De Basis wil de Friese grenzen voorbij

'Friesland is wel heel gezellig, maar...'

Sierd van der Bij ,

Ze wonnen de Kleine Prijs van Fryslân en brachten met een grootse show hun EP ‘De Basis’ uit, maar frontman Ico Balt wil nu echt het onderste uit de kan halen. De Basis probeert via het Freesonica-project het land in te trekken. A Liquid Landscape, BlackboxRed en De Basis werden afgelopen week geselecteerd voor het Freesonica project.

'Friesland is wel heel gezellig, maar...'

Ze wonnen de Kleine Prijs van Fryslân en brachten met een grootse show hun EP ‘De Basis’ uit, maar frontman Ico Balt wil nu echt het onderste uit de kan halen. De Basis probeert via het Freesonica-project het land in te trekken. A Liquid Landscape, BlackboxRed en De Basis werden afgelopen week geselecteerd voor het Freesonica project.


Het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân belooft niet meteen een gouden toekomst. Zo valt op de website van de winnaar van dit jaar, Alpine Pack, te zien dat de gekroonden  het dit najaar met weinig optredens moeten doen. Datzelfde ondervond De Basis vorig jaar, toen zij de grote winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân waren. “We hadden verwacht dat het vanaf dat moment allemaal wel los zou lopen. We kregen wel een aantal optredens, maar buiten de provincie liep het niet echt,” legt de rapper van De Basis, Ico Balt, uit. “We dachten dat we iets vaker buiten de provincie konden spelen, maar de boekingen doe je dan nog zelf.” Balt liep tegen de ‘grote bult’ aan. Het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân en een optreden op het fameuze Parkpop was voor veel programmeurs niet overtuigend genoeg. “Onze mailtjes werden op de grote bult gegooid. Als dat gebeurt, hoor je nooit weer wat terug”, licht Balt toe.

De sleutel tot succes is volgens Balt netwerken. “Het is zeker niet het belangrijkste, maar je krijgt bepaalde dingen wel sneller voor elkaar.” Er komt vandaag de dag veel meer op een band af dan tien tot twintig jaar geleden het geval was. Het opvallen in de media, het bijhouden van sociale netwerken en dan nog de kijkcijfers op websites als YouTube. Er zijn meer mogelijkheden om op te vallen, maar het gevaar op verdrinking is de afgelopen jaren ook groter geworden. Een toevalstreffer hoeft niet uitgesloten te worden, maar bands bereiken meer zekerheid met een goed netwerk. Al jaren begeleidt Freesonica middels een ondersteuning project bands die meer willen. De Basis is daar dit jaar een van. “We moeten de muur die voor ons staat afbreken”, aldus Balt.

Dat dit kan helpen bewijst Ilanois. Deze band gooide voor de zomer nog hoge ogen door te tekenen bij platenbaas Pias. Freesonica ondersteunde de band door met ze na te denken over hun website, marketing en styling. Freesonica is er om te sleutelen aan het totaalconcept. Balt ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: “Met Freesonica is er altijd iemand die er vanaf een afstandje zicht op heeft. Er is een achttal boekingen voor ons gedaan en op basis van die optredens krijgen we coaching en daarmee verbetering.” Het project houdt zich bezig met alle facetten die er komen kijken bij een optreden. Zo wordt er niet alleen een beroep gedaan op het brede netwerk van de professionals achter Freesonica, maar worden ook optredens en nummers bij geslepen.

Als het om optredens gaat, heeft De Basis afgelopen zomer interessante podia bezocht. Zo werd de band geselecteerd voor de SENA Performers POPnl Award. Deze wordt ieder jaar uitgegeven in De Melkweg. De Basis greep naast de hoofdprijs, maar stond nog wel op Parkpop, Noorderzon en het Gideon Festival. Met de nummers gaat het ook niet slecht. De EP van De Basis werd tijdens een releasefeest groots gepresenteerd en er werden meteen ruim zestig exemplaren verkocht. Balt: “Dat ging hartstikke goed!” De release werd georganiseerd door de bandleden zelf. “Het licht werd gedaan door dezelfde mensen die de concerten van Marco Borsato en Bløf van licht voorzien. Dat was volledig te danken aan ons netwerk.”

De muziek van De Basis laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. “Rockliefhebbers vinden het teveel hiphop, maar hiphoppers horen teveel rock.” Het is precies datgene waar Balt van geniet. “Bij ieder optreden hoor ik wel een keer of drie dat iemand niet van hiphop houdt, maar ons wel erg kan waarderen.” Nachtelijke luisteraars van Radio 3FM konden De Basis  in ieder geval op prijs stellen. In een verkiezing werden ze geselecteerd en kregen ze meteen airplay. “Daar kwam geen familie aan te pas. De vrachtwagenchauffeurs hebben op ons gestemd”, grapt Balt.

Twee weken maakte YouTube kennis met De Basis, toen de videoclip van het nummer Media online kwam. In het nummer bekritiseert Balt de media. “We zijn niet altijd kritisch,” zegt Balt. “Ik rap ook wel over persoonlijke dingen. Het zijn vooral levensbeschouwende teksten.” Dat werd De Basis ook al meegegeven in de recensies tijdens de Kleine Prijs van Fryslân en na het uitkomen van de EP. De Basis wil nu meer en Balt hoopt zijn droom te realiseren. “Volgend jaar Lowlands!” Balt relativeert echter meteen: “Het doel is om volgend jaar mee te draaien. Dat wil zeggen dat we landelijke bekendheid genieten en dat we eind 2011 moeiteloos een plaat uit kunnen geven.” Met optredens op het Freeze Festival en Eurosonic lijkt de band goed op te weg te zijn om furore te maken buiten de Friese grenzen. Balt ziet het het helemaal zitten: “Het is in Friesland wel heel gezellig, maar we moeten hier niet blijven hangen.”