Ook muziek op Noordelijk Film Festival

Interessante crossovers en het NFF Sound podium

Sierd van der Bij ,

Nadat de laatste stille film de geschiedenisboeken in ging, werden muziek en film al snel goede vrienden. Daarom is het ook helemaal niet zo gek dat een filmfestival ruimte voor muziek vrij maakt. Het Noordelijk Film Festival doet dit door onder anderen LENK, Flux en The Forrester Soundtrack neer te zetten.

Interessante crossovers en het NFF Sound podium

Nadat de laatste stille film de geschiedenisboeken in ging, werden muziek en film al snel goede vrienden. Daarom is het ook helemaal niet zo gek dat een filmfestival ruimte voor muziek vrij maakt. Het Noordelijk Film Festival doet dit door onder anderen LENK, Flux en The Forrester Soundtrack neer te zetten.

Een van die films die nog niet kennis had gemaakt met muziek is J’Accuse uit 1919. De eerste anti-oorlogsfilm uit de geschiedenis maakte in de jaren ’10 van de vorige eeuw zo’n indruk op de cinema-ganger dat er over een soundtrack nog niet nagedacht werd. Dat is een kleine honderd jaar later wel anders. Op het Noordelijk Film Festival zal de J’Accuse-band de film voorzien van een soundtrack zoals wij die van hedendaagse klassiekers kennen. Het resultaat is een veel levenderige indruk van de film die het eens louter met schokkende oorlogsbeelden deed.

Een ander project dat ongetwijfeld hoge ogen zal gooien bij de festivalgangers is dat van LENK. LENK is een nieuw project van Friese muzikanten onder leiding van Jos Blomsma, bekend van Jean Parlette en Gewoon Jos. Hij is de samenwerking aan gegaan met de Roemeense cineaste Adina Pantilie. Balastiera #186, een visueel gedicht over afzondering, gezelschap en het onvermogen om contact te maken, is het werk van Pantilie. LENK verzorgt de soundtrack, die eigenlijk geen soundtrack mag heten. De samenwerking heeft namelijk een totaalcompositie van beeld en muziek opgeleverd.

Er zijn ook muzikanten die geen film nodig hebben om een soundtrack neer te zetten. Neem Rudy Land met zijn The Forrester Soundtrack. 3VOOR12/Friesland sprak Land kort naar aanleiding van zijn naam op het #N_F_F affiche. ‘Het zit ‘m in de naam van mijn act. Als ik The Forrester Soundtrack een film zou mogen geven, zou dat een poëtische feel good movie zijn’, vertelt Land. De film die daar volgens de singer/songwriter het beste bij aansluit, is Good Will Hunting met Matt Damon en Robin Williams. ‘In die film komt het nummer Miss Misery van Elliott Smith voorbij. Laat Smith nu een van mijn belangrijkste invloeden zijn’, legt Land uit.

Net als het Noordelijk Film Festival verlegt ook The Forrester Soundtrack grenzen. ‘Eigenlijk heb ik geen grenzen. Alles is mogelijk.’ Daarmee lijkt Land zich helemaal te schikken naar het uitgangspunt van de komende dagen. ‘Film werkt inspirerend. Een film als What’s Eating Gilbert Grape past helemaal in het straatje van wat ik over wil brengen op het publiek.’ Dat is volgens Land de poëzie. Zo is het de bedoeling dat de festivalganger in The Forrester Soundtrack de sfeer en dramatiek van eerder genoemde films herkent.

Het optreden schikt zich onder de noemer NFF Sound en zal plaats vinden in de festivalfoyer van Stadsschouwburg De Harmonie. Daar vindt men ook de surrealistische popmuziek van Flux, folky gitaarliedjes van Kashmere Hakim, platen uit de  periferie van de muziekgeschiedenis door Radio Ascona en gypsy, folk en latin van Vinsky Project. Ook het Friesland Pop Talent Stage is er met optredens van Dina Drinks Tea, Madera en Novelle te vinden. Om NFF Sound compleet te maken, brengt dj Ingrid Koetzier alle muziekstijlen in een dansbare mix en speelt Fauvist nog Nederlandstalige flamenco, blues en fado.

Voor films in het straatje van de popmuziek kan men uiteraard ook terecht op het Noordelijk Film Festival. Beats of Freedom brengt de Poolse popmuziek van voor de val van de Sovjet-Unie in kaart en Skinnskatteberg vertelt het verhaal van Zweedse muzikanten in een rustig Scandinavisch woud. Aanrader is de film The Runaways. Deze film brengt het verhaal van de gelijknamige band die onder leiding van Joan Jett (I Love Rock ’n Roll) de girl punk op de Amerikaanse kaart zette.