Freeze on Friday breidt uit naar Sneek Freeze on Friday breidt uit naar Sneek

Negen kroegen bieden een podium voor opkomende Friese bands

, Anne-Marie Böing

Freeze on Friday breidt uit naar Sneek

Negen kroegen bieden een podium voor opkomende Friese bands

Anne-Marie Böing ,

Freeze on Friday: wat begon als een pre-party van het Freeze Festival, is uitgegroeid tot een zelfstandig talentenplatform, georganiseerd door Friesland Pop. Niet alleen Leeuwarden staat een keer in het jaar in het teken van Fries talent, in 2009 werd ook Drachten bij dit initiatief betrokken. En nu zal Sneek op 15 oktober 2010 zijn Freeze on Friday debuut beleven. Op negen locaties zullen in totaal vijftien opkomende Friese acts van zich laten horen.

Negen kroegen bieden een podium voor opkomende Friese bands

Freeze on Friday: wat begon als een pre-party van het Freeze Festival, is uitgegroeid tot een zelfstandig talentenplatform, georganiseerd door Friesland Pop. Niet alleen Leeuwarden staat een keer in het jaar in het teken van Fries talent, in 2009 werd Drachten bij dit initiatief betrokken, en nu zal Sneek zijn Freeze on Friday debuut beleven. Op negen locaties zullen in totaal vijftien opkomende Friese acts van zich laten horen. ‘Sneek is een muzikale stad‘, volgens organisator Libbe Veenstra, ‘en Freeze on Friday is een mooie manier om dat wat meer op de kaart te zetten.’ De eerste band begint om 20.30 uur in het Bolwerk.

Freeze on Friday in Sneek biedt een leuke mengeling van vrij nieuwe bands en gevestigde lokale namen. Zowel experimentele hiphop/rock-formatie De Basis als dansbaar electro/grunge-duo BlackboxRed hebben bijvoorbeeld al menig Fries podium onder de voeten gehad. Deze vrijdag staan beide bands, die onderdeel zijn van bandcoachingstraject Freesonica, in Het Bolwerk. Ook geen onbekende op Friese grond is meestergitarist Hille Stellingwerf, die met zijn gospel, blues en soul De Kroon zal verwarmen. Net als Stellingwerf stond ook Achter Gordijnen van Vrijheid in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Hun kleinkunstliedjes, muzikaal omlijst door onder andere synthesizer en trombone, zullen te beluisteren zijn in De Draai.

In diezelfde Draai kan je je ook laten verwonderen door de dromerige, jazzy folk van het splinternieuwe Dina Drinks Tea. Eclectische popband The Astonics houdt het net zo lekker relaxt, maar dan in De Kroon. Liever dansen? Dat kan bij de opgewekte pop van Mundo Park, de funky hiphop van Mixtap & Berq One of de energieke punkrock van End of Bunch. Wie een voorkeur heeft voor de stevigere gitaarkunsten kan zich uitleven in The Legend: met Malevolence, Stonehawk en Whom The Gods Would Destroy hebben zij het zwaarste werk in huis.

Dit is overigens nog niet alles. Voor de liefhebbers van ‘terug in de tijd’ muziek zijn er sixties pop/rockband The Montanas in De Wijnberg, vuige bluesrock sensatie Barry Nice & The Nice Guys in Cheers en de wild swingende rock ’n roll vetkuiven van Billy Benton & The Birddogs in Café de Bakkersdochter. ‘Als je eens geen zin hebt om in Leeuwarden uit te gaan, kom gezellig naar Sneek en kom zien wat daar op de planken staat!’ aldus Veenstra.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland