Is het alweer weekend?

3VOOR12 Friesland blikt vooruit op het weekeinde

Normaal is 3VOOR12 Friesland het uitgesproken medium om terug te blikken op je weekend, maar vandaag blikt 3VOOR12 Friesland vooruit op het komende weekend. We vertellen je wat je het aanstaande weekend niet mag missen, want voor je het weet is het alweer zo ver!

3VOOR12 Friesland blikt vooruit op het weekeinde

Daar waar veel Friese bandjes dit weekend de provinciegrens overgaan, komen ook veel nationaliteiten onze provincie bezoeken. Russen, Belgen, Noren, Engelsen, Amerikanen; 3VOOR12/Friesland heet u allen welkom!


Russen in Drachten

Eerst uit eten en dan aansluitend een avondje cultmuziek? Het kan deze donderdag in Drachten bij Iduna. De Russische cult band Messer Chups, komt met hun mengeling van surf, rockabilly en synthesizers, aangekleed met Amerikaanse jaren vijftig B-films, 60’s horror en Russische cinemasamples. Als dat geen unieke sfeer gaat geven… Vanaf 18.00 uur kun je terecht in het Eetcafé, alwaar gepaste muziek en sfeerbeelden de maaltijd ondersteunen. Vanaf 20.00 uur gaat de zaal open, voor 5 euro ben je binnen.

Belgen in Sneek
Ze wisten al de prestigieuze Humo Rock Rally te winnen en prijkten eerder op het affiche van Rock Wercher en Pukkelpop. Hoog tijd dus om de Belgische formatie The Van Jets eens naar Friesland te halen. Vrijdag staan ze in het Bolwerk in Sneek. Met hun nieuwe plaat Cat Fit Fury, en de al veelgedraaide single The Future, zijn ze klaar om na België ook Nederland te veroveren. Invloeden van David Bowie, Iggy Pop en andere glamrockers zijn nooit ver weg, niettemin behoudt The Van Jets een eigen melodieus en een opwinden geluid. De deur gaat open om 21.00 uur, de entree is 5 euro. Kom vroeg, want de eerste vijfentwintig bezoekers krijgen een Converse mixtape met toffe muziekjes!

Noren in Leeuwarden

Een wel heel divers programma bij Podium Asteriks deze vrijdag. Jazz, metal en noise; het kan allemaal in De Blokhuispoort. Monolithic is een Noors duo bestaand uit de gitarist van Jaga Jazzist en de drummer van Motorpsycho. Met hun een experimentele, zware metalexplosie vol complexe ritmes en gitaareffecten, verbaasden ze eerder dit jaar vriend en vijand tijdens Eurosonic. Het nog altijd razend enthousiaste en populaire The Ex komt ook langs. Al sinds 1979 staan ze voor een uniek sound met noise, rock en jazz invloeden. Over jazz gesproken, het voorprogramma is in handen van de Nederlandse jazzlegende Ab Baars. Hoe divers wil je het hebben? De aanvang is 20 uur, de entree 5 euro.

Another night at Romein
Met Another Night At The Disco is de eerste dikke hit is binnen voor de  Fries/Groningse formatie MakeBelieve. De band zit de laatste twee jaar in een lift op weg naar de top van de Nederlandse poprock. Tijdens de thuiswedstrijd, deze zaterdag in Romein, zullen ze dat zeker onderstrepen. Eerder op de avond is het de beurt aan het uit Utrecht afkomstige Kensington, een band die zeker niet onder doet voor MakeBelieve. Hun plaat Borders en de bijbehorende single Youth, zijn zonder twijfel succesvol te noemen. Extra support uit Engeland is, het daar succesvolle, Mimi Soya. Romein zal de poorten openen om 20:00 uur en de entree bedraagt € 10,-.

Amerikanen in Iduna
The Turbo AC’s bestaan al sinds 1996 en zijn inmiddels zes albums verder. Zaterdag gaan ze keihard rocken in Drachten en doen dat niet alleen. Ook The Apers en Del Toros komen langs. De Rotterdamse formatie The Apers zijn, met hun rechtlijnige punk rock, kwamen al eens eerder naar Iduna. En dan nog Del Toros, zij brengen een fijne combinatie van surf muziek gemengd met stevige rock. Meemaken? Zorg dan dat je om 20.00 uur op de stoep staat. De entree is 10,- euro, in de voorverkoop bespaar je daar nog twee op.

I Love You Period!
Dan Baird is terug! Wie zei u? Hij begon ooit als frontman van de roots rock band The Georgia Sattelites. Het succes kwam pas toen hij solo verder ging. Met I Love You Period! Scoorde hij een ongekend grote hit. Ja, die ja. Maar er is zeker meer dan die ene hit en dat zal hij zondag in het Bolwerk ten gehore brengen. Samen met zijn band Homemade Sin, met onder andere de drummer en bassist van Georgia Satellites en gitarist Warner E. Hodges van Jason & The Scorchers, gaan alle remmen los en komen zowel de nieuwe als de oude nummers voorbij. De deuren gaan open om 15.00 uur, de entree bedraagt 7,- euro.

Campaing for Musical Destruction in Drachten
Liever een zondagmiddagje Death Metal en Grindcore? Ga dan naar Drachten. Het rondreizende minifestival Campaign for Musical Destruction tour met de bands Napalm Death, Immolation, Macabre en Waking the Cadaver, strijkt vanaf 15.00 uur neer in Iduna. Napalm Death is de headliner en speelt al 27 jaar ultrasnelle Grindcore. Hun onovertroffen debuut Scum is nog immer de blauwdruk voor vele grind en metalbands. Kaarten voor dit festival zijn verkrijgbaar voor 17,50 euroi in de voorverkoop. Aan de deur kosten ze 20,- euro.