poppodium Romein

Knallende seizoensopening met o.a. Def P. & Beatbusters, Rooster Rampage en Mr. Wallace

Tekst: Sjoerd de Boer Foto's: Inge Nicolaij ,

Een knallende seizoensopening in Poppodium Romein in Leeuwarden met onder anderen de swingende ska/reggae van Mr. Wallace en Def P. & Beatbusters, de verrassende grungerock van Rooster Rampage, de gestoorde psychobilly van Monolith Monsters en de snoeiharde southern Rock van het Canadese Barn Burner.

Knallende seizoensopening met o.a. Def P. & Beatbusters, Rooster Rampage en Mr. Wallace

Het is inmiddels traditie geworden om het nieuwe concertseizoen van Poppodium Romein in Leeuwarden knallend te openen. Op 18 september 2010 geeft Romein een voorproefje van de komende maanden: van swingende ska tot psychobilly en van politiek geladen rock tot snoeiharde metal.

De Leeuwarder band Some Days Velvet mag het grote podium als eerste betreden, terwijl de eerste mensen binnendruppellen.  De alternatieve rocknummers komen helaas niet echt goed uit de verf. Door de matte podiumpresence, maar vooral ook door de sound. Solo's, riffs, valse zangnoten, alles klinkt gesmoord in een 'fluwelen' deken van geluid.

Aan Rooster Rampage de eer om het nieuwe kleine cafépodium in te wijden. De driekoppige band uit Leeuwarden brengt de rauwe en energieke rock vol overtuiging. De krachtige breaks, herkenbare power riffs en de agressieve sound werken opzwepend, het is haast een muzikale work-out. De band heeft wat ongrijpbaars, qua muziek, looks en enthousiasme. Zonder twijfel de grootste verrassing van de avond.

Neem een vleugje country, een paar snufjes rockabilly en een hele kruiwagen vol rockende satanisten, dan heb je Monolith Monsters. De aanblik is goed: een zwartgroene contrabas met doodshoofd erop en een zanger/gitarist met - achter zijn bril - de starende ogen van een demoon. Het is pure, rauwe en doeltreffende psychobilly, gecombineerd met de meest zieke teksten.

Dan is de beurt aan het Noord-Hollandse Sweet Empire om hun politiek geladen punkrocksongs over het café uit te storten. De muziek blinkt niet uit in originaliteit, maar de nummers klinken wel lekker stevig. Met zijn pompende baslijnen en zijn korte spijkerbroek is de bassist de meest opvallende verschijning van de band.

Met catchy zanglijnen, lekkere breaks, funky toetspartijen, krachtige trompetsolo's is de 7-koppige skaband Mr. Wallace een waardige vertegenwoordiger van de aloude skatraditie. Iedereen staat te dansen, er ontstaat zelfs een ware ska-moshpit. Het eerste optreden van de avond waarbij iedereen naar meer snakte, veel meer!

De Canadese rockers van Barn Burner doen vervolgens hun best om met hun keiharde muziek de verbouwing van het café ongedaan te maken. Ze creëren een oorverdovende vloedgolf van bas, gitaar en drums, maar spelen zo strak en solide als een huis. Het is niet alleen indrukwekkend qua sound, maar vooral ook qua vingervlugheid en synchroniciteit. Barn Burners is eigenlijk te groot voor dit podium.

Def P. & Beatbusters heeft als hoofdact de zware taak om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. De Nederlandstalige rap mixt goed met de relaxte ska- en reggaesound van Beatbusters. Je ruikt de coffeeshop in elke noot. De tempowisselingen, muzikale breaks en meerstemmigheid klinken lekker groovy en funky. Toch gaat het publiek nooit helemaal los, zoals wel bij Mr. Wallace het geval was.

Met de spicey tunes van deejays Peper & Zout wordt de nacht swingend en dansend afgesloten. Laat het nieuwe seizoen van Romein maar beginnen, deze avond was in elk geval veelbelovend.

Wie: Some Days Velvet, Rooster Rampage, Monolith Monsters, Sweet Empire, Mr. Wallace, Barn Burners, Def P. & Beatbusters, Peper & Zout.
Waar: Poppodium Romein in Leeuwarden
Opkomst: variërend van 50 tot 300 mensen