Harmonie in handen van gitaarverslaafden

Hoog pingelgehalte op de Leeuwarder Guitar Night

Tekst: Karst Jaarsma ,

Voor de tweede keer organiseerde De Harmonie de Leeuwarder Guitar Night. Als grote trekker stond de vaste gitarist van Supertramp Carl Verheyen op het programma. Ook Greg Howe (gitarist van onder andere Michael Jackson), Bireli Lagrene, Richard Hallebeek en Stochelo Rosenberg reisden naar Leeuwarden af om het publiek te imponeren. Voor de die-hard gitaarfan een line-up om van te smullen.

Hoog pingelgehalte op de Leeuwarder Guitar Night

Met zijn Crossroads festival heeft Eric Clapton reeds bewezen dat er anno 2010 een grote belangstelling bestaat voor verschillende soorten gitaarmuziek. Het festival in Chicago wordt eens in de drie jaar georganiseerd en programmeert gitaarvirtuozen als Buddy Guy, Ron Wood en natuurlijk Clapton zelf. Dit moet in Nederland ook kunnen, moet Stadsschouwburg De Harmonie gedacht hebben toen het vorig jaar de eerste Leeuwarder Guitar Night organiseerde. In de middag kunnen noordelijke liefhebbers van gitaarspel verschillende gitaargerelateerde workshops volgen, ’s avonds is er tijd voor een afwisselende show.

Ook dit jaar wordt de avond weer opgebouwd volgens dit concept. Voor aanvang van de show mogen de workshopdeelnemers meespelen met het grote Jimi Hendrix Memorial Concert dat in de foyer georganiseerd is. Bij binnenkomst is het optreden reeds in volle gang, maar we zijn net op tijd om te zien hoe veertig gitaristen gelijktijdig een heerlijke versie van Hey Joe spelen.

Daarna gaat de AEGON zaal open en kan de show beginnen. Opener van de avond is de jonge Lars de Rijck. De achttienjarige speelt op zijn akoestische gitaar enkele door het Rosenberg Trio geïnspireerde melodietjes. Halverwege wordt hij afgewisseld door Wim den Herder, die in dezelfde stijl doorspeelt. Erg leuk om te zien hoe twee jonge jongens met zoveel passie en plezier gitaarspelen. Helaas begint het spel na verloop van tijd ietwat te vervelen.

Met Three of a Kind is het tijd voor de eerste hoofdact van de avond. Onder deze naam spelen Jan Kuiper, Stochelo Rosenberg en Zoumana Diarra een uur lang uiteenlopende gitaarnummers. Voor de gelegenheid worden de drie mannen aangevuld door Bireli Lagrene. Elke gitarist van het viertal is gespecialiseerd in zijn eigen veld en zo komen de werelden van jazz, Afrikaanse muziek en gipsy samen in dit optreden. Ook hier begint na verloop van tijd het sterke akoestische gehalte te vervelen. Met name het gemis van een fatsoenlijke ritmesectie zorgt ervoor dat alle nummers grotendeels op elkaar lijken.

Het is dan ook een opluchting om te zien dat na de pauze Greg Howe, Richard Hallebeek en Carl Verheyen begeleid worden door een drummer en een bassist. Een maand geleden stond Carl Verheyen met Supertramp nog in het Gelredome, nu is hij naar Leeuwarden afgereisd om drie nummers te spelen. Volledig in het kader van het Jimi Hendrix Memorial besluit de gitarist om een bluessetje ten gehore te brengen. Na een onbekend nummer knalt de beste man er een voortreffelijke versie van Ray Charles’s Hard Times uit. Heerlijk om te zien hoe dit pianonummer met enkele gitaarsolo´s omgebouwd wordt tot een compleet ander bluesnummer.

Hierna is het tijd voor Greg Howe. De gitarist speelde onder andere met Michael Jackson en Justin Timberlake. Daarnaast bracht hij ook een soloplaat uit, waarvan hij nu drie nummers speelt. Met name de funky cover van Chaka Khan’s Tell Me Something Good klinkt lekker. Na wederom een kwartiertje wordt Howe afgewisseld door Richard Hallebeek. Met zijn fusionstijl laat hij weer een compleet ander geluid horen in de Harmonie. Helaas is het programma reeds zo ver uitgelopen dat het voor ondergetekende tijd wordt om te vertrekken. Het is in ieder geval te hopen dat Greg Howe en Carl Verheyen niet uit Amerika zijn overgekomen om enkel 15 minuten te spelen.

De Leeuwarder Guitar Night wordt op haar tweede editie (vooral in het eerste gedeelte van de avond) iets te veel overheerst door het akoestische gitaarspel. Voor gitaarspelers zal het zeker boeiend zijn om de kunstjes te zien, voor de liefhebber van goede liedjes waarin de nadruk op gitaar ligt, is het wat minder boeiend. Pas als drum en bas worden toegevoegd aan de solisten krijgt de avond het swingende karakter waardoor Eric Clapton’s Crossroads zo groot geworden is. Daarnaast is het zonde dat de sterspelers van de avond zo´n korte rol krijgen toebedeeld in de programmering. Met de nodige aanpassingen heeft de Leeuwarder Guitar Night echter alles in zich om uit te groeien tot de polderversie van Crossroads.

Wie: Carl Verheyen, Greg Howe , Bireli Lagrene, Richard Hallebeek, Three of a Kind, Wim den Herder en Lars de Rijck.
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Opkomst: Gezellig druk