Vrijdagavond Asteriksavond!

Friese hoofdstad is een poppodium rijker

Tekst: Peter Dijkstra ,

“Asteriks moet een plaats worden waar aanstormend talent de kans krijgt om zich te presenteren.” 3VOOR12 Friesland belde met woordvoerster Anne-Marie Böing van Asteriks om ons even bij te praten over het nieuwe Leeuwarder poppodium.

Friese hoofdstad is een poppodium rijker

 

Waarom zijn jullie met Asteriks begonnen?
De mensen achter Asteriks lopen al even mee in de Friese popscene en op basis van onze ervaringen merken we dat er in Leeuwarden behoefte is aan een kleiner poppodium met een meer alternatieve programmering. Het moet vooral een podium worden waar talentvolle en opkomende bandjes zich kunnen presenteren. We hebben hier zoveel talentvolle muzikanten rondlopen, waaronder de studenten van de popopleidingen, die simpelweg nog geen plek hebben om hun kunsten te vertonen. Onze bedoeling is dan ook om door middel van podium Asteriks de popcultuur in Leeuwarden te versterken.
 
De beoogde locatie, de Blokhuispoort, is nog niet gereed en toch begint Asteriks al?
We zijn gewoonweg enthousiast! De plannen waren klaar en we wilden meteen beginnen. Gelukkig was ondermeer muziekcafé Mukkes bereidt om ons onderdak te verschaffen. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er een vaste avond in de Blokhuispoort komt, maar het is heel goed mogelijk dat daaromheen nog steeds avonden worden georganiseerd op andere locaties. Wat dat betreft is Asteriks meer een platform dan een poppodium.

Wat voor publiek verwacht Asteriks aan te trekken?
Het belangrijkste is dat Asteriks laagdrempelig blijft. Het moet een plek zijn waar iedere muziekliefhebber uit Leeuwarden en omstreken zich thuis kan voelen. De toegankelijkheid wordt vergroot doordat de programmering veelal vroeg op de avond is. Bij ons begint het programma al rond 20.00 uur. Daarnaast gaan we er voor zorgen dat de entree prijzen zo laag mogelijk blijven. Gezien alles door vrijwilligers wordt gedaan, moet dit haalbaar zijn.

Wat kunnen we zoal verwachten qua programmering?
Zoveel mogelijk verschillende genres. Vooropstaat dat Asteriks kiest voor opkomend talent. Zowel nationaal als internationaal. Het voorprogramma zal zoveel mogelijk worden ingevuld door lokale acts. Onze focus ligt daarmee dan ook op een wat avontuurlijkere en spannendere programmering dan wat er tot nu toe in Leeuwarden gebeurd.

Tot slot: hoe gaat Asteriks zich verhouden ten opzichte van Poppodium Romein?
Je moet het zo zien: Asteriks wil juist niet in het vaarwater van Romein zitten. Wij kiezen voor een andere programmering. Daar waar Romein gevestigde namen als Waylon en Moke programmeert, richten wij ons echt op de kleinere en opkomende acts. Bovendien zijn wij van mening dat er in stad van ongeveer 100.000 inwoners zeker plaats kan zijn voor nog een poppodium.

De voorlopige website is inmiddels online, lees daar de programmaring (oa Eklin, Shaking Godspeed en Customs!).