Lichte metalen op Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden. Lichte metalen op Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden.

Metal picknick als protest

, Tekst: Hans Groeneweg

Lichte metalen op Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden.

Metal picknick als protest

Tekst: Hans Groeneweg ,

Wat zware metalen hadden moeten worden, resulteert uiteindelijk in lichte metalen. Deze lichte metalen vormen het kader van een protest tegen de afwijzing op de vergunningsaanvraag bij de Gemeente Leeuwarden om een metalfestival te houden op het Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden.

Metal picknick als protest

Een akoestische sessie op het graf.

Om het protest tegen de afwijzing kracht bij te zetten, wordt een akoestische metalpicknick georganiseerd op het Oldehoofsterkerkhof. Deze sessie zal plaatsvinden op maandag 24 mei a.s. en begint om 14.00 uur. Ondermeer Disintegrate en Sadotank zullen optredens verzorgen.  Iedereen is welkom. Hoe meer levende zielen, hoe meer vreugd op het, anders zo dooie kerkhof.

Draaikonterij van College van B & W.

Waar in de Haagse politiek de laatste periode veelvuldig over draaikonterij gesproken werd, viert dit begrip in het College van B & W van Leeuwarden hoogtijdagen. Na aanvankelijk toegezegd te hebben dat een vergunning voor het metalfestival "Into The Grave" deze zomer op het Oldehoofsterkerkhof geen problemen zou geven, begonnen de organisatoren zich toch wat zorgen te maken toen de beschikking maar niet op de deurmat viel. Na overschrijding van de beslissingsperiode kwam het hoge woord er uit. De vergunning werd geweigerd. Als reden werd opgegeven dat het festival gelijktijdig met de Sneekweek plaatsvond. De politie zou geen mankracht ter beschikking hebben omdat alle politieagenten zich in het Snekermeer aan het vermaken waren. Fideel als Metalheads zijn, werd onmiddellijk aangeboden het festival een week later te plannen.

Taferelen.

Helaas. Ook dit mocht niet baten. Nee, niet omdat er vele politiemensen (ver)dronken zouden zijn na de Sneekweek maar omdat, en toen kwam het echte hoge woord er uit, omdat het metalpubliek uit van die heftige mensen bestaat. Uitgedost in hun zwarte kledij, zwaar opgemaakt en uitgedost, geeft dit een straatbeeld met vergelijkbare taferelen als jaarlijks in Burgum tijdens Wâldrock. Taferelen? Het enige tafereel is een klein deel van de Burgummers wat zich jaarlijks opnieuw verbaast over het veelzijdige publiek wat op het festival afkomt; "Must es even sjen ju, dat kin dochs net." En de groep christenen die jaarlijks staat te bidden tegen dit 'hel en verdoeminis over Burgum afroepende' festival. Dat zijn de taferelen in Burgum. Verder is er niets dan plezier, gezelligheid en vooral ook lof van de omwonenden voor dit fantastische festival en het gemoedelijke publiek.

Culturele hoofdstad?

Waar Leeuwarden de culturele hoofdstad van Friesland wenst te zijn, slaat het keer op keer de plank volledig mis. Het weigeren van deze vergunning om het kerkhof in het centrum van de stad voor één dag per jaar te laten denderen onder de zware metalen is slechts een voorbeeld uit de rij van de culturele miskleunen.

Tot zover het nieuws uit de culturele hoofdstad van Friesland..

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland