Enthousiast begin Fries Straatfestival

De Zweedse Friska Viljor absoluut hoogtepunt

Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Rob IJpma ,

In een prachtig decor begon gister op het Oldehoofster kerkhof het muzikale programma van het Fries Straatfestival 2010. Met een uitstekend programma is het festival zich duidelijk aan het profileren als een toonaangevend evenement in onze hoofstad. Een verslag van de vrijdagavond.

De Zweedse Friska Viljor absoluut hoogtepunt

Beginnen rond etenstijd is natuurlijk nooit handig. Toch weet Tommy Ebben samen met zijn Small Town Villains een leuke show neer te zetten op het hoofdpodium op het Oldehoofster Kerkhof. De jonge Groninger zingt als een kerel van boven de 50, op een positieve manier. Stijlen van weleer mengt hij met jeugdige enthousiastme met hedendaagse muziek om tot een fris en toch bekend geluid te komen. De Small Town Villains zijn veel meer dan een begeleidingsband, ze versterken Ebben op veel vlakken en zorgen samen voor een erg goed concert, waar helaas te weinig mensen bij zijn. 

Even later begint op het Hofplein de Groningse band Rudy & His Fascinators. De band bestaat uit drie Indonesische Groningers en hun oorsprong is duidelijk terug te horen in de muziek. De Indonesische kant voegt een warm en swingend vleugje aan de verder degelijke Groningse rockmuziek toe. Rudy is een begenadigd gitarist die ondanks ‘kouwe klauwe’ vette solo’s uit z’n gitaar tovert. De bassist en drumster kunnen strakker, maar het publiek op het Hofplein kan de muziek goed waarderen. 

Het Santa Macairo Orkestar is een erg feestelijke band uit Frankrijk. Denk balkan/klezmermuziek, vol overgave gebracht. Een typische straatfestival act, zo blijkt. Het duurt even voordat de heupen los komen, maar aan het eind zie je toch heel wat mensen lekker meebewegen op de oosterse klanken van het Orkestar.  

Hoofdact van vanavond is de Zweedse band Friska Viljor. Hoewel in Noord-Europa al vrij bekend, lukt het ze maar niet om door te breken. Het concert van vandaag is weer een duidelijk bewijs van de kwaliteit van de band. Hoewel ze het zelf niet helemaal serieus lijken te nemen en ook absoluut niet helder zijn, spelen ze geweldig. Eigenlijk elk nummer is een potentiele hit, de refreinen knallen en de vrolijkheid werkt aanstekelijk. Te vroeg stoppen ze er alweer mee, gezien de rij bij de cd-verkoop na de tijd hadden ze makkelijk nog een half uur door kunnen spelen. Als de rest van het festival ook zo verloopt worden het nog twee mooie dagen!