Aan wilskracht geen gebrek bij Rigby

Melanocaster blijft veelbelovend

Tekst: Peter Dijkstra ,

Het was een goed jaar voor de band rond Christon Kloosterboer. Van 3FM Serious Talent tot huisband van De Wereld Draait Door. Van het uitbrengen van de debuutplaat Everything Must Go tot de theme song van de 3FM Serious Request actie. En alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook alweer plannen voor een nieuw album. Aan wilskracht en inzet zal het bij Rigby niet liggen.

Melanocaster blijft veelbelovend

Het was een goed jaar voor de band rond Christon Kloosterboer. Van 3FM Serious Talent tot huisband van De Wereld Draait Door. Van het uitbrengen van de debuutplaat Everything Must Go tot de theme song van de 3FM Serious Request actie. En alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook alweer plannen voor een nieuw album. Aan wilskracht en inzet zal het bij Rigby niet liggen. 

 ‘Wij missen nu wel het voetbal. De troost is: jullie ook!’ Treffender kan de frontman van Melanocaster het niet verwoorden. Aan de opkomst is vanavond te merken dat er een belangrijke wedstrijd op tv is, maar dat mag de pret niet drukken. De band rond frontman Jelle Post geldt al een paar jaar als belofte en ook vanavond spat de potentie er vanaf. Het is energiek, het is vuil, het is rauw en het is bovenal pure rock&roll. 

'Come On!'
Muzikaal staat het als een huis, maar wat Melanocaster echt onderscheid van andere bandjes is de frontman. Met veel beleving, eigenzinnige trekjes en een hoop gevloek weet Post constant de aandacht op hem gevestigd te houden. Zijn wat hese stemgeluid doet Amerikaans aan en roept in samenspel met de muziek beelden op van een ritje in een oude Chevy over Route 66. Van begin tot eind weet Melanocaster te boeien. De set is gevarieerd en de band heeft er duidelijk plezier in. Veruit het sterkste nummer van de set is het spannende I’m An Animal. Wat subtiel begint met een prachtig gitaarloopje, bouwt langzaam uit tot een meeslepende rockplaat. Melanocaster versus Champions League finale? 1-0! 

Heeft er toevallig iemand het Glazen Huis gekeken?’
Rigby opent de avond met hun debuutsingle Pass You By. Een goede keuze, zo blijkt, want de sfeer zit er meteen in. De mensen die vanavond wel naar Romein zijn gekomen hebben er kennelijk zin in, want ook al is de afstelling van het geluid nog niet perfect, de heren van Rigby kunnen al wel rekenen op bijval van het publiek. Het dak gaat er pas echt af wanneer de hitsingle Parade voorbij komt. De afstelling van het geluid is inmiddels verbeterd en Kloosterboer laat zien dat er wel degelijk een goede zanger in hem schuilt. Het zijn de rustigere nummers waarin hij pas echt weet te excelleren. Het hoogtepunt van de avond zit hem dan ook in Dead Man Walking. ‘Gewoon een liedje voor de vrede’, dat met iets teveel Bono-praat wordt ingeluid, maar waarin de band laat horen dat ze wel degelijk goede muzikanten zijn.

Nieuw materiaal
Rigby speelt vanavond ook een paar nieuwe nummers. De tour loopt op zijn eind en de jongens duiken de studio in om rond september terug te komen met een nieuwe plaat. Rigby kan ook wel wat nieuw materiaal gebruiken. De setlist is wat onevenwichtig waarbij het accent teveel ligt op het eerste deel. Op het 3FM Glazen Huis nummer One Song na, kabbelt  de tweede helft van de set maar wat vlakjes voort. Met Everything Must Go trekt Rigby nog een keer alle registers open. Romein wil meer en Rigby komt terug voor een toegift. Kloosterboer gaat met zijn gitaar op de rand van het podium zitten en zingt zonder microfoon Let It Go. Hiermee krijgt hij het publiek muisstil en weet zo op het einde toch iedereen nog even te verrassen met dit intieme moment. Het Michael Jackson nummer Human Nature pakt helaas minder goed uit, maar afsluiter Fire zorgt ervoor dat iedereen uiteindelijk toch met een positief gevoel naar huis kan. De wilskracht en het plezier is er zeker bij Rigby, maar het is net dat ene extra wat de band nog mist om een avondlang te kunnen boeien.

Wie: Rigby en Melanocaster
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer:  zaterdag 22 mei 2010
Opkomst: Redelijk