Metalfestival Into The Grave krijgt geen vergunning van Leeuwarden

Festivalorganisatie: “Daar gaan driehonderd uur werk”

Casper Sikkema ,

Het Leeuwarder metalfestival Into The Grave gaat niet door. De organisatie van het festival kreeg, ondanks eerdere toezeggingen van de gemeente, niet de benodigde vergunningen. Door de Sneekweek is volgens de gemeente de politicicapaciteit onvoldoende om een vergunning vrij te geven. “Dat hadden ze ook wel eerder mogen aangeven. We hebben er nu minstens 300 uur werk inzitten.”

Festivalorganisatie: “Daar gaan driehonderd uur werk”

Nadat Waldrock in februari bekend maakte dat het bekende metalfestival dit jaar niet doorgaat, stapten Paul van Berlo en Sjoerd Bootsma naar de gemeente Leeuwarden. Hun plan om Into The Grave op te zetten, kon van de gemeente op veel enthousiasme rekenen. Van Berlo: “In het eerste gesprek dat we met de gemeente hebben gehad, was de boodschap erg positief. De vergunning zou volgens dat gesprek slechts een formaliteit zijn. In dat stadium hebben ze nooit gezegd dat de Sneekweek of andere evenementen wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. Vanaf dat moment zijn we begonnen met de organisatie van het festival, een heel karwei waar we meer dan driehonderd arbeidsuren in hebben gestoken. ” 

Ondanks de toezegging van de gemeente, liet de definitieve vergunning langer op zich wachten dan de hiervoor wettelijke vastgestelde termijn. Into The Grave kon al die tijd geen band definitief vastleggen. “We hebben de gemeente toen in gebreke gesteld. Uit het ambtelijke geruchtencircuit hadden we inmiddels begrepen dat de kans groot was dat de vergunning er toch niet zou komen. De Sneekweek zou teveel politiecapaciteit vragen. Ons aanbod om op eigen kosten extra beveiliging te regelen of het festival zelfs een week te verplaatsen, was voor de gemeente geen optie.” 

Volgens Van Berlo heeft het niet toekennen van de vergunning vooral te maken met een vertekende beeldvorming. “Er waren klachten van omwonenden die bang waren voor ‘langharig tuig’. Sommige mensen zien metal toch als een negatief, agressief genre. Dat terwijl op Waldrock nooit dergelijke problemen waren. Bij dancefestivals is meestal veel meer ellende.” In overleg met hun advocaat beraadt het festival zich nog op volgende stappen. Een bezwaar tegen het besluit behoort daar volgens Bootsma zeker tot de mogelijkheden. “Leeuwarden wil zich profileren als evenementenstad, maar als er dan een initiatief ontstaat dat zonder subsidies een festival wil neerzetten waar bezoekers uit het hele land op afkomen, wordt dat afgeschoten.” 

Gemeente Leeuwarden wil formeel nog niet bevestigen dat Into The Grave geen vergunning krijgt. Een gemeentewoordvoerder benadrukt dat op het moment van schrijven de gesprekken daarover nog gaande zijn. De lokale PvdA-fractie heeft aan de Commissie van Middelen vragen over het niet verlenen van de vergunning gesteld. Woensdag zal de burgemeester daar tijdens de commissievergadering voor het eerst publiekelijk op reageren.