Het Spotify lijstje van... Denise Hendriks!

Wie luister wat en waarom luistert die wie dat?

Denise Hendriks ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luister wat en waarom luistert die wie dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Op 25 januari 1987 werd in een klein Gallisch dorpje een meisje geboren. Niemand wist toen nog dat Denise Hendriks een van de uitverkorenen was om de Friese popscene te verrijken. Het resultaat mag er drieëntwintig jaar later zijn. Podium Asteriks is er en Denise Hendriks vervult een van die belangrijke rollen achter de schermen. Naast haar werkzaamheden in De Blokhuispoort studeert het ‘Asteriksje’ aan de Noordelijke Hogeschool. Veel slapen, drinken en muziek luisteren dus.  Denise is een fervent Spotify gebruiker en deelt graag haar favoriete tien van het moment met ons. Daar de lijst (KLIK!), hier het verhaal!  

Met 136 ‘loved tracks’ op
last.fm was het een hele opgave om 10 nummer uit te zoeken voor een Spotifylijstje. ‘Gelukkig’ werd ik al beperkt in mijn keuze doordat The Beatles niet op Spotify te vinden zijn. En ook het nieuwste album van Arcade Fire is er nog niet te vinden. Dit lijstje is dus een halve kers op de taart, maar smaakt daardoor niet minder lekker. Veel plezier!

Jaga Jazzist – All I Know Is Tonight
Een eigenzinnig Noors collectief dat niet vies is van een beetje experimenteren. Dat experimenteren mondt vaak uit in nummers waar je ‘u’ tegen zegt. Zo ook het nummer All I Know Is Tonight. Elke keer wanneer je
dit nummer opnieuw luistert, ontdek je weer een ander briljant detail. Bijna 8 minuten aan pure schoonheid, dat is wat je krijgt met All I Know Is Tonight.

The National – Afraid of Everyone
Een wijntje, of biertje, en niets meer dan alleen het geflikker van kaarsen op de grond, dat is de setting waarin High Violet het beste tot zijn recht komt. Het album bevat verschillende ‘kippenvelmomenten', mede dankzij de gebroken stem van Matt Berninger. Maar het nummer Afraid of Everyone – met een gastbijdrage van Sufjan Stevens – staat garant voor kippenvel van tien rijen dik.

Angus & Julia Stone – Big Jet Plane
Voor de vroege ochtenden of de late avonden waarop je behoefte hebt aan rustgevende folkpop zijn daar de sprookjesachtige nummers van Angus & Julia Stone.
Last van een winterdepressie? Big Jet Plane kan je deze even doen vergeten, puur door het feit dat dit nummer de zon uit je speakers doet stralen...

Dinosaur Jr – Pieces
Voor de afwisseling even iets heel anders. Gooi je haren los, zet het volume van je stereo voluit; het is tijd voor de lekkere rauwe gitaarrock van de mannen van Dinosaur Jr.

Local Natives – Wide Eyes
Men neemt een beetje Arcade Fire, vult dat aan met wat dromerige Fleet Foxes, gooit er een toef stuiterende Vampire Weekend bij en voegt nog wat Yeasayer toe. De ingrediënten los van elkaar zijn al erg lekker. Wat gebeurt er als je ze samenvoegt? Dan krijg je Local Natives, wellicht niet geheel origineel, maar zeker wel fijn.

The Tallest Man On Earth – Burden of Tomorrow
Kristian Matsson: de man van mijn dromen. Niet alleen omdat hij nog niet eens 10 centimeter langer is dan ik, maar vooral door zijn stem. Want deze is zo karakteristiek en krachtig, dat zijn formaat daarbij in het niet valt.
Voor de stem van The Tallest Man On Earth mag iedereen mij wakker maken. Maar dan wel graag met het nummer Burden of Tomorrow. Romantisch en heroïsch... Welke vrouw droomt daar niet stiekem van?

Holy Fuck – Red Light
Het begint met het knikken van je hoofd, daarna begint je voet ietwat ongemakkelijk mee te tikken. Maar uiteindelijk moet je er toch aan geloven: er mag gedanst worden!

Band of Horses – Cigarettes, Wedding Bands
Ook al vind ik ‘No One’s Gonna Love You’ een ongelooflijk mooi nummer, op de momenten waarop de dagen korter worden wil je toch iets meer expressie en meer lef: ‘Cigarettes, Wedding Bands’ is het antwoord.

Tame Impala – It Is Not Meant To Be
Betoverend, aantrekkelijk, hypnotiserend. Wanneer je Tame Impala opzet, word je meegesleurd in een hypnotiserende trip, en dat zonder gebruik van verdovende middelen. En toegegeven, dat is toch wel erg fijn.

The XX – Heart Skipped A Beat
Hun album XX werd onlangs nog gekozen tot beste Britse album van 2010. Een waardige afsluiter van mijn lijstje waar ik verder niets aan hoef toe te voegen.