Veelzijdige metal en trollen in Romein

Finntroll hamert erop los

Tekst: Werner Cazemier Foto's: Tiffany Peters ,

Met de snijdende winterkou in de straten is het stil en verlaten in Leeuwarden. Dit is het moment waarop trollen tevoorschijn komen. Finntroll speelt in Romein en ze hebben een bont gezelschap meegebracht.

Finntroll hamert erop los

Het is eigenlijk te vroeg voor een zondag en menig metalhead lijkt net uit bed te komen. Hoewel de kater van de avond daarvoor nog zeurt is het aan Nothnegal om het binnenstromende publiek te verwelkomen.

Nothnegal heeft met hun mix van black en death metal een goede klus afgeleverd. Het Estse Metsatöll treft als tweede band een opgewarmd publiek aan. Onder een gebroederlijke begeleiding van de torupill (Estse doedelzak) en gitaar wordt de koude strijd bezongen die Estland in vroegere tijden streed. Terwijl Lauri Jimi Hendrix-achtige capriolen uithaalt met zijn torupill, verslikt hij zich toch in het hoge wisseltempo van zijn verschillende instrumenten. Het publiek geeft er niets om, het deint vrolijk mee.

Rotting Christ sleept zich als een traag leger gestaag stap voor stap dreunend het Romeinse rijk binnen. Verwacht geen blastbeatende oorlogsmachine die 180 bpm je gehoorkanaal inknal maar black metal met een episch randje. Rotting Christ weet met een vrij rustige set het publiek op de hand te krijgen. De nieuwe nummers van de plaat Aealo worden goed ontvangen. Hoewel het tempo van de plaat wat lager ligt dan op het gemiddelde Rotting Christ-album is het zeer geschikt voor een heerlijk overdreven sessie headbangen. 

De combinatie van bands vanavond is wellicht vreemd maar 'alle bands in de tour spelen metal, daar gaat het om’ aldus de website van Metsatöll. Een sfeer die ook in poppodium Romein hangt. Maar de koude industrial metal van Samael doet het publiek bevriezen. De kolkende massa van lang haar van eerder is verdwenen. Flitsende lichten en projecties brengen het optreden van Samael na een visueel hoogtepunt. De muziek is bijpassend maar het industrieële karakter van de Zwitsers spreekt niet aan in Romein. Jammer, want Sameal zet een strakke set neer.  Het nieuwe nummer anti-god lijkt een goede meezinger, maar niet in Leeuwarden.

Finntroll moet dan het publiek flink opzwengelen als het hun beurt is. De muziek van de Zweeds zingende Finnen begint donkerder te worden met de jaren. Maar het nieuwe werk mist de kracht van de oude albums. Want zodra nummers als Slaget vid Blodsälv voorbij komen host heel Romein erop los. Het is het oude werk met het hoge humpa-gehalte dat het publiek wil. Gelukkig doet de band hier aan mee en speelt vooral nummers van de albums Jaktens Tid, Rivfader en Nattfödd. Het publiek schreeuwt al hard om Trollhammaren die niet ontbreken mag vanavond. Met een wall-of-death bij het laatste nummer komt deze bonte metalavond tot een knallend einde.

Wie: Finntroll, Samael, Rotting Christ, Metsatöll en Nothnegal
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Zo goed als uitverkocht