Popronde Leeuwarden: 3VOOR12 Hollandse Nieuwe Popronde Leeuwarden: 3VOOR12 Hollandse Nieuwe

Het rammelt en rockt bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort

, Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen

Popronde Leeuwarden: 3VOOR12 Hollandse Nieuwe

Het rammelt en rockt bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen ,

Het grootste reizende festival van Nederland, de Popronde, deed afgelopen vrijdag Leeuwarden aan. Op maar liefst dertien verschillende locaties in de Leeuwarder binnenstad speelden veertien bands zichzelf in de kijker van het nieuwsgierige Friese publiek. Podium Asteriks in De Blokhuispoort bood onderdak aan het Hollandse Nieuwe podium, het platform van 3VOOR12 om jonge Nederlandse bands te ondersteunen.

Het rammelt en rockt bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort

Het grootste reizende festival van Nederland, de Popronde, deed afgelopen vrijdag Leeuwarden aan. Op maar liefst dertien verschillende locaties in de Leeuwarder binnenstad speelden veertien bands zichzelf in de kijker van het nieuwsgierige Friese publiek.Podium Asteriks in De Blokhuispoort bood onderdak aan het Hollandse Nieuwe podium, het platform van 3VOOR12 om jonge Nederlandse bands te ondersteunen.

Het is nog rustig in Podium Asteriks als Yoshimi! vanaf het podium de voormalige gevangeniskantine inkijkt. Rotterdammer Niek Hilkmann is Yoshimi! en produceert zelf alle liedjes die hij vervolgens live met een band vertolkt. Rammelpop is wat het affiche aangeeft en rammelen doet het zeker. Enkele nummers daargelaten, is het een overdosis aan malle instrumenten die het podium op worden gesleept. Alles waar maar geluid uit komt, wordt ingezet, iets wat de aandacht voor de teksten doet verslappen. En dat is zonde, want wanneer Hilkmann alleen met zijn gitaar de nummers brengt, hoor je intelligente Nederpopliedjes in de lijn van Lucky Fonz III en Armand. De nuchtere Friezen lijken niet warm te lopen voor circus Hilkmann. ‘Hjir mut ik dronke foar wêze’, merkt een toeschouwer terloops op.

De tweede band deze avond past misschien wat meer in het straatje van de aanwezige Friezen. Na een korte introductie, ‘Hallo wij zijn The Wrong Jeremies’, wordt er meteen flink gas gegeven. Er komt opvallend veel energie en geluid van het kleine podium. Vernieuwend is de band niet, strak is het wel. Er is een liedje ‘dat over de zomer gaat’ en er is een liedje ‘voor alle oude vrouwen in de zaal’, maar het verschil laat zich raden. Daar waar geluidsgenoot Queens of the Stone Age nog verrassend weet te zijn, valt The Wrong Jeremies regelmatig in herhaling. Hiermee zakt de spanningsboog zichtbaar in en wordt er weer gezellig gekeuveld onder de toeschouwers.

Afsluiter van het 3VOOR12 Hollandse Nieuwe podium is G.O.T.V., dat dit jaar de Grote Prijs van Zuid Holland wist te winnen. Ze staan te boek als een stonerrock formatie, maar dat doet de band tekort. Wie goed luistert, hoort indierock, emopop en zo nu en dan zelfs een metal riffje voorbijkomen. Vanavond heeft G.O.T.V. de kans om Friesland te veroveren, maar gemakkelijk gaat het niet. Het kan aan de afstelling van het geluid liggen, maar de zang is bij tijd en wijle niet te volgen. Jammer, want met de nummers zelf is echt niets mis. Het is in het laatste nummer dat de band, mede door de vele tempowisselingen, dan toch weet te excelleren. Zodoende komt er alsnog een hoopvol einde aan een wisselend avondje Podium Asteriks.


Wat: Popronde, 3VOOR12 Hollandse Nieuwe podium
Wie: G.O.T.V., The Wrong Jeremies, Yoshimi!
Waar: Podium Asteriks, Blokhuispoort
Wanneer: 22 oktober 2010

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland