Een rondje langs de podia van Freeze on Friday

3VOOR12 Friesland loopt alvast door het programma heen

Sierd van der Bij ,

Speelden de weersomstandigheden de organisatie van Freeze on Friday in Drachten noch parten, lijken de vooruitzichten voor Leeuwarden de bezoekers toe te juichen. Dubbele Celsius cijfers geven in de binnenstad van Leeuwarden een warm onthaal aan 17 bands. 3VOOR12 Friesland neemt jou op deze maandagavond alvast mee naar de Freeze on Friday kroegen.

3VOOR12 Friesland loopt alvast door het programma heen

Speelden de weersomstandigheden de organisatie van Freeze on Friday in Drachten noch parten, lijken de vooruitzichten voor Leeuwarden de bezoekers toe te juichen. Dubbele Celsius cijfers geven in de binnenstad van Leeuwarden een warm onthaal aan 17 bands. 3VOOR12 Friesland neemt jou op deze maandagavond alvast mee naar de Freeze on Friday kroegen.

Het is de organisatie van Freeze on Friday wederom gelukt om een breed scala aan acts op de Leeuwarder planken te zetten. Van screamo tot fluisterende singer-songwriters: Je maakt het aankomende vrijdag mee in een hand vol kroegen tussen het Centraal Station en de Oldehove.

Kensington Arms trapt om negen uur af in de Mukkes met hun energieke hardcore punk. Het uit Heerenveen en Leeuwarden afkomstige Sakujo laat daarna horen hoe je grunge en metal samenbrengt. Posthuman sluit de avond in de Mukkes krachtig af met progressieve metal.

In de Gloppe zal de wave-formatie Tagyeah je om half tien het gevoel van de jaren ’80 geven. Passengers, voorheen In-Limbo, serveert het publiek een set met sfeervolle indierock. De laatste act in de Gloppe is Audio Adam, winnaar halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Verwacht gemakkelijk in het gehoor liggende popliedjes.

Op het Ruiterskwartier gaat Joost Biesheuvel om half tien van start in de Markies. Een uurtje later beklimt de Groninger Corijn, winnaar van de singer-songwritercontest Nootuitgang in 2009, het podium. Beide muzikanten hebben een grote voorliefde voor bekende singer-songwriters als Neil Young, Nick Drake en Leonard Cohen. Voor Joost Biesheuvel is Freeze on Friday de pre-releaseparty van zijn net verschenen debuut-ep Hang me out.

Vanaf elf uur speelt in Scooter’s een drietal energieke rockbands. Dikke kans dat het publiek bij de dansbare punk ’n roll van The Last Stand niet stil kan blijven staan. Sound of Parka zorgt er vervolgens voor dat de avond stevig door rockt. Ze nemen je met overtuigende rocksongs mee naar de jaren 70. De compromisloze Rockabilly van Billy Benton and the Birddogs zal ervoor zorgen dat het publiek aan het eind van de avond helemaal leeg gedanst zal zijn.

Paddy O ‘Ryan staat vanavond in het teken van de Friese taal. De Hûnekop doet op droge en humoristische manier verhaal over hun ervaringen in Australië. Ook thema’s als hard werken en het drinken van bier komen aan bod. Het folk-duo Ljoubjr, dat in 2008 nog de Steven Sterkprijs in de wacht wist te slepen, speelt rustige akoestische liedjes. Ze geven alvast een voorproefje van het nieuwe album dat dit jaar verschijnt.

Wie door wil dansen tot in de vroege uurtjes kan prima terecht bij Doozo. Vanaf tien uur zullen Lourens Lefreak, Mies Elektries en Elroy Vanderley flink wat dansbare platen aan elkaar draaien. De jongens van Liquid, Lourens Lefreak en Mies Elektries, schotelen je een brij van Liquidgeluiden voor. Elroy Vanderley, de huis-DJ van de Doozo, vult de avond goed aan met Electro, HipHop en House-platen.

 In de theaterzaal van De Blokhuispoort spelen vanaf negen uur Sorry Bunch, A Liquid Landscape en Monstertux. Het melancholieke en theatrale duo Sorry Bunch opent de avond op deze bijzondere locatie. De progressieve indierock-formatie A Liquid Landscape, eerder actief onder de naam Believeisadoubt, geeft daarna met hun zware geluid de avond wat meer ballen. Het viertal heeft na hun naamsverandering al de nodige successen geboekt. Monstertux gooide in 2009 hoge ogen in de Nederlandse indie-scene met hun album ‘The Alison Album’. Met optredens op onder andere Eurosonic en Freeze hebben ze de nodige wapenfeiten achter hun naam staan.

Ohja, dan nog dit: Freeze on Friday is geheel gratis en 3VOOR12 Friesland doet de volgende dag verslag van hun keuzes. Tot vrijdag!

N.B.: In het programmaboekje staat de locatie van Paddy o'Ryan verkeerd aangegeven. Voor
De Hûnekop en Ljoubjr ga je naar Tweebaksmarkt 49.