Drie beloftes in de Gloppe

Freeze on Friday

Tekst: Pieter Munnik ,

Ondanks de regen beloofde Freeze on Friday dankzij de goede line-up weer een leuk feestje te worden. In De Gloppe speelden drie pop/rock bands met elk een elektronisch geluid. Allemaal nog maar kort actief maar nu al met hoge verwachtingen. 3voor12 was erbij.

Freeze on Friday

Aan het duo van Tagyeah de moeilijke taak de avond te openen. Deze nieuwe band uit Leeuwarden maakt post-rock met invloeden uit de meest uiteenlopende muziek stijlen: zowel disco als metal schijnen de band te hebben beïnvloed. De zaal is nog maar halfvol wanneer de band begint. Op het podium zijn naast de gitarist en een meegebrachte laptop geen andere instrumenten te zien, het grootste gedeelte van de muziek wordt dus afgespeeld via de computer. De frontman lijkt ontspannen en is enthousiast. Halverwege het concert gebruikt hij de leegte voor in de zaal waar hij al dansend zijn teksten zingt. Hij trekt alle aandacht naar zich toe. De gitarist staat ergerlijk verscholen in de hoek, dit is zeker jammer want live instrumenten zijn een groot gemis tijdens het optreden.

De vele drumcomputers, synthesizers en een basgitaar die je wel hoort, zijn nergens op het podium te zien maar worden via laptop afgespeeld, een kwestie van op play drukken dus.  Wanneer de gitarist in de ene hoek een solo uitvoert en de zanger in de andere hoek van het podium staat is het alsof we naar een leeg podium kijken. Hopelijk brengt Tagyeah in de toekomst meer instrumenten mee en zal er meer chemie tussen de zanger en gitarist te zien zijn. De pas uitgekomen CD klinkt veelbelovend, maar live kan het stukken beter.

Het podium ziet er al een stuk voller uit wanneer Passengers aan de beurt zijn. Een band met leden van Johnny Cage en voormalig In Limbo. We zien bas, twee drumstellen, een orgel en twee gitaren. Een groot contrast met het minimalistische Tagyeah. Passengers opent met een erg sterk nummer waaring frontman Folkert Stuiver zowel de bas, percussie als orgel bespeeld. Het valt op hoe goed te band op elkaar ingespeeld is. Inmiddels is ook de zaal voller en het publiek raakt enthousiast. Na de instrumentale opener bewijst Stuiver ook over een goed stemgeluid te beschikken.

De band speelt gevoelige rustigere nummers, afgewisseld met meer experimentele nummers met veel effecten en harde drumpartijen. Het zijn vooral deze nummers die veel indruk maken. Halverwege het concert wisselt de band van formatie, de gitarist gaat voor één nummer achter het orgel zitten. Helaas zorgt dit voor onnodige afleiding met kleine technische problemen als gevolg. In het laatste nummer herstelt Passengers zich gelukkig. De vele effecten die over de gitaar worden gegooid zorgen voor een prachtig noise-achtige afsluiter. Het publiek geniet zichtbaar van het sterke optreden.

Na Passengers zijn de finalisten van de kleine prijs van Fryslan aan de beurt. De band Audio Adam is nog maar relatief kort actief, maar heeft al een aardig repertoire op zak van toegankelijke popnummers. De band speelt een prima set en er kan zelfs wat gedanst worden. Tijdens het optreden hoor je bands als Snow Patrol en Coldplay terug. Helaas zorgt dit er wel voor dat niet alle nummers even origineel klinken. Of erger nog, zelfs voorspelbaar worden. Meer diversere nummers zou Audio Adam goed doen. Prima optreden maar het blijft niet heel lang boeien.

Wie: Tagyeah, Passengers en Audio Adam
Waar: Bovenzaal van De Gloppe, Leeuwarden
Opkomst: Redelijk gevuld