Brute start MPDrie-podium Romein Brute start MPDrie-podium Romein

Nieuw lokaal talentenpodium ingewijd door buitenlandse deathmetalbands

, Inge Heslinga

Brute start MPDrie-podium Romein

Nieuw lokaal talentenpodium ingewijd door buitenlandse deathmetalbands

Inge Heslinga ,

Een nieuw seizoen, een nieuw concept. Poppodium Romein reserveert het café op de donderdagavond voor gratis toegankelijke concerten van bands uit de regio. Na afloop van deze MPDrie Gigs krijgen die het optreden als mp3 op een usb-stick mee naar huis. De speciale kickoff werd verricht door de Amerikaanse deathmetalbands Resurrection en Solace Of Requiem.

Nieuw lokaal talentenpodium ingewijd door buitenlandse deathmetalbands

We are Alibi For A Murder and we are from Germany,’ schreeuwt de gedreadlockte zanger met een flink Duits accent. Het kleine beetje publiek voor zijn neus kijkt hem enigszins verward aan. Er zouden toch twee Amerikaanse bands spelen? Voor Romein-programmeur Wietze Meetsma was de verrassing die middag net zo groot: Ze stonden hier ‘s middags op de stoep en ik dacht nog: Hè, ik heb toch 2 bands geboekt? Nou ja, daar doen we verder niet moeilijk over, dan beginnen we maar wat eerder. Desondanks gaat de death/ thrash van Alibi For A Murder, een band die qua presentatie volledig leunt op de charismatische en praatgrage zanger Damian Wolters, er goed in bij de toehoorders.

Als Solace of Requiem aantreedt, is de pijpenla van Romein met zo’n 60 bezoekers al aardig vol gestroomd. Meteen is daar ook het grote manco van het podiumpje in deze ruimte: drie volwassen headbangende (bas)gitaristen naast elkaar, dat past maar met moeite. Gitarist George Arguello stapt daarom bij de eerste noot van het podium af om de rest van de show te spelen tussen een tiental steeds enthousiaster wordende headbangers. Solace Of Requiem brengt een stevige pot brute death metal, in hetzelfde Florida-straatje als Obituary en Morbid Angel. De band is naar Europa gekomen voor de promotie van het album The Great Awakening: een plaat die al in 2008 werd opgenomen, maar nog steeds niet door een label is opgepikt. En dat is onterecht, luidt het eensgezinde oordeel van de Romeinbezoekers, Solace Of Requiem is duidelijk klaar voor het grotere werk.

 

Headliner van de avond is het eveneens uit Florida afkomstige Resurrection. Hun belangrijkste wapenfeit, Embalmed Existence, dateert alweer van 1993 en leverde de band een cultstatus op in de underground deathmetalscene. Vijftien jaar radiostilte volgde, tot in 2008 de full-length Mistaken For Dead verscheen en het debuut met een hoop bonusmateriaal werd gere-released. Met een nieuwe platendeal op zak bij het Duitse Massacre Records (bij wie ook hun vriendjes van Malevolent Creation zijn getekend) waagt Resurrection wederom de oversteek naar het Europese vasteland.

 

De grootste verrassing komt al voordat de band één noot heeft gespeeld: zanger Paul DeGolyer is huiswaarts gekeerd vanwege een zieke moeder en komt voorlopig niet meer terug. Zijn plek wordt ingenomen door de zanger/bassist van Solace Of Requiem, Jeff Sumrell, die zich daarom in zeer korte tijd het Resurrection-oeuvre eigen heeft moeten maken. Om het hem makkelijker te maken, speelt de band de rest van de tour alleen nog maar nummers van debuutplaat Embalmed Existence. Het gaat Sumrell goed af, ondanks de overduidelijk toenemende mate van beschonkenheid en  – het blijven Amerikanen – een uitgebreide lofzang op de nederwiet. De temperatuur in het café is inmiddels tot grote hoogte gestegen en de strakke songs denderen in sneltreinvaart voorbij. Balancerend op de monitoren slaagt Sumrell erin om het publiek goed mee te krijgen en ook de drummer eist zijn aandeel op met een flinke drumsolo, waarna hij als een volleerd stadiondrummer zijn stokjes het publiek in werpt.

 

Volgeboekt tot maart

 

Een dag later spreken we met Meetsma en hij is zeer tevreden over de eerste MPDrie Gigs-avond. ‘Voor een eerste keer was de opkomst goed. Het is een nieuw concept, dus het was de vraag hoeveel mensen op zoiets afkomen. Kijk, dit was natuurlijk een pure metalavond, de echte pilot is eigenlijk volgende week, dan spelen de lokale bands.’ Het mooie aan dit concept vindt Meetsma de diversiteit aan bands die je op één avond bij elkaar kunt zetten. ‘En het is natuurlijk te gek dat jongens van 16 hier hun tweede show ooit kunnen doen en dan hun vaders en moeders meenemen als toeschouwers.’

 

Dat het concept aanslaat, blijkt wel uit het feit dat de donderdagavond in Romein nu al tot maart 2011 volgeboekt zit met lokaal talent. Speciaal voor de MPDrie Gigs heeft Romein usb-sticks laten maken, met daarop het logo van Romein, zodat de bands aan het eind van de avond direct hun eigen concert op mp3 mee naar huis kunnen nemen. ‘En dat slaat duidelijk aan bij beginnende bands.’ Heeft Resurrection eigenlijk ook een usb-stick gekregen met hun eigen optreden? ‘Nee, zij kregen een ceedeetje’, lacht Meetsma. ‘De sticks kregen we nét niet op tijd binnen. Maar ze liggen nu op kantoor, bij de eerstvolgende MPDrie Gig zijn ze er dus wel!’

 

Volgende MPDrie Gigs:

14 oktober: Unrecordable, Eisenhower

21 oktober: Planet Eyelash, Tim Smart, Novelle

28 oktober: Sakujo, End of Bunch

4 november: Wakeful, Graverot

11 november: Float A Ziggy, Rooster Rampage

 

Ook een keer spelen tijdens de MPDrie Gigs in Romein? Aanmelden kan via de site van het poppodium.

 


Wie: MPDrie Gigs Kickoff met Resurrection (VS), Solace of Requiem (VS), Alibi For A Murder (Dld)
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Opkomst: 60 (gezellig druk)
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland