Beukende linkse hobby's in oude gevangenis

Blokhuispoort toneel van Mash My Bits Up

Wymer Praamstra ,

Mash My Bits Up is een onderdeel van het elf dagen durende Media Art Festival dat in de Blokhuispoort plaats vindt. Linkse hobby’s als kunst, mode en muziek van regionale en nationale talenten krijgen er een plek om te laten zien wat ze in huis hebben.

Blokhuispoort toneel van Mash My Bits Up

Mash My Bits Up is een onderdeel van het elf dagen durende Media Art Festival dat in de Blokhuispoort plaats vindt. Linkse hobby’s als kunst, mode en muziek van regionale en nationale talenten krijgen er een plek om te laten zien wat ze in huis hebben.

Een voormalig cellenblok is de basis van de meeste visuele kunst. Het middenpad is ingericht als lounge area en in de verschillende cellen hebben regionale kunstenaars de ruimte gekregen om de bezoekers kennis te laten maken met hun werk. Varierend van fotografie en film tot meer abstracte en multi-interpretabele kunst. 

Het podium bij de cellen wordt gedurende de avond ook steeds gebruikt. Om het spannend te houden is er geen tijdschema. Zo kun je per toeval stuiten op een band als Achter Gordijnen van Vrijheid, BlackboxRed of een playbackoptreden van LAF-wear. Het is vast wel eens minder gezellig geweest in het cellenblok.

In de ‘Asterikstoren’ staan op twee podia de muzikale headliners geprogrammeerd. Lokale talenten Jaxplosion mogen op de Friesland Pop talentstage het spits afbijten. Ze zijn met hun afro-pruiken op en tuinbroeken aan niet helemaal serieus te nemen, maar sommige van hun hardcore-meets-pop- meets-meezingers zijn eigenlijk best vet en helemaal conform het ‘mash up’ thema. Een met koekpannen dansende weirdo is de kers op taart.

DJ Puri is een stuk serieuzer en mixt naadloos voornamelijk r&b en hiphop door en over elkaar heen. De goede mash-ups vliegen je om de oren, maar toch loopt de zaal steeds wat leger. Frankie Bubbles is een nieuw en meer serieus alter ego van multitalent Jan Petersen die we kennen van onder andere Aart Lus & Ed Lip en Ska3. Electro voert de boventoon in de strakke set die het publiek opwarmt voor de eerste act op het hoofdpodium.

De Grote Vinnie, Donnie en Sjakie Show knalt er meteen lekker in, maar het geluid staat de eerste tien minuten van de set te zacht om het publiek lekker aan het dansen te krijgen. Gelukkig doen daarna het opgeschroefde volume, de visuals van vj’s Beun&Haas, de alcohol en de keiharde electro de rest. Een hoogtepunt is een van hun weinige eigen nummers met daarin de intelligente lyrics de koffie was up, so we went to the club. Niet denken, maar knallen.

 

(filmpje van Denise Hendriks)

 

Daarna krijgt dj-duo Hard de twijfelachtige eer om als soort veredelde pauze dj’s op te treden. Ze doen met verve een electro en dubstep set, maar toch is duidelijk dat de zaal maar op één act wacht: Nobody Beats The Drum. De Utrechters draaien hun eigen nummers, die live erg goed uit de verf komen. Omkapseld door visuals weten de drie mannen op het podium met goed getimede breaks en climaxen de Blokhuispoort tot grote hoogte te beuken.