Home is where the heart is

Bij Koole en Blokhuis voel je je thuis

Tekst: Anke Meijer ,

Bij welke muziek voel jij je thuis? Ricky Koole en Leo Blokhuis nemen tijdens ‘Laagland’ het publiek mee op een muzikale reis waarin vele windstreken bezocht worden maar waar je nooit heimwee krijgt.

Bij Koole en Blokhuis voel je je thuis

Bij welke muziek voel jij je thuis? Ricky Koole en Leo Blokhuis nemen tijdens ‘Laagland’ het publiek mee op een muzikale reis waarin vele windstreken bezocht worden maar waar je nooit heimwee krijgt.

“Ik houd van trieste muziek waar je niet treurig van wordt, daar voel ik me bij thuis”. Ricky Koole schetst aan het begin van de voorstelling de situatie waarin ze in de woestijn bij bedoeïenen is en daar haar op haar iPod naar Bonnie Raitt luistert. Ondanks de compleet andere wereld waar zij zich in bevindt, voelt ze zich bij het horen van Raitt meteen thuis. Dat is de kracht van muziek.

Laagland is het vervolg op de succesvolle theatervoorstelling Harmonium. Ricky Koole zingt ook nu weer prachtige nummers en Leo Blokhuis vertelt weer de verhalen bij de muziek. Een simpel concept, maar er lijkt veel behoefte aan te zijn: de Friesland Bank zaal van de Harmonie is uitverkocht. Koole en Blokhuis worden muzikaal ondersteund door een band met Hammond orgel, gitaar, (contra)bas en drums.

De missie van Koole en Blokhuis is de muzikale juweeltjes, waar zij zich zo bij thuis voelen, te delen met het publiek. Waarom is bijvoorbeeld Sammi Smith in de vergetelheid geraakt, vraagt Ricky zich af. Sammi Smith maakte prachtige countrysongs, de moeite waard om deze af te stoffen en een nieuw leven in te blazen.

Je kunt je thuis voelen bij vele nummers, zo blijkt tijdens het college van Blokhuis. Radiohead’s Exit Music (For a Film) en Paranoid Android zijn persoonlijk favoriet, de klanken van Autobahn van Karaftwerk doen hem denken aan die mooie reisjes naar Duitsland van vroeger. Ook kan hij kan hij zich voorstellen dat je in gedachten weer thuiskomt op de klanken van een goede Schlager.
Het publiek wordt ook gevraagd naar nummers waar zij zich thuis bij voelen. Dat er een gemêleerd publiek zit is te merken; Dido, Barbara Streisand en Brian Eno worden genoemd als artiesten die een gevoel van geborgenheid oproepen.

Laagland is een voorstelling met liefde voor muziek. Blokhuis en Koole maken ons duidelijk dat liedjes nooit zomaar ontstaan, dat ze een geschiedenis hebben en dat ze ons vaak iets willen vertellen. Daarom moeten we onze liedjes koesteren en hebben we de plicht ze ook voor de generaties na ons levend te houden.

Wie: Ricky Koole en Leo Blokhuis - Laagland
Wat: Laagland
Waar: Friesland Bank Zaal Harmonie Leeuwarden
Wanneer: 26 februari 2010
Opkomst: uitverkocht