The Van Jets op zegetocht door Nederland

Rock ‘n’ roll huist anno 2010 in Vlaanderen

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Frieda Vuur ,

De Vlaamse formatie The Van Jets zijn hard op weg om na hun thuisland, ook Nederland te veroveren. Afgelopen vrijdag werd het tijd om Friesland in te pakken. Aan Monstertux om wat lokaal tegengas te geven.

Rock ‘n’ roll huist anno 2010 in Vlaanderen

De Vlaamse formatie The Van Jets zijn hard op weg om na hun thuisland, ook Nederland te veroveren. Afgelopen vrijdag werd het tijd om Friesland in te pakken. Aan Monstertux om wat lokaal tegengas te geven.

Beter een volle kleine zaal, dan een lege grote zaal. Het lukt The Van Jets vanavond nog niet om de grote zaal van Het Bolwerk te vullen. Sterker nog, kijkend naar het publiek, lijkt de helft zelfs voor het voorprogramma te zijn gekomen. Met Monstertux als voorprogramma is dat echter geen wonder. De band is inmiddels een bekende in de Friese alternatieve rockscene.

In 2009 lanceerde Monstertux haar debuut The Alison Album. Negatieve recensies waren nagenoeg niet te vinden. Logisch, want het album staat vol met prettig in het gehoorliggende verhalende liedjes. Helaas kent de band vanavond geluidstechnisch wat problemen, waardoor de schoonheid van de nummers live niet overeind blijft. Pas rond het vierde nummer begint het echt lekker te klinken en met Stoical kan er een absoluut hoogtepunt in de set worden aangestipt.

Vlaamse Electric Soldiers
Dat The Van Jets een goede band is, weet men in België al een tijdje. In 2004 wonnen ze reeds de Humo Rock Rally, niet veel later volgden optredens op RockWerchter en Pukkelpop. De eerste langspeler, Electric Soldiers uit 2007, deed in Nederland niet veel stof opwaaien, maar met het dit jaar verschenen Cat Fit Fury! moet het alsnog gaan gebeuren. En waarom ook niet, de band beschikt met de nieuwe plaat over een flink catchy cd, die toegankelijker klinkt dan haar voorganger. Leunt Electric Soldiers meer op garage rock, Cat Fit Fury! is daarentegen overgoten met een modern indie rock sausje. Het radiohitje The Future onderstreept die conclusie.

Waar veel jonge bandjes niet veel verder komen dan standaard een setje af te draaien, lijkt er bij The Van Jets volop ruimte te zijn voor improvisatie en onverwachte wendingen.  Zo pakken covers niet altijd goed uit, maar The Van Jets slaan met hun cover van het David Bowie nummer Fashion de spijker precies op zijn kop. Was het nummer van oorsprong al een strakke funky plaat, The Van Jets uitvoering is absoluut hoe Fashion in 2010 zou moeten klinken.

Audience participation
Als achtereenvolgend The Future, High Heels en Electric Soldiers wordt gespeeld, begint de zaal echt enthousiast te raken. En terecht, want het zijn live stuk voor stuk knallers. Frontman Johannes Verschaeve maakt dankbaar gebruik van het kleine lage podium door met zijn gitaar tussen het publiek te gaan staan. Niet veel later geeft hij zelfs zijn gitaar over aan een jonge bezoeker die enthousiast begint mee te spelen. Verschaeve staat ondertussen al weer op het podium, samen met bassist Frederik Tampere wordt er al trommelend een indrukwekkende climax tot stand gebracht.

‘Nog één, nog één’, wordt er vanuit de zaal geroepen. Verschaeve vraagt zich af die opmerking typisch Sneeks is, wat vervolgens beantwoord wordt met: ‘Nee, dat is waardering voor de band hebben!’ En na wat gejuich volgt er nog een flinke toegift, met ondermeer Matador en het al vijf jaar oude Ricochet dat nog altijd bruist. Zelfs de grootste criticaster kan na vanavond niet anders concluderen, dan dat rock ‘n’ roll leeft in Vlaanderen. The Van Jets zijn daar het levende bewijs van.

Wie: The Van Jets en Monstertux
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: 5 november 2010
Opkomst: goed gevulde kleine zaal