Kakkmaddafakka steelt de show

Kluts editie Four Elements

Tekst: Wymer Praamstra ,

Het multidisciplinaire festival Kluts heeft met A Liquid Landscape, Awkward I en Kakkmaddafakka drie vette Noordelijke acts op het affiche. De twee Groningse bands doen het goed en weten Romein op te warmen voor de apotheose met de Noorse dancerock band.

Kluts editie Four Elements

Het multidisciplinaire festival Kluts heeft met A Liquid Landscape, Awkward I en Kakkmaddafakka drie vette Noordelijke acts op het affiche. De twee Groningse bands doen het goed en weten Romein op te warmen voor de apotheose met de Noorse dancerock band.

A Liquid Landscape is de eerste band van de tweede editie van Kluts. Voorheen gingen ze als Believeisadoubt door het leven, maar met een muzikale verandering werd ook een andere naam gekozen. De band maakt nu progressieve rock met post-rock invloeden, met vaak een groot contrast in volume binnen de nummers. Rustig beginnen, om daarna compleet los te gaan in de climax. Waar Believeisadoubt nog flink wat emo invloeden had, is A Liquid Landscape een stuk volwassener. De onvoorspelbaarheid van de nummers houdt het spannend en trekt makkelijk een half uur lang de aandacht van een halfvol Romein.

Groninger Awkward I maakt muziek van een heel andere slag. Rustige singer-songwriter die gedragen wordt door de geweldige loepzuivere stem van Djurre de Haan. Zijn debuut cd ‘I Really Should Whisper’ die vorig jaar bij Excelsior uit kwam, deed flink was stof opwaaien en leverde de oud-bassist van Alamo Race Track veel optredens en aandacht op. Zo was hij onder andere bij De Wereld Draait Door en Spuiten en Slikken te gast. Op Kluts treed hij met een voltallige band met (oud-)leden van Hospital Bombers en Johan en dan klinken nummers die op plaat wat slapjes zijn nog een stuk beter. Dat Awkward I zijn verjaardag viert op Kluts, is een leuke kers op de taart.

Kakkmaddafakka uit Noorwegen heeft een simpeler doel dan hun ingewikkelde naam: feesten! En dat kunnen de mannen als geen ander. Het podium is compleet vol met een tweekoppig koor, gitarist, bassist, pianist, cellist en drummer. En het geluid is er ook naar: vette dance-rock met af en toe een gefreakte pianosolo of rap er door heen. Romein is inmiddels lekker vol en gaat van voor tot achter los. Als het de twee als zeemannen verklede achtergrond zangers zich in het publiek storten is het helemaal niet meer te houden. Het is te vroeg weer afgelopen; deze Noren zien we graag nog een keer terug!

Al met al opnieuw een geslaagde editie van Kluts. De aankleding was als van ouds weer tot in de puntjes verzorgd, met deze keer zelfs een kunstexpo op de gangen en Mario kart op een groot scherm. De volgende keer is 21 april al weer, met Eklin, Kanichen-Fit en Excelsior revelatie Moss.

Wie: A Liquid Landscape, Awkward I en Kakkmaddafakka
Waar: Poppodium Romein, Kluts
Opkomst: Gezellige hoeveelheid