Het Spotify lijstje van... Marijke Roskam!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Marijke Roskam ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. Vanaf vandaag brengt 3VOOR12/Friesland jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. Vanaf vandaag brengt 3VOOR12/Friesland jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

De eerste Spotify lijst komt van niemand minder dan Marijke Roskam. Als sidekick van Eric Corton maakte ze bij 3VOOR12/Radio menig 3FM-luisteraar blij. Dit doet ze nog steeds regelmatig en als opropwrotter houdt ze 's nachts de vrachtwagenchauffeurs op de weg. Alsof dit nog niet genoeg is, heeft ze haar eigen uurtjes bij Rob Stenders' KXRadio. Dit is het Spotify lijstje van Marijke Roskam (KLIK!) en hierbij geven we haar de pen.

Heerlijk om te doen en tegelijkertijd een psychologisch experiment, zo’n lijstje maken. Want, er is nog een stapel vinyl uit de ‘70 en ‘80-er jaren die ik erbij had willen zetten. Om nog maar te zwijgen van die toffe nieuwe plaatjes van de laatste weken. Toch maar gewoon de ‘meest afgespeelde’ van deze week op m’n iPhone erbij gepakt. Hier hadden ook The Smiths, Sleigh Bells, Pearl Jam, Bombay Bicycle Club, The Kinks, Eli Paperboy Reed, Ray LaMontagne en heel veel anderen kunnen staan. Dit is niet eens een doorsnede. Enniehoe, enjoy!

Florence and The Machine - Dog Days Are Over

Net zoals je zeker weet dat bepaalde mensen in je leven blijven, zo weet ik ook zeker dat ik later nog steeds ‘s nachts in de auto - of heel veel later mijn 45 km auto - déze plaat draai. Man oh man, hoe krijg je het gevoel van een finaletrack, en het gevoel van iets dat nog maar net begint in een liedje? Er schiet van alles en dan ook weer niks door je hoofd als je dit hoort. Wat wil ik nog, wat is er allemaal gebeurd, wat laat ik achter?  En daarna maar gewoon lekker je hoofd verliezen in dat ritme en haar betoverende stemgeluid. Van de studio naar Friesland rijden is dan echt geen straf. Sneeuwstorm tegen je autoruit in februari, ondergaande zon in augustus.  Alles lijkt te kloppen bij deze muziek.

The Black Keys - She’s Long Gone

Over lijstjes gesproken. Het album van The Black Keys staat aan het einde van het jaar wel ergens bovenaan. Rauw, fris en nergens precies hetzelfde. She’s Long Gone is de lekkerste track, want aangenaam hak op de tak en schurend. Als je verkering je in de steek gelaten heeft, is dit denk ik een open zenuw-plaat.

John Grant - I Wanna Go To Marz

Iets helends dan maar.
Een klein experiment ook. Mijn beste vriend Sjoerd en ik hebben namelijk allebei dezelfde ervaring bij het luisteren van deze song. Nostalgie! Groene limonade, de zeep van je oma, oranje geruite kleedjes en allerlei dingen die je als kind dacht en dagdroomde, maar nooit luidop durfde te zeggen. Ergens in je hersenstam zit dat verstopt en John Grant haalt het met zijn warm geproduceerde plaat heerlijk naar de oppervlakte. Niet? Dan zijn Sjoerd en ik een beetje raar. Zet ‘m nog eens op.

Scarlett Johansson & Pete Yorn - Relator

Valse nostalgie, want als dit liedje voorbij komt denk je dat je ‘m al veel vaker hebt gehoord. Eigenlijk moet je de versie zoals die bij ‘The Interface’  is opgenomen even bekijken. Daar zie je twee hele knappe mensen licht ongemakkelijk - of zou die Johansson dat ook geacteerd hebben - heel mooi met elkaar zingen. Leuk voor de jongens, leuk voor de meisjes. Jaloersmakend natuurlijk ook, van die multitalenten. Maar vooral lekker luisteren op een nazomerdag met de ramen open, of in de shuffle zetten als je nieuwe date op bezoek is. Niets ingewikkelds of bijzonders aan, gewoon een mooi liedje.

Junior Walker and The Allstars - Shake and Fingerpop

Onuitputtelijk, snerpend en energiek. Sinds ik Junior Walker en zijn Allstars heb ontdekt, doe ik niet meer aan blikjes Redbull in de auto. In tijden van deadlines, tien verschillende opdrachtgevers en bizarre werktijden is dit de man die me wakker houdt en vrolijk maakt. Een postuum dankjewel aan Junior, voor al die omgebogen humeuren. Shotgun is bekender, maar deze song begint zo lekker.

Janelle Monae - Tightrope

Tsja, en dan moet er maar eens gesport worden. Om het gepiep van mijn aftandse stepapparaat of de snelweg naast het fietspad maar te negeren én om in een voortdurend stampend ritme te blijven: Janelle Monae! Dit multimultimulti-talent zit stevig in de knuisten van Bigboi geklemd. Groot gelijk heeft ‘ie, want Janelle kan vanalles. Soul, R&B, singer-songwriter... Maar vooral met een donders geile stem een dansbare plaat inzingen. Lang genoeg voor een paar kilometer op m’n racefiets  of een paar honderd treden op dat martelwerktuig. Opdat ik net zo’n Broadway-look mag verkrijgen als Miss Monae. Ontdekt door 3VOOR12-muziek samensteller Menno Visser trouwens. Zou die ook zo’n stepapparaat hebben?

Shaking Godspeed - Alive And Well

Voordat je denkt dat dit een weke wijvenlijst wordt... Eenmaal moegesport laat ik me - het liefst in een donkere bovenzaal zoals die van de Blokhuispoort van Leeuwarden - keihard achterover föhnen door de Achterhoekse mannen van Shaking Godspeed. Die zijn nog niet heel lang bezig, maar met rauwe blues, rock 'n roll en tergend lekkere jams hebben ze een overredingskracht waar ik aangenaam van krimp en ongemerkt woeste headbangmoves van maak. Allemachtig, wat een lekkere sound en noeste arbeid. Wekenlang de favoriete freechoice van Corton et moi. Knalhard in de studio.

Kensington - Youth

Alsof ‘ie in het zwembad van Cocoon heeft gelegen. Deze plaat is ontzettend jong en vooral houdbaar! Na een paar maanden Serious Talent te zijn geweest bij 3FM, staat ‘ie met een fikse regelmaat in de playlist en komen er een heleboel sms-jes binnen voor deze band. Maar stukgedraaid? Nee hoor. Door die hoekige loopjes, de harmonieuze zang (die voor een normaal mens niet foutloos mee te zingen is, sorry collega’s) en de energieke sound blijft ‘ie fijn. Perfecte anti-aging voor als je niet meer zo kreukloos door de dag gaat. Veilig? Een beetje. Maar als je single op elk moment goed in de playlist lijkt te vallen, heb je wel iets tofs gemaakt.

Kings Of Leon - Molly’s Chambers

Ja ja, Radioactive is een hele goeie nieuwe single en de laatste plaat heb ik gedraaid totdat er dikke krassen op zaten. Maar doe mij de Kings Of Leon maar mét baarden en ongepolijste liedjes. Dit zijn momenten waarop je de geluidslimiet op je hippe koptelefoon vervloekt. Harder!

Grafitti6 - Stone In My Heart

Als je het intro voor ‘t eerst hoort, ben je even bang op een fout jaren ‘90 happy housefeestje te zijn beland. Maar nog voordat je met je zonnebankbeen in een Cavello zit en je die goedkope rode wijn uit een Acidbeker lurkt, maken de mannen van Grafitti6 het goed. Een beetje onbestemd en weird, maar wel heerlijk relativerend en met een Prozac-effect waar je ‘jiehaa’ van zegt.

Gaslight Anthem - Here’s Looking At You Kid

Een grimas van tegelijk heel hard janken en alweer een beetje gekalmeerd grijnzen omdat The Gaslight Anthem zo berustend zingt. Dat krijg ik ervan.

Mando Diao - Mean Street

Je kerst- en zomervakantie in een song! Ongelofelijk: Ik verwachtte elk moment Maria Carey met een sneeuwbal óf juist een Braziliaans trommelclubje ergens na een paar minuten. Lekker, een beetje maf, maar vooral aanstekelijk. Dit is zo’n nummer dat je net iets te hard opzet bij het opruimen na een feestje. Een beetje fout, maar je krijgt er wel energie van.

Elbow - Grounds For Divorce

Voor de arbeiders onder ons. Doe een grasspriet in je mondhoek , veeg het zweet van je kop met een geruite zakdoek en zing maar mee. Onbeschrijflijk goed, al het werk van Elbow. Onder je huid, recht je hart in.

BONUSTRACK

Allison Krause - Go To Sleep Little Baby
Lekker koese!
Via allerlei autoradio’s, headsetjes en laptops is die uitdrukking vermakelijk genoeg blijven hangen bij de 3VOOR12RADIO- luisteraars. Nog een paar kilometers richting huis te gaan na je nachtdienst, of met dat lekkere behanggeluid van de radio via een oordopje al half in slaap aan het vallen. Dat kun je het beste doen met Allison Krause....