Sex, Destruction & Tokyo Sex, Destruction & Tokyo

Spaanse rockers beleven koud avondje in Asteriks

, Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Rob Ypma

Sex, Destruction & Tokyo

Spaanse rockers beleven koud avondje in Asteriks

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Rob Ypma ,

Niet alleen de goedheiligman kwam dit weekend naar Nederland. Ook de Spaanse rockers van Tokyo Sex Destruction vonden hun weg naar ons koude kikkerlandje. Aan The Heatmachine de eer om de bezoekers van Podium Asteriks alvast een beetje op te warmen.

Spaanse rockers beleven koud avondje in Asteriks

Niet alleen de goedheiligman kwam dit weekend naar Nederland. Ook de Spaanse rockers van Tokyo Sex Destruction vonden hun weg naar ons koude kikkerlandje. Aan The Heatmachine de eer om de bezoekers van Podium Asteriks alvast een beetje op te warmen.

Veel bezoekers van Podium Asteriks kennen naast een liefde voor muziek, ook een liefde voor film. En laat het nu net de week van het Noordelijk Film Festival zijn. Dat het niet een druk bezochte avond zou worden, lag dan ook in de lijn van verwachting. De veertig tot vijftig bezoekers die wel naar De Blokhuispoort kwamen, zagen een vertrouwd feestelijke The Heatmachine en een strijdende Tokyo Sex Destruction.

Niet denken, maar dansen
Eerder deze week maakte The Heatmachine op 3FM bekend, dat op 16 januari eindelijk het langverwachte debuut The Indie Blitz Orchestra uit zal komen. En blits is het zeker. Twee spannende achtergrondzangeressen, een strakke ritmesectie, een goedlachse toetseniste, de altijd overtuigende saxofonist en last but not least een boeiende frontman in de persoon van Yorn Overwijk. Ondanks zijn goede gevoel voor theater, toont hij zich als een nederig frontman. Daar waar de muziek er om vraagt, geeft hij zijn band alle ruimte.

Maar wat maakt The Heatmachine zo goed? Om die vraag te kunnen beantwoorden hoef je de band maar één keer live mee te maken. Het maakt voor The Heatmachine niet uit hoeveel bezoekers er zijn, altijd is daar het zichtbare speelplezier. Ook bij een lage opkomst weet de band het plezier over te stralen. Je moet wel een houten Klaas zijn om stil te blijven staan. Met afsluiter, en tevens debuutsingle, Stop Thinking, Start Dancing wordt er nog een keer gas gegeven. Een bezoeker vraagt zich nadien terecht af of dit nu het voorprogramma was.

‘Today it’s cold’
De naam doet misschien anders vermoeden, maar Tokyo Sex Destruction komt niet uit Japan. Met een openlijke voorliefde voor jaren zestig punk en garage rock tracht deze Spaanse formatie de wereld te verblijden. De nieuwe plaat The Neighbourhood dient als aanleiding voor een uitgebreide Europese tour, waarbij ook Podium Asteriks wordt aangedaan. ‘You’re a quiet town, that’s cool, it means you appreciate the shit, right?’ Met die paar woorden wordt het al snel duidelijk: de heren gaan een moeilijk avondje tegemoet. 

Moeilijk avondje of niet, Tokyo Sex Destruction gaat er voor. De korte nummers worden met destructief geweld om de oren geslingerd. De langere nummers kennen juist een mooie opzwepende spanningsboog die, wanneer zij eenmaal opgebouwd is, losschiet in een salvo van drums, gitaar en orgel. Het is energiek, ruig, opgefokt en opzwepend. Ondanks dat kent het vooral een hoog net niet gehalte. Alles is gedrapeerd in een jaren zestig punkrock luchtje. Zelfs de kleding en de beweging ademt de oh zo kenmerkende seksualiteit van de jaren zestig. Tokyo Sex Destruction blijft daardoor anno 2010 hangen in de middelmaat. Terwijl Podium Asteriks vervroegd leegloopt, weet frontman Sinclair de avond perfect in één zin samen te vatten: ‘Sometimes it’s hot on stage, today it’s cold.’

Wie: Tokyo Sex Destruction en The Heatmachine
Waar: Podium Asteriks, Blokhuispoort Leeuwarden
Wanneer: 12 november 2010
Opkomst: 40-50 bezoekers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland