Noord Nederlands Orkest vs DJ Armin van Buuren

Klassieke interpretatie trance geslaagd experiment

Tekst: Femke Jaarsma Foto's: Rob IJpma ,

Stadsschouwburg De Harmonie vult zich deze avond met een zeer gevarieerd publiek. Niet zo vreemd wanneer je klassieke muziek met trance gaat combineren. Een bijzondere ontmoeting tussen deze twee muziekstijlen waarbij de dirigent voor één keer de dj is. Het blijkt een geslaagd experiment waarbij de klassieke arrangementen niet onderdoen voor de originele trance-hits van Armin.

Klassieke interpretatie trance geslaagd experiment

‘Het Noord Nederlands Orkest goes trance.’ Aldus het persbericht over Classical Interpretations. Dat klinkt verrassend, veelbelovend zelfs. Deze avond in de Harmonie belooft ons een ontmoeting tussen klassiek en trance. Het Noord Nederlands Orkest (NNO) voert nummers uit van één van Neerlands bekendste dj’s, Armin van Buuren. Deze bijzondere mix van muziekstijlen uit zich ook in het publiek dat de AEGON zaal vult. We zien de doorgewinterde ‘vrienden van het NNO’ in de categorie 50-plus met daarnaast een wat jonger publiek, trance liefhebbers wellicht of echte Armin-fans?

Het NNO begint het concert vrij klassiek maar het duurt niet lang voor een flinke basdrum wordt ingezet. Dan begint tevens een lichtshow met hier en daar een laser. Het geheel krijgt nog meer een trancy uitstraling wanneer vier danseressen de zaal betreden. De dames zijn gekleed in kittige witte jurkjes met een knipoog naar de Victoriaanse tijd. Wellicht is deze toevoeging net iets té voor het meer klassieke publiek. De eerste keer zijn de danseressen nog een leuke aanvulling, een tweede keer had niet gehoeven. Dan leidt het af van waar het om gaat, de muziek.

Eigenlijk is deze ontmoeting tussen de klassieke muziek en trance niet eens zo verrassend. Is het produceren van elektronische muziek niet begonnen met het digitaliseren van klassieke instrumenten? Vanavond zijn de rollen gewoon weer omgedraaid: de bas komt rechtstreeks uit het drumstel en niet uit een drummachine. Trance karakteriseert zich door het opbouwen naar een bepaalde climax. Deze opbouw lijkt het NNO bij ieder nummer anders in te vullen. De verschillende instrumenten hebben allen een duidelijke eigen rol, van drums tot gitaar, trompet en viool. Alles komt bij elkaar in de climax waarbij de klassieke uitvoering niet onderdoet voor het originele Armin-nummer.

‘Ik hoop dat deze uitvoering de deuren van de hokjes openzet bij mensen die normaal niet geneigd zijn deze deuren open te zetten.’ Aldus Armin van Buuren over de samenwerking met het NNO. Er zijn vast wat deuren opengegaan vanavond maar of ze ook open blijven? Het NNO is er in ieder geval in geslaagd tot meerdere hoogtepunten te komen vanavond, getuige de staande ovatie.

Wie: Het Noord Nederlands Orkest
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Opkomst: Goed